Σινεμά|24.06.2024 07:55

Διάσημοι κοντά στα 100… Αστέρια της Χρυσής Εποχής, υπέργηροι, αλλά πάντα λαμπεροί

Newsroom

Διάσημοι κοντά στα 100… Τα αστέρια της Χρυσής Εποχής που δεν σβήνουν ποτέ... Η Τέχνη χρόνια δεν κοιτά… Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες- ηθοποιοί της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ και του Ελληνικού Κινηματογράφου πλησιάζουν έναν αιώνα ζωής, αλλά δεν έχουν σκοπό να παραδοθούν…

Όταν «φεύγει» ένας διάσημος ηθοποιός ή τραγουδιστής, σε μεγάλη ηλικία είναι σαν να χάνεις ένα κομμάτι της νιότης σου…
Με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ «μεγαλώσαμε», μας γοήτευσε από τη Μεγάλη Οθόνη· κάποιοι τον είχαν αφίσα στο υπνοδωμάτιό τους, πολλοί τον θαύμαζαν. Τώρα; Τώρα σιωπή και αναμνήσεις.

Κι ο Ντόναλντ Σάδερλαντ πέθανε στα 88 του, όμως αστέρια του παλαιού «γαλαξία» του Χόλιγουντ εξακολουθούν να εκπέμπουν το φως τους, κι ας έχουν φθάσει πια στο κατώφλι των 100 χρόνων. Χιλιόχρονοι να ‘ναι. Ας θυμηθούμε ποιοι ανασαίνουν ακόμα και με τη σκιά τους και μόνο πλημμυρίζουν φως το καλλιτεχνικό στερέωμα.

1. Ντικ Βαν Ντάικ: 98

Ο υπέροχος αμερικανός ηθοποιός είναι διάσημος για τις κωμωδίες και την ακαταμάχητη γοητεία του! Από το ξεκίνημά του, ο Βαν Ντάικ έκλεψε καρδιές σε όλη την Αμερική με το ταλέντο του, είτε στη Μικρή Οθόνη είτε στη Μεγάλη Οθόνη. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την εμβληματική παρουσία του ως «Μπερτ» ο καπνοδοχοκαθαριστής στην ταινία «Μαίρη Πόππινς». Και φυσικά, διάσημος και αξιαγάπητος πρωταγωνιστής στο «The Dick Van Dyke Show» που κράτησε εκατομμύρια οικογένειες προσηλωμένες στις τηλεοράσεις τους. Η ηλικία του; Ε, αυτή είναι απλώς ένας αριθμός για αυτόν!

2. Μελ Μπρουκς: 97

Ο Μελ Μπρουκς είναι αμερικανός κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γνωστός για το ακραίο- πολλές φορές- χιούμορ και τη σατιρική του προσέγγιση σε σοβαρά γεγονότα, ο Μπρουκς κέρδισε φήμη για τη δουλειά του στη δημιουργία και τη σκηνοθεσία ξεκαρδιστικών ταινιών όπως τις: «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες», «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» και «Μπαλάκια τρίτου τύπου», ταινίες που είναι πλέον κλασικές.

3. Τίπι Χέντρεν: 94

Η αμερικανίδα ηθοποιός, πρώην μοντέλο και μετέπειτα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Τίπι Χέντρεν ανακαλύφθηκε από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε μια διαφημιστική καμπάνια, στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η Χέντρεν είχε επιτυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ στις δεκαετίες του '50 και του '60· στην υποκριτική κέρδισε την αναγνώριση για τους ρόλους της στα «Πουλιά» και στη «Μάρνι». Η Τίπι Χέντρεν έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 80 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές· είναι μητέρα της Μέλανι Γκρίφιθ.

4.Τζιν Χάκμαν: 94

Ο 94χρονος πλέον πολυβραβευμένος ηθοποιός εξακολουθεί να είναι ακμαίος ακόμα και 20 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι εργάζεται και ως μυθιστοριογράφος και έχει εκδώσει και δύο βιβλία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζιν Χάκμαν έχει προσφέρει πολλά στη βιομηχανία του θεάματος με μια καριέρα που εκτείνεται σχεδόν σε έξι δεκαετίες από το 1956 έως το 2004. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στην οθόνη στην κωμωδία του 2004 «Ολοι οι άνθρωποι του... δημάρχου». Ο Χάκμαν έχει γράψει Ιστορία με ρόλους όπως σε κλασσικές ταινίες όπως «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» για τον οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ.

5. Ρόμπερτ Βάγκνερ: 94

Συμμετέχοντας σε περισσότερες από 100 ταινίες και εμφανιζόμενος σε εκατοντάδες τηλεοπτικές εκπομπές, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ είναι ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια στη βιομηχανία του θεάματος. Είτε τον γνωρίσατε από την ταινία «Σ’ έχω κλείσει στην καρδιά μου» είτε από τον «Ροζ Πάνθηρα ή τον μάθατε από την ολέθρια σχέση του με την Νάταλι Γουντ, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ παραμένει ανέσπερος αστέρας.

6. Κλιντ Ίστγουντ: 93

Διάσημος για την αξιοσημείωτη κινηματογραφική του καριέρα ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, ο Κλιντ Ίστγουντ ακόμα γοητεύει, παρά τα 93 χρόνια του· έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τουλάχιστον οκτώ παιδιά με έξι γυναίκες.
Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι ένας από τους εμβληματικούς σταρ που λάμπουν ακόμα.

7. Σίρλεϊ ΜακΛέιν: 90

Η θρυλική ηθοποιός- η μεγάλη αδελφή του Γουόρεν Μπίτι- μπορεί να υπερηφανεύεται για την καριέρα της, που διήρκεσε πάνω από έξι δεκαετίες· έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των «Η Γκαρσονιέρα», «Σχέσεις Στοργής» και ο «Πύργος του Ντάουτον». Η ΜακΛέιν έχει προταθεί για πολλά βραβεία και έχει κερδίσει Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Emmy· είναι επίσης καταξιωμένη συγγραφέας, χορεύτρια και ακτιβίστρια.

8. Τζόαν Κόλινς: 91

Η Τζόαν Κόλινς γιόρτασε τα 90ά της γενέθλια κρατώντας αναμνήσεις μιας λαμπερής ζωής στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γνωστή για τη μαγευτική ομορφιά της και το αναμφισβήτητο ταλέντο της, η Κόλινς έχει αφήσει βαθύ το χνάρι της στην Μεγάλη Οθόνη. Από τον πρωτοποριακό ρόλο της στην ταινία της δεκαετίας του 1950 «Το κορίτσι στη βελουδένια κούνια» μέχρι την εμβληματική ερμηνεία της ως Αλέξις Κάρινγκτον στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Δυναστεία» έχει γοητεύσει το κοινό και εξακολουθεί να το γοητεύει.

9. Μάικλ Κέιν: 91

Υπόκλιση στον σερ Μάικλ Κέιν! Γεννημένος το 1933, υπήρξε πρωταγωνιστής σε περισσότερες από 130 ταινίες στην εντυπωσιακή καριέρα του. Συναρπαστική η ερμηνεία του στο «Σλουθ» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς ή στο «Προετοιμασία για ένα Έγκλημα» του Μπράιαν ντε Πάλμα και πόσες άλλες; «Ο Αετός πάτησε στη γη», « Απόρρητος φάκελος Ίπκρες», « Άλφι, ο Σατράπης»…
Με δύο Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στη βιτρίνα του σπιτιού του, ο σερ Μάικλ Κέιν είναι ένας από τους πέντε άνδρες ηθοποιούς που κέρδισαν υποψηφιότητες για Όσκαρ σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες! Στα 90 του, ο Μάικλ Κέιν συνεχίζει να λάμπει!

10. Κάρολ Μπέρνετ: 91

Υπέροχη κωμικός και συγγραφέας, η Κάρολ Μπέρνετ, με πορεία στις «λεωφόρους» του Χόλιγουντ αξιοζήλευτη! Από τη δεκαετία του '60 και μετά, κερδίζει καρδιές και προκαλέι γέλιο. Όλα άρχισαν με το σόου: «The Carol Burnett Show», ένα αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε επί 11 σεζόν, κερδίζοντας θαυμαστές. Τα υπόλοιπα, είναι απλώς επιτυχίες…

11. Τζούντι Ντεντς: 89

H Τζούντι Ντεντς ακόμα παραμένει νέα παρά τα 89 χρόνια της! Η Ντεντς δεν είναι απλώς μια ηθοποιός, είναι το πανάκριβο πετράδι στο καλλιτεχνικό στέμμα της Βρετανίας, με εντυπωσιακό βιογραφικό που απλώνεται από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και φθάνει στο θέατρο. Ευρέως αποδεκτή ως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της εποχής της, η Τζούντι Ντεντς έχει πλούσια συλλογή βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ για τον ρόλο της ως βασίλισσας Ελισάβετ Α' στο "Ερωτευμένος Σαίξπηρ». Η Ντεντς ήταν η εμβληματική «M» σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ και όχι μόνο… Η showbiz είναι τυχερή που την έχει ακόμα!

12. Σοφία Λόρεν: 89

Η μία και μοναδική Σοφία Λόρεν, δεν είναι απλώς μια διάσημη ιταλίδα ηθοποιός, είναι ιερό σύμβολο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με την εκπληκτική ομορφιά και το αναμφισβήτητο ταλέντο της, έγινε γνωστή στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, μαγεύοντας το κοινό. Και από βραβεία; Εχει πολλά, όπως ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και μια Χρυσή Σφαίρα. Και ο θρύλος της εξακολουθεί να γοητεύει

13. Μάγκι Σμιθ: 89

Η αξιοσέβαστη βρετανίδα ηθοποιός έχει μια καριέρα που δεν μπορείς να την πεις τίποτα λιγότερο από εξαιρετική! Από τους αξέχαστους ρόλους της σε κλασικές ταινίες όπως στην «Η δεύτερη νιότη της Τζιν Μπρόντι» μέχρι τους «Χάρι Πότερ», η Μάγκι Σμιθ παραμένει θρύλος του κινηματογράφου. Δύο βραβεία Όσκαρ, πέντε BAFTA, τέσσερα Emmy, τρείς Χρυσές Σφαίρες και ένα Tony! Πού να χωρέσουν τόσα βραβεία, πια;

14. Τζούλι Άντριους: 88

Η θρυλική ηθοποιός και τραγουδίστρια είχε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στο Χόλιγουντ· έχτισε τη φήμη της στη δεκαετία του ‘60 με τους ρόλους της σε κλασικές ταινίες «Μαίρη Πόππινς» και η «Μελωδία της Ευτυχίας». Το εκπληκτικό εύρος της φωνής της Άντριους και η γοητευτική σκηνική παρουσία της, την βοήθησαν να γίνει γρήγορα μια από τις πιο αγαπημένες καλλιτέχνιδες της γενιάς της.

15. Αλεν Ντελόν: 88

Ο «Ρόκο» έχει θρηνήσει τον θάνατο όλων των αδερφών του, αλλά ο ίδιος παραμένει αξιέραστός και θελκτικός παρά τα 88 χρόνια που κούρασαν τους ώμους του. Αλέν Ντελόν, το πρότυπο του αρσενικού, της ανδρικής γοητείας. Από την «Πισίνα» έχουν χυθεί 55 χρόνια στο φρέαρ του καιρού κι ο Αλέν Ντελόν, σήμερα, αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας απολαμβάνει τις αναμνήσεις του. Οι σκηνοθέτες που τον εμπιστεύτηκαν: Λουκίνο Βισκόντι, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Λουί Μαλ, τον βλέπουν από ψηλά και τον χαίρονται. Σε μια συνέντευξη του, τον Ιούλιο του 2021- την πρώτη του μετά  δύο εγκεφαλικά επεισόδια- ο Ντελόν είπε ότι σχεδιάζει να παίξει σε μια ακόμη ταινία· τα σχέδια έμειναν στα συρτάρια. Ο Ντελόν ζει στο στο καντόνι της Γενεύης Chene-Bougeries και στο Loiret στη Γαλλία· έχει δηλώσει πως αν χάσει το μυαλό του εξουσιοδοτεί τους οικείους του να προχωρήσουν σε ευθανασία. Για την ώρα το μυαλό του Ντελόν λειτουργεί άψογα.

16. Γουόρεν Μπίτι: 87

Γνωστός για το εξαιρετικό ταλέντο του ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, ο Γουόρεν Μπίτι είναι σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο· είναι ο μόνος που έχει προταθεί για Όσκαρ ερμηνείας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και παραγωγής για την ίδια ταινία, και το έκανε όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές: πρώτα για το «Ο Παράδεισος μπορεί να Περιμένει» και έπειτα για τους «Κόκκινους». Η φήμη του Μπίτι ως ακαταμάχητου γυναικά συνέβαλε στο να σκιαγραφηθεί η αμφιλεγόμενη εικόνα του. Οι υποτιθέμενες σχέσεις του με πολλές γυναίκες, τόσο εντός όσο και εκτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας, έχουν γίνει πλέον μύθος.

17. Ρόμπερτ Ρέντφορντ: 87

Ο αγαπημένος, αρρενωπός, γοητευτικός και κατά πολλούς κορυφαίος όλων των εποχών του Χόλιγουντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κέρδισε δόξα και φήμη για την ερμηνεία διαφορετικών χαρακτήρων, καθώς και για τη συμμετοχή του σε πολιτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Ο ρόλος-επανάσταση για τον Ρέντφορντ ήρθε το 1969, όταν πρωταγωνίστησε πλάι στον Πολ Νιούμαν στην διάσημη, πια, ταινία «Οι Δυο Ληστές», το 1969· η ταινία καθιέρωσε τον Ρέντφορντ ως σούπερ σταρ του Χόλιγουντ.
Ο Ρέντφορντ, σε ηλικία 87 ετών, ίδρυσε το Ινστιτούτο Sundance, το οποίο προσφέρει σπουδές σε επίδοξους κινηματογραφιστές και είναι χορηγός το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance - το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

18. Σερ Άντονι Χόπκινς: 86

Ο σερ Άντονι Χόπκινς είναι ένας ακόμα ζωντανός μύθος του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Ουαλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κάποιοι από τους σπουδαίους κινηματογραφικούς ρόλους του που άφησαν εποχή ήταν στις ταινίες «Το Λιοντάρι τον Χειμώνα», «Σιωπή των Αμνών», «Η Γέφυρα του Άρνεμ» και στο πρόσφατο «Ο Πατέρας».

19. Αν Μάργκρετ: 83

Στις έξι δεκαετίες της σταδιοδρομίας της, η Αν Μάργκρετ απέδειξε πως από «it-girl» εύκολα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε αξιόπιστη και σοβαρή ηθοποιό. Η γεννημένη στη Σουηδία Αν γοήτευσε και γοητεύει το κοινό· ο ρόλος της στην ταινία «Πειρασμός» του 1963 εκτόξευσε την καριέρα της. Και είναι κι άλλοι: η Τζέιν Φόντα ετών 86, ο Μόργκαν Φρίμαν ετών 87, η Εύα Μαρί Σεντ 100 χρονών!  

Οι Έλληνες 100αρηδες

Και για να πατήσουμε και επί ελληνικής σκηνής, να πούμε ότι αρκετοί καλλιτέχνες που μας «μεγάλωσαν» και συνεχίζουν να μας γοητεύουν είναι εν ζωή και μάλιστα πολλοί από αυτούς παραγωγικοί και πάντα ετοιμοπόλεμοι.

Η Στέλλα Γκρέκα (1922) ζει στον Διόνυσο στα 102 της χρόνια κι εμείς ακούμε κάποια καλοκαιρινά νοσταλγικά βράδια το «Πάμε στο άγνωστο» το «Χθες το βράδυ», το «Τι κι αν χαθείς»… Και πώς να χαθεί με τέτοια τραγούδια;

Ο Μίμης Πλέσσας (1924) εκτός από σπουδαίος συνθέτης είναι ένα κομμάτι του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Η μυθική καριέρα του Μίμη Πλέσσα εκτείνεται σε επτά δεκαετίες: έχει συνθέσει αθάνατες μελωδίες και τραγούδια, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, συναυλία αφιερωμένη στον έναν αιώνα ζωής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και μαέστρου Μίμη Πλέσσα, που τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 100 χρόνια του!
Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής (1926) στα 98 του εξακολουθεί να είναι ενεργός, να μην συμμετέχει σε παραστάσεις πλέον, αλλά να δίνει ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις.

Να δούμε κάποιους από τους Έλληνες ηθοποιούς που μας ομόρφυναν τις μέρες, που συνεχίζουν να περπατούν πλάι μας και να μας συντροφεύει η ανάσα τους: Στέφανος Ληναίος (96 χρονών), Αλεξάνδρα Λαδικού (91 χρονών), Ζωζώ Σαπουντζάκη (91 χρονών), Γιώργος Κωνσταντίνου (89 ετών), Μάρω Κοντού (90 χρονών), Ρίκα Διαλυνά (89 χρονών), Κώστας Φέρης (89 χρονών), Μαίρη Λίντα (88 ετών), Κώστας Κακαβάς (88 χρονών), Γιώργος Πάντζας (87 χρονών), Μαρινέλα (86 χρονών), Νικήτας Τσακίρογλου (86 χρονών), Κώστας Πρέκας (82 χρονών), Λάκης Κομνηνός (80 χρονών). Και όσο κατεβαίνουμε στην χρονολογία τόσο γεμίζει η λίστα. Να ζουν και να δημιουργούν και εμείς να ζούμε και να τους θαυμάζουμε!

Χόλιγουντειδήσεις τώρατρίτη ηλικίααιωνόβιοςηθοποιοί