Σινεμά|08.11.2019 17:43

Το Χόλιγουντ έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Άντα Δαλιάκα

Οι κολοσσοί του Hollywood και του Bollywood έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι συναρμόδιοι που έχουν αναλάβει το μεγάλο πρότζεκτ της κατασκευής στούντιο στην πόλη, ανακοινώνοντας σήμερα, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την κατασκευή οκτώ πλατό κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών μέσα στο επόμενο 12μηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, συνολικής επένδυσης 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η είδηση –γνωστή ως μελλοντικό γεγονός εδώ και αρκετούς μήνες από την περίοδο της υπουργικής διακυβέρνησης στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του Λευτέρη Κρέτσου– επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι έχει δρομολογηθεί σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Πάνος Κουάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Nu Boyana Studios (μέλος του ομίλου της Millennium Films) Yariv Lerner, και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη (York Films) Γιάννης Καλαφάτης. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα στούντιο της θυγατρικής εταιρείας της Millennium Films, Nu Bοyana Hellenic, θα κατασκευαστούν στη Θέρμη, σε ιδιόκτητη έκταση 83 στρεμμάτων, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να «γίνει η Μακεδονία ένα κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αν και οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ απέφυγαν να προσδιορίσουν την περιοχή που θα φιλοξενήσει τα στούντιο, ανακοίνωσαν ότι έχει αγοραστεί κτίριο και ότι το σχέδιο είναι σε αναμονή της έκδοσης των πολεοδομικών αδειών.

Ο τεχνικός εξοπλισμός των Nu Boyana στη Βουλγαρία, όπου γυρίζονται πολλές αμερικανικές υπερπαραγωγές όπως «Οι αναλώσιμοι» και το «Rambo: Τελευταίο αίμα» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, θα αγοραστεί ώστε να εξοπλιστούν τα καινούρια στούντιο της Ελλάδας.

Το εμβαδόν των ορόφων των πλατό υπολογίζεται στα 15 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ενώ το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων με τα υπόλοιπα κτίρια, εκτιμάται στα 25 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί έναν χρόνο μετά την έκδοση των αδειών ενώ το ποσό της επένδυσης των 20 εκατ. ευρώ αφορά την αγορά του ακινήτου, την κατασκευή των sound stages και τον τεχνικό εξοπλισμό που θα αγοραστεί.

«Εκτιμώ ότι αυτό που θα δημιουργηθεί στην πόλη είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ξεκινάμε με 8 πλατό – προσβλέπουμε σε 13 τουλάχιστον. Αυτός ο αριθμός, που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση να προσκληθούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών. Το τι σημαίνει για την οικονομία είναι προφανές και άμεσα και έμμεσα» σημείωσε ο Γιάννης Καλαφάτης. Ο ίδιος επισήμανε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα των γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών είναι η διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό. «Ταινίες θα γυρίζονται και πριν τη δημιουργία των στούντιο-πλατό αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2020», πρόσθεσε.

Από το location scouting που έχει ήδη γίνει, περιμένουμε ότι θα γίνουν στην Ελλάδα δύο συγκεκριμένα φιλμ, τα «Legend Of Sinbad» και «Red Sonjia», όπως και η τηλεοπτική παραγωγή «Undisputed».

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τα Nu Boyana Studios σε μία επένδυση στην Θεσσαλονίκη; Η Millenium Films έχει πάνω από 400 ταινίες στο ενεργητικό της. Η εταιρεία είναι μία από τις παλιότερες ανεξάρτητες κινηματογραφικές εταιρείες στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών. Ο λόγος που επέλεξε τη Θεσσαλονίκη - εκτός από τα κίνητρα που παρέχει πλέον το ελληνικό κράτος για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών – είναι η κοντινή απόσταση της πόλης με τα στούντιο της Βουλγαρίας (οδικώς μόλις 3,5 ώρες), η αυξημένη τουριστική κίνηση της Αθήνας που δεν υπάρχει στην Θεσσαλονίκη αλλά και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που φέρνει το πέρας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται κι εμείς θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης. Την προτιμήσαμε από τη Ρουμανία που έχει μεγάλη παράδοση στην προσέλκυση και υλοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών αλλά είναι και μία κορεσμένη αγορά» σχολίασε σχετικά ο Yariv Lerner. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των μεγάλων παραγωγών σε μία περιοχή (νέες θέσεις εργασίες, έως και 2.000 άτομα απασχολούμενοι σε διάφορες ειδικότητες και θέσεις αλλά και κίνηση στους δρόμους, μέχρι και συντονισμό ακριβείας προκειμένου να υλοποιηθεί).

«Θα απασχοληθούν άμεσα περί τα 100 άτομα από την περιοχή ως μόνιμοι εργαζόμενοι, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες και εποχιακές θέσεις εργασίας», εξήγγειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είναι πολλοί αυτοί που εμπλέκονται και πρέπει να βοηθήσουν για την υλοποίηση του έργου», διευκρίνησε ο Yuri Lerner.

Προς το παρόν, επί των πρακτικών ζητημάτων της κατασκευής των πλατό, μέχρι να εκδοθούν οι άδειες της πολεοδομίας και να τα βρουν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, θα είμαστε αναγκαστικά σε αναμονή νέων ανακοινώσεων.

60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΕΚΟΜΕ