Σινεμά|15.05.2019 12:10

Το ταξίδι του Γιώργου Λάνθιµου έως την κριτική επιτροπή των Καννών

Άντα Δαλιάκα

Η πρώτη µεγάλη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ των Καννών, που άνοιξε χθες βράδυ αυλαία µε την παγκόσµια πρεµιέρα του «The Dead Don’t Die» του Τζιµ Τζάρµους, ήταν αυτή της κριτικής επιτροπής, µε τον Γιώργο Λάνθιµο να παίρνει τη θέση του ανάµεσα στους κριτές που θα αποφασίσουν για τον Χρυσό Φοίνικα, δέκα χρόνια αφότου το Φεστιβάλ τον ανέδειξε µε την προβολή του «Κυνόδοντα».

«Πέρασαν 10 χρόνια ήδη; Όταν παρουσίαζα µε τρεµάµενη φωνή τον “Κυνόδοντα” δεν ήξερα τι σηµαίνει ακριβώς το Φεστιβάλ Καννών. ∆εν είχα ποτέ µια τέτοιου είδους εµπειρία για να συγκρίνω» σχολίασε ο διεθνής σκηνοθέτης που φέτος οδήγησε την «Ευνοούµενη» στην επιτυχία των Όσκαρ. «Η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ µεγάλο ταξίδι για µένα. Βέβαια, και στα χρόνια που ακολούθησαν, το άγχος, το βάρος, το τρέµουλο, δεν έφυγαν ποτέ, µε ακολουθούσαν σε κάθε νέα ταινία. Γι’ αυτό και είµαι χαρούµενος και ανακουφισµένος που φέτος επισκέπτοµαι το Φεστιβάλ από αυτή την τιµητική θέση: να δω ταινίες συναδέλφων και όχι να παρουσιάσω τις δικές µου» συµπλήρωσε ο ίδιος.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Μεξικανός -τέσσερις φορές βραβευµένος µε Όσκαρ-δηµιουργός Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου. Πάντα γενναιόδωρος στις δηλώσεις του, ανοιχτά πολέµιος του Τραµπ, είπε πως θεωρεί την επιλογή του Φεστιβάλ να τον τοποθετήσει πρόεδρο «πολιτική θέση», σηµειώνοντας µεταξύ άλλων ότι «η ρητορική του µίσους του Αµερικανού προέδρου και των οµοιών του» µόνο επιστροφή στο 1939 µπορεί να σηµαίνει. 

Γιώργος ΛάνθιμοςΑλεχάντρο Γκονζάλες ΙνιαρίτουΚάννεςφεστιβάλ Καννών