Σινεμά|28.10.2024 13:33

Netflix: Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών - Πλήθος αντιδράσεων

Newsroom

Το 2021 το Netflix ξεκίνησε τη συλλογή «Palestinian Stories» με στόχο να φέρει τις ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών σ' ένα παγκόσμιο κοινό. Αρχικά, είχαν προγραμματιστεί 32 ταινίες, με σχέδιο για μελλοντικές προσθήκες.

Ωστόσο, πρόσφατα η πλατφόρμα αφαίρεσε πάνω από 24 τίτλους, αφήνοντας μόνο μία διαθέσιμη ταινία στις ΗΠΑ: το ντοκιμαντέρ «Ibrahim: A Fate to Define». Σε χώρες όπως η Κορέα και το Ισραήλ, η συλλογή έχει εξαφανιστεί τελείως, ενώ σε άλλες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνει μόλις δύο ταινίες.

Η απάντηση του Netflix ήταν ότι η περίοδος αδειοδότησης των ταινιών αυτών λήγει τον Οκτώβριο του 2024, και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες. Στη σελίδα βοήθειας, η πλατφόρμα εξηγεί πως οι τίτλοι αφαιρούνται βάσει συμφωνιών αδειοδότησης, και οι αποφάσεις για ανανέωση στηρίζονται στη διαθεσιμότητα δικαιωμάτων, το κόστος και τη δημοφιλία της ταινίας ανά χώρα.

Παρά τις εξηγήσεις, η απόσυρση των ταινιών προκάλεσε αντιδράσεις, με 30 φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις να ζητούν την επαναφορά τους, υποστηρίζοντας ότι η «διαγραφή» παλαιστινιακών αφηγήσεων από το Netflix προσθέτει στις χρόνιες δυσκολίες που έχουν οι Παλαιστίνιοι να ακουστούν διεθνώς.

«Αυτή η διαγραφή των παλαιστινιακών φωνών από το Netflix ακολουθεί πολλές άσχημες δεκαετίες καταπίεσης των παλαιστινιακών απόψεων και αφηγήσεων από τις δυτικές εταιρείες ειδήσεων και μέσων ψυχαγωγίας» τονίζουν. 

NetflixΗΠΑΠαλαιστίνηπόλεμος