Σινεμά|14.09.2019 07:34

Animasyros 12: Έναρξη με «Αηδόνι» και 250 ταινίες από 30 χώρες

Άντα Δαλιάκα

Μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation και που δεν είναι άλλη από το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια πλούσια γκάμα ταινιών από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ που ξεπερνά τους 250 τίτλους από 30 χώρες, ορεξάτοι Έλληνες δημιουργοί με ταλέντο και μια  «Αγορά» που κλείνει πέντε χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να μεγαλώνει, είναι ορισμένα από τα highlights του Animasyros 12. 

Λίγο πριν το αναλυτικό πρόγραμμα της 12ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Ίδρυμα Γουλανδρή, ρίχνουμε μια ματιά στα βασικά σημεία της φετινής έκδοσης η οποία ανοίγει αυλαία στις 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Έναρξη με Λυρική

Tο μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2018 σε μία σειρά sold out παραστάσεων στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) σε συνεργασία με το Animasyros, ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Σύρo, στις 19 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων, σφραγίζοντας την επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη ενώ το animation έχει αναλάβει η πολυτάλαντη Ειρήνη Βιανέλλη. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και αποτελεί μια επίκαιρη παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας.

Την επόμενη μέρα, στο θέατρο Απόλλων, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή αυτή παραγωγή (είσοδος ελεύθερη), απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο education@animasyros.gr | 6986829470)

Ταινίες, τα βραβεία και κριτικές επιτροπές

Το Βραβείο Κοινού διεκδικούν 8 ταινίες για μικρούς και μεγάλους, μεταξύ των οποίων το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Αννεσί «Away» του Gints Zilbalodis, το επιδραστικό animated ντοκιμαντέρ «Zero Impunity» των Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies και Denis Lambert, που έχει γίνει παγκόσμιο κίνημα (www.zeroimpunity.org), παρουσία του σκηνοθέτη Stephane Blies, η ιταλική παιδική ταινία «Iqbal, a Tale of a Fearless Child» των Michel Fuzellier και Babak Payami, βασισμένη στη δημοφιλή παιδική σειρά βιβλίων, αλλά και το «The Girl without Hands» του Sébastien Laudenbach, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ Καννών.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros 12, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 22 ταινίες που διαγωνίζονται στη ναυαρχίδα του Φεστιβάλ που αντικατοπτρίζει και φέτος με τον καλύτερο τρόπο την παγκόσμια animation σκηνή. Ξεχωρίζουν η ελληνική «Violent Equations» του Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένη από το  έργο του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, το πολυβραβευμένο «Selfies» του Claudius Gentinetta, καθώς και η νέα ταινία – διαμαρτυρία «Gun Shop» του καταξιωμένου animator Patrick Smith.

Ακόμα, το «Sister» της Siqi Song με συμμετοχές σε Αννεσί και Σάντανς, καθώς και το «Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves», η νέα ταινία της Chintis Lundgren που έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις παγκοσμίως με την προηγούμενη ταινίας της, Manivald. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Elise Jalladeau (Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράγου της Θεσσαλονίκης), Ricardo Blanco (animator, μέλος των CINANIMA - Espinho International Animation Festival, ICA - Portuguese Institute of Cinema and Audiovisual), και Carolina Sandvik, (καλλιτέχνης και animator). 

Δείτε τις ταινίες που διαγωνίζονται

Animasyros 12 - International Competition Section from Αnimasyros Animation Festival on Vimeo.

Με 24 ταινίες από όλα τα σημεία της γης, κωμικές, κοινωνικές, πειραματικές, οικολογικές και με όλων των ειδών τις τεχνοτροπίες, το ανταγωνιστικό Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 12 ξεδιπλώνει το μέλλον του animation μέσα από τα καλύτερα δείγματα που έχουν να παρουσιάσουν οι ανερχόμενοι animators παγκοσμίως, όπως ο Φωκίωνας Ξένος με το «Heatwave» και η Anna Mantzaris με το «Good Intentions».

Οι ταινίες που διαγωνίζονται

Animasyros 12 - Student Competition Section from Αnimasyros Animation Festival on Vimeo.

Αγορά

Το Animasyros συνεχίζει για 5η συνεχόμενη χρονιά το τμήμα της Αγοράς που πλέον αποτελεί πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και δημιουργίας, συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο και απευθύνεται σε σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς και επαγγελματίες στον τομέα δημιουργίας ταινιών animation, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών.

Στο πρόγραμμα της Αγοράς εντάσσεται ένα εντατικό εργαστήριο pitching με τίτλο «How to pitch-One to One meetings» σε τρία (3) επιλεγμένα projects, από τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση της Nancy Denney Phelps, γνωστή στον χώρο για το πολύπλευρο έργο της ως δημιουργός, ιστορικός animation, δημοσιογράφος, συντάκτρια και ιδιοκτήτρια του ΑWN (Animation World Network) καθώς και coaching tutor. Μέσω του εργαστηρίου αυτού, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε μια αποτελεσματική παρουσίαση των υπό εξέλιξη παραγωγών τους σε διανομείς και άλλους εκπροσώπους της κινηματογραφικής αγοράς.

Η φετινή Αγορά περιλαμβάνει επιπλέον τη λειτουργία βιντεοθήκης ολοκληρωμένων ταινιών animation, ενώ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες επαγγελματιών και εκπροσώπων οργανισμών και φορέων σε σύγχρονα θέματα που απασχολούν την Αγορά του animation και ευρύτερα την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και τον οπτικοακουστικό πολιτισμό, υπό τον συντονισμό της Μαρινέτας Μακ Κρητικού.

Τέλος, θα γίνει παρουσίαση work-in-progress της ταινίας animation μικρού μήκους της Ιριδας Ζιόγκα, «Man Wanted» (μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Εσθονίας, Σερβίας και Αλβανίας), παρουσία της σκηνοθέτιδος. Το project «Man Wanted» είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο Pitching Forum της Αγοράς κατά τη διάρκεια του Animasyros 10 (2017).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Γουλανδρή θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της 12ης διοργάνωσης από τους συντελεστές του Φεστιβάλ. Επιπλέον, θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΚΟΜΕ ΑΕ, κ. Πάνο Κουάνη, τον Αναπληρωτή Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Αθήνα, κ. Γιώργο Μοσχόβη, και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελευσίνα 2021, κα Μαρία Φιλιππή.

ΣύροςAnimasyrosΕθνική Λυρική Σκηνή