Ο Μάικλ Γουιντερµπότοµ ξανά στην Ελλάδα για γυρίσµατα
Άντα ΔαλιάκαΣτην Ελλάδα επέστρεψε για τα γυρίσµατα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς του Sky One «The Trip to Greece» («Το ταξίδι στην Ελλάδα») ο πολυβραβευµένος Βρετανός σκηνοθέτης Mάικλ Γουιντερµπότοµ («Καλωσήλθατε στο Σεράγεβο», «24 hour party people»), επιλέγοντας τη χώρα µας ως κινηµατογραφικό προορισµό για δεύτερη φορά µέσα σε έναν χρόνο, καθώς εδώ (στη Μύκονο, για να είµαστε ακριβείς) γύρισε την τελευταία µεγάλου µήκους ταινία του µε τίτλο «Greed» το φθινόπωρο του 2018.
Πρόκειται για το τέταρτο µέρος της αναγνωρισµένης τηλεοπτικής σειράς («The Τrip», «Ταξίδι στην Ιταλία», «Ταξίδι στην Ισπανία») που ξεκίνησε το 2010 µε τους Βρετανούς ηθοποιούς Στιβ Κούγκαν και Ροµπ Μπράιντον σε πνευµατώδεις αλλά και χιουµοριστικές πολιτισµικές αναζητήσεις και αυτοβιογραφικές αποκαλύψεις. Τα γυρίσµατα στην Ελλάδα, που µόλις ολοκληρώθηκαν, άρχισαν στις 12 Ιουνίου: σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Ναός του Απόλλωνα στους ∆ελφούς, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το νησί της Υδρας, το Σπήλαιο του ∆ιρού, το Παλάτι του Νέστορα, το Νιόκαστρο Ναυαρίνου στην Πύλο, τα Αρχαία Στάγειρα, καθώς και σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Υδρα, Λέσβο, Χαλκιδική, Πήλιο, Καβάλα και Πελοπόννησο.
Ενδεικτικό του πόσο σηµαντική είναι η σειρά «The Τrip» είναι ότι οι ταινίες κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και ανά την Ευρώπη (συµπεριλαµβανοµένων των ελληνικών αιθουσών) µετά την πρεµιέρα τους σε πρωτοκλασάτα φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Σάντανς.
Εκδοχές του εαυτού τους
Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» εµπνέεται από την Οδύσσεια του Οµήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα στην πατρίδα του και την οικογένειά του στην Ιθάκη. Οι ηθοποιοί υποδύονται εκδοχές του εαυτού τους, καθώς διασχίζουν την Ελλάδα σε ένα γαστρονοµικό και πολιτιστικό οδικό ταξίδι που σκοπεύει να αναδείξει ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα στον πολιτισµό, στη διατροφή και τη φιλοξενία. Σε κάθε πολιτιστικό και τουριστικό χώρο οι Κούγκαν και Μπράιντον συζητούν θέµατα που άπτονται του αρχαιοελληνικού παρελθόντος, όπως η ιστορία της Αθήνας και η ανάπτυξη της Ακρόπολης, η Δηµοκρατία και η ιδέα της πόλης και της πόλης-κράτους στην Ελλάδα, καθώς και η προέλευση του αρχαίου δράµατος, της τραγωδίας και της κωµωδίας (από τις κωµωδίες του Αριστοφάνη και τις µεγάλες τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη έως το δίπολο «Δηµοκρατία VS Τυραννία» και την εκδοχή του Πλάτωνα για τον θάνατο του Σωκράτη).
Η πρωτότυπη βρετανική παραγωγή που γυρίστηκε στη χώρα µας θα προβληθεί στο δίκτυο Sky One του Ηνωµένου Βασιλείου και θα κυκλοφορήσει ως κινηµατογραφική ταινία παγκοσµίως το 2020. Παραγωγοί της σειράς είναι η Μελίσα Πάρµεντερ και ο Τζος Χάιµς και εταιρείες παραγωγής οι Revolution films, Baby Cow και SmallMan Productions.
Tις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει ο Τρίσταν Γουέιλι της Goalpost και τη διανοµή στην Ελλάδα η Filmtrade. Χρέη location manager στην Ελλάδα ανέλαβε η Ελένη Φαναριώτου (από την εταιρεία Fixer in Greece), ενώ στο συνεργείο εργάστηκαν πέντε Ελληνες και δεκαπέντε τεχνικοί από το Ηνωµένο Βασίλειο.
Το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηµατογραφικού Κέντρου παρακολούθησε τα γυρίσµατα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και παρείχε καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής διευκολύνοντας τις άδειες λήψης κινηµατογράφησης για τους αρχαιολογικούς χώρους που ζητήθηκαν για κινηµατογράφηση από το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ