Σινεμά|30.09.2024 13:43

Baby Reindeer: Δικαστής δικαίωσε τη γυναίκα-έμπνευση της σειράς - «Δεν είναι αληθινή ιστορία»

Newsroom

Ένας δικαστής αποφάσισε ότι το «Baby Reindeer» θα μπορούσε να γίνει κατανοητό από τους θεατές ως μια «αληθινή ιστορία» – επιτρέποντας στην αγωγή της Φιόνα Χάρβεϊ για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της σειράς και του δικτύου ροής να προχωρήσει.

Σε μια δικαστική απόφαση που έλαβε το PEOPLE, ένα δικαστήριο διαφώνησε με τον ισχυρισμό του Netflix ότι η εκπομπή που δημιούργησε ο Ρίτσαρντ Γκαντ είναι φανταστική σε πολλές από τις λεπτομέρειες, παρά το γραπτό κείμενο στην οθόνη στην αρχή της σειράς που λέει: «Αυτό είναι αλήθεια ιστορία».

Η απόφαση ελήφθη μετά τη μήνυση της Χάρβεϊ για τις συνέπειες των πράξεών της, όπως απεικονίζεται από τον χαρακτήρα Μάρθα στην εκπομπή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δικαστής επέτρεψε στις περισσότερες αξιώσεις της αγωγής να προχωρήσουν προς τη δίκη.

Στη διαταγή του, ο δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ συνέκρινε την εμπειρία του Γκαντ με τη Χάρβεϊ με τις ενέργειες της Μάρθα στη σειρά, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της καταδίωξης και της καταδίκης για καταδίωξη σε δικαστήριο», «ανάρμοστο άγγιγμα και σεξουαλική επίθεση» και «σπρώχνοντας και τρυπώντας».

Η Χάρβεϊ ισχυρίζεται στη μήνυση ότι η απεικόνιση της έμμονης καταδίωξης Μάρθα στην εκπομπή είναι δυσφημιστική σε σχέση με τις συναντήσεις της με τον Γκαντ, 35 ετών.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στη σειρά, ο Γκαντ παίζει μια εκδοχή του εαυτού του που ονομάζεται «Donny Dunn». Αν και λέει ότι άλλαξε κάποια γεγονότα «ελαφρώς για να δημιουργήσει δραματικές κορυφώσεις», είπε στον Guardian τον Απρίλιο του 2024 ότι η ιστορία είναι απίστευτα αληθινή.

«Είναι πολύ συναισθηματικά αλήθεια, προφανώς: με καταδίωξαν και με κακοποίησαν σοβαρά», είπε. «Αλλά θέλαμε να υπάρχει στη σφαίρα της τέχνης, καθώς και να προστατεύει τους ανθρώπους στους οποίους βασίζεται».

Το Netflix ζήτησε τον Ιούλιο να απορριφθεί η αγωγή με την υποστήριξη του Γκαντ, καθώς υποστήριξε ότι η Χάρβεϊ τον καταδίωκε και τον κακοποίησε. Διευκρίνισε επίσης ότι η εκπομπή απεικόνιζε τις προσωπικές του εμπειρίες, αν και μέρη της ιστορίας ήταν «μυθοποιημένα».

Εκείνη την εποχή, το Netflix υποστήριξε ότι «ένα λογικό άτομο δεν θα κατανοούσε τις δηλώσεις [σχετικά με την Χάρβεϊ] ως ισχυρισμούς γεγονότων» και ότι «ένα λογικό άτομο θα κατανοούσε από το πλαίσιο ότι τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά» λόγω των «στοιχείων του κινηματογραφικού γεγονότος» που χρησιμοποιείται στη σειρά.

Ο δικαστής, ωστόσο, διαφώνησε και δήλωσε ότι τα γεγονότα που απεικονίζονται «θα ερμηνευθούν ως διαβεβαιώσεις γεγονότων».

Ο Κλάουσνερ έγραψε: «Το πρώτο επεισόδιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», καλώντας έτσι το κοινό να αποδεχθεί τις δηλώσεις ως γεγονός».

Η Χάρβεϊ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στις 6 Ιουνίου, ζητώντας αποζημίωση άνω των 170 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ισχυρίστηκε ότι παρενοχλήθηκε μετά το σόου. Αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στον Γκαντ και ότι ήταν καταδικασμένος καταδιώκτης, ιστορίες των οποίων απεικονίστηκαν στην περιορισμένη σειρά.

Σε μια δήλωση 20 σελίδων που υποστηρίζει την προσπάθεια του Netflix τον Ιούλιο να απορρίψει την υπόθεση, ο Γκαντ δήλωσε ότι συνάντησε για πρώτη φορά τη Χάρβεϊ ενώ εργαζόταν σε μια παμπ και ότι «στη συνέχεια με καταδίωξε και με παρενόχλησε από το 2014 έως το 2017».

Ο Γκαντ ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η Χάρβεϊ τον άγγιξε με «σεξουαλικούς» τρόπους που ήταν ανεπιθύμητοι και ισχυρίστηκε ότι είχε στα χέρια της τα προσωπικά του στοιχεία και επικοινώνησε μαζί του «ανελέητα», στέλνοντάς του «χιλιάδες» email, φωνητικά μηνύματα και χειρόγραφες επιστολές, συμπεριλαμβανομένων «σεξουαλικά άσεμνο, βίαιο και υποτιμητικό περιεχόμενο, ρητορική μίσους και απειλές».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «φοβόταν» τη Χάρβεϊ καθώς η καταδίωξή της συνεχιζόταν και τελικά επικοινώνησε με την αστυνομία για να κινηθεί νομικά όταν τα μηνύματά της έγιναν πιο ρητά σεξουαλικά.

Ο Γκαντ πρόσθεσε στο αρχείο ότι η Χάρβεϊ ήταν αυτή που «αναγνώρισε τον εαυτό της στον Τύπο ως Μάρθα», μετά την προβολή της εκπομπής.

Netflix