Σινεμά|28.10.2024 09:30

Πέρασμα: Τι σημαίνει το να ξεπερνάς τα όρια - εσωτερικά αλλά και ιδεολογικά;

Newsroom

Μετά το φεστιβαλικό χιτ «Και Μετά Χορέψαμε», ο Λεβάν Ακίν επιστρέφει με μια αληθινά συγκινητική ιστορία, για δυο διστακτικούς αγνώστους που ξεπερνούν τις αποστάσεις (τους) και βρίσκουν την αγάπη στην πολύβουη Κωνσταντινούπολη των αντιθέσεων και των περασμάτων.

Πιο αναλυτικά, η Λία έχει υποσχεθεί να μάθει τι απέγινε η χαμένη ανιψιά της, Τέκλα. Όταν η Λία μαθαίνει από έναν γείτονα, τον Άτσι, ότι η Τέκλα μπορεί να άφησε τη γεωργιανή πατρίδα τους για να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινάει μαζί του ένα ταξίδι για να τη βρουν. Εκεί, θα συναντήσουν μία δικηγόρο που αγωνίζεται για τα τρανς δικαιώματα και θα αρχίσουν να νιώθουν την Τέκλα πιο κοντά από ποτέ.

Όπως επισημαίνει ο Ακίν στο σκηνοθετικό του σημείωμα, «οι χαρακτήρες του Crossing βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση. Κάτι που υποδηλώνει την ρευστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι ήρωες διασχίζουν σύνορα, τον Βόσπορο, από την Ανατολή στη Δύση, το φύλο, τα στερεότυπα – αυτή η έννοια της διέλευσης υπάρχει σε κάθε πτυχή της ταινίας και αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα: ότι οι άνθρωποι μπορούμε συνεχώς να αλλάζουμε, να μεταβαλλόμαστε. Διάλεξα την Κωνσταντινούπολη σαν ιδανικό σκηνικό για το Crossing, γιατί παρόλο που γεννήθηκα στη Σουηδία, οι γονείς μου έχουν γεωργιανή καταγωγή αλλά έχουν μεγαλώσει στην Τουρκία. Έτσι, έχω δει την Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του '80, τη δεκαετία του '90, τη δεκαετία του 2000. Είναι μια πόλη που εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς. Για αυτό και ταίριαξε με τους χαρακτήρες της ταινίας και όσα θέλουμε να πούμε μέσα από αυτούς».

Ποιος είναι ο Λέβαν Ακίν

Ο Levan Akin είναι Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με καταγωγή από την Γεωργία και την Κωνσταντινούπολη. Έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του And then We Danced (2019), η οποία απέσπασε την αναγνώριση των κριτικών και κέρδισε το βραβείο Guldbagge 2019 για την καλύτερη ταινία. Ακόμη, συμμετείχε στο σκηνοθετικό team της σειράς Interview With a Vampire (2022).

CinoboΤουρκίαστερεότυπαΚωνσταντινούπολη