Σινεμά|03.11.2024 15:20

Πέθανε ο Αντώνης Καρατζόπουλος: Από τη σκιά του Φίνου στην κορυφή του ελληνικού σινεμά

Newsroom

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας, Αντώνης Καρατζόπουλος. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε η Αννα Φόνσου, μέσα από τα social media. 

«Έφυγε δυστυχώς και ο μεγάλος και σπουδαίος παραγωγός Αντώνης Καρατζόπουλος. Αντώνη μου, σ’ ευχαριστούμε για αυτά που προσέφερες σ' εμάς τους ηθοποιούς. Οφείλουμε σ' εσένα πολλά. Εγώ τουλάχιστον δεν θα ξεχάσω. Καλό σου ταξίδι. Άννα Φόνσου» έγραψε.

 

Το ξεκίνημα της «Καραγιάννης Καρατζόπουλος»

Ο Αντώνης Καρατζόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα, γαλουχήθηκε με τον κινηματογράφο από μικρή ηλικία. Ο πατέρας του, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «Μπομπονιέρα» στην Κηφισιά, τον έφερε σε επαφή με το μαγικό κόσμο των ταινιών και των δημιουργών τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο σπουδαίος Ούγγρος κινηματογραφιστής Ζοζέφ Χεπ. Ο Χεπ, που ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα και αρχικά δούλευε στην εταιρεία Φίνος, άνοιξε το δικό του εργαστήριο κινηματογραφικών ταινιών και προσέλαβε τον νεαρό Αντώνη. Εκείνος απέκτησε τις πρώτες γνώσεις και εμπειρίες του στον χώρο, ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι που θα τον καθιστούσε σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου.

Σύντομα, ο Αντώνης απέκτησε τη δική του κάμερα και ξεκίνησε να εργάζεται ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας, ρόλοι απαραίτητοι για την παραγωγή ταινιών της εποχής. Το 1957, πήρε την τολμηρή απόφαση να ιδρύσει, μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του, την εταιρεία Ι. Καρατζόπουλος, με την πρώτη τους παραγωγή, την ταινία «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ακολούθησαν επιτυχίες, όπως οι ταινίες «Ο Μιμικός και η Μαίρη» (1958) και «Ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα» (1959), που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Στη δεκαετία του '60, ο Αντώνης γνωρίστηκε με τον Κώστα Καραγιάννη στο περίφημο κτίριο «Hollywood» στην οδό Ακαδημίας, όπου στεγάζονταν πολλές κινηματογραφικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Δαμασκηνός Μιχαηλίδης. Ο Κώστας Καραγιάννης είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία παραγωγής, Κίκος Film, και είχε ήδη επιτυχίες, με πρώτη την ταινία Κόκκινα Φώτα το 1963. Οι δύο άντρες, που είχαν υπηρετήσει μαζί στον στρατό, θυμήθηκαν τις παλιές τους ιστορίες και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή πορεία. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια ισχυρή εταιρεία παραγωγής που θα μπορούσε να συναγωνιστεί την ισχυρή Finos Film, η οποία κυριαρχούσε στην παραγωγή ταινιών εκείνη την περίοδο.

Η συνεργασία τους οδήγησε στην ίδρυση της Καραγιάννης Καρατζόπουλος το 1966, με στόχο την παραγωγή δέκα ταινιών τον χρόνο. Το πρώτο τους έργο ήταν η ταινία «Ο Παράς και ο Φουκαράς», η οποία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και αποτέλεσε την αφετηρία για τη δυναμική πορεία της νέας εταιρείας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, μ' ένα αρχικό κεφάλαιο μόλις 1.600.000 δραχμών, υπέγραψαν συμβόλαια με τους κινηματογράφους και προχώρησαν σε σημαντικές προκαταβολές για να υλοποιήσουν τον στόχο τους. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, γύρισαν εννέα ταινίες και πρόσθεσαν μια ακόμα, την ταινία «Οι Ένοχοι» του Ασημακόπουλου, για να φτάσουν στις δέκα που είχαν υποσχεθεί στους κινηματογράφους.

Η επιτυχία της εταιρείας βασίστηκε στον συνδυασμό ικανοτήτων των ιδρυτών της. Ο Καρατζόπουλος είχε τις τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στο στήσιμο της παραγωγής, ο Κώστας Καραγιάννης τη σκηνοθετική καθοδήγηση, και ο αδελφός του, Θόδωρος, ανέλαβε το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, χτίζοντας ένα άρτιο δίκτυο διανομής. Το πρώτο έτος λειτουργίας, οι ταινίες της Καραγιάννης Καρατζόπουλος γνώρισαν εισπρακτική επιτυχία, καλύπτοντας το κόστος παραγωγής και αποφέροντας κέρδη.

Τα χρόνια της επιτυχίας

Στην προσπάθειά τους ν' ανταγωνιστούν τη Finos Film, προσέφεραν ελκυστικά συμβόλαια σε δημοφιλείς ηθοποιούς, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Κώστας Βουτσάς. Το 1967, κυκλοφόρησαν την ταινία «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» με πρωταγωνιστές το ζευγάρι Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία, ανεβαίνοντας στην κορυφή των εμπορικών ταινιών της χρονιάς και αποδεικνύοντας ότι η Καραγιάννης Καρατζόπουλος είχε τη δύναμη να σταθεί απέναντι στη Finos Film.

Η εταιρεία συνέχισε ν' αναπτύσσεται ραγδαία, φτάνοντας να παράγει, μαζί με τις συμπαραγωγές, περίπου είκοσι ταινίες τον χρόνο. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος και οι συνεργάτες του κατάφεραν όχι μόνο να διεκδικήσουν, αλλά και να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο της ελληνικής κινηματογραφικής αγοράς, συμβάλλοντας στην άνθηση του ελληνικού σινεμά και στη δημιουργία μιας νέας εποχής για την ελληνική παραγωγή ταινιών.

θάνατοςΆννα Φόνσουinstagram