Σινεμά | 17.01.2020 12:02

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Από τον Λευτέρη Χαρίτο στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Newsroom

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (17 - 27 Ιανουαρίου 2020) θα παρουσιάσει  στο κοινό 96 δημιουργίες από την Ελλάδα και τον κόσμο με δωρεάν είσοδο, ενώ παράλληλα θα προβάλλει δύο θεματικές ενότητες: Περιβάλλον και Ισότητα.

Η πρεμιέρα πραγματοποιείται απόψε στην Καλαμάτα στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου της πόλης με το ελληνογαλλικό ντοκιμαντέρ Dolphin Man, παρουσία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου («Άγριες Μέλισσες»). Πρόκειται για μια βραβευμένη βιογραφία που εκθειάζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, εμπνευσμένη από τη ζωή του Γάλλου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ. Τον ρόλο του αφηγητή κρατά ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ (Απέραντο Γαλάζιο). 

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν με θέμα το Περιβάλλον, περιλαμβάνονται τα ντοκιμαντέρ Apex SurvivalMaiden Voyage (Ν. Αφρική) που παρακολουθεί το μυστήριο της εξαφάνισης των λευκών καρχαριών, το Chasing Ice (Η.Π.Α.) του φωτογράφου του National Geographic James Balog, που καταγράφει τις αλλαγές στους παγετώνες της Αρκτικής, το βραβευμένο Soyalism (Ιταλία) που καταδεικνύει την καταστροφή των φυσικών πόρων από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων, το Before the Flood, σε παραγωγή και αφήγηση του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, για τις δραματικές κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο (η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το National Geographic).

Το ντοκιμαντέρ What To Do About Climate Disruption (Η.Π.Α.) θα προβληθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου παρουσία του σκηνοθέτη Eric Simon, ο οποίος στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη θεματική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή με τη Στελλίνα Κουλουζάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο δίκτυο Μεσόγειος SOS. Θα προβληθούν επίσης τρεις βραβευμένες ταινίες της ακτιβίστριας σκηνοθέτιδας Iara Lee (Βραζιλία), η οποία είναι επίσημη καλεσμένη του Φεστιβάλ, ενώ το αφιέρωμα συμπληρώνεται από το διακεκριμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες, που παρακολουθεί τις προσπάθειες μιας μικρής ομάδας να καλλιεργήσουν παλιούς σπόρους ντομάτας στον θεσσαλικό κάμπο.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στη δημιουργία της εκπαιδευτικής πρωινής ζώνης για παιδιά, ενώ μετά το τέλος του Φεστιβάλ, οι ταινίες αυτές θα ταξιδέψουν σε σχολεία ολόκληρης της Πελοποννήσου. Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με έργα του σκηνοθέτη Vlad Sokhin, από το ταξίδι του στη Μελανησία, κατά το οποίο απαθανάτισε τις φανερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Συνεχίζεται και φέτος το αφιέρωμα στην Ισότητα που θεσπίστηκε το 2019. Μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Iara Lee – Βραζιλία, Robert Rombout – Ολλανδία, και Στέλλα Θεοδωράκη – Ελλάδα, θα απονείμει τα βραβεία Ισότητας στις ταινίες που συμμετέχουν. Μεταξύ τους, το πολυβραβευμένο Female Pleasure (Ελβετία-Γερμανία), με πέντε πρωταγωνίστριες που διεκδικούν τη γυναικεία χειραφέτηση υπομένοντας διώξεις και βία, το δανέζικο Dancing with Monica που παρακολουθεί την περίπτωση μιας γυναίκας θύματος trafficking η οποία κατέγραφε επί 25 χρόνια τη ζωή της, το Zero Impunity (Λουξεμβούργο-Γαλλία), ένα project για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, το αμερικανικό  Hell and Hope, για τα κορίτσια θύματα του ISIS, καθώς και μία ελληνική συμμετοχή, η Ρίτα του Γιώργου Δανόπουλου, με πρωταγωνίστρια μια ιερόδουλη της παλιάς Αθήνας. Οι ταινίες θα προβληθούν παρουσία των δημιουργών τους. 

Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά σε εννέα πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο)

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.peloponnisosdocfestival.com

Λεονάρντο ΝτιΚάπριοΛευτέρης ΧαρίτοςΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου