Σινεμά|29.02.2020 15:19

Βραβεία Σεζάρ 2020: Οργή και καπνογόνα για τη βράβευση Πολάνσκι

Newsroom

Ο Ρομάν Πολάνσκι, στόχος καταιγιστικών επικρίσεων έπειτα από μια νέα κατηγορία εναντίον του για βιασμό από την ηθοποιό Βαλεντίν Μονιέ (η Γαλλίδα ηθοποιός ισχυρίζεται ότι έγινε το 1975), μπορεί να μην βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής (28/2) στο Παρίσι για να παραλάβει το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία του «Κατηγορώ», προκάλεσε όμως απίστευτο χάος στη γαλλική πρωτεύουσα.

Έξω από την αίθουσα της απονομής και μέσα σ' αυτήν η αγανάκτηση των γυναικών καλλιτεχνών εκφράστηκε με αποχωρήσεις καθώς και βιτριολικές σπόντες από σκηνής από την παρουσιάστρια κωμικό Φλοράνς Φορεστί. Ο πραγματικός κερδισμένος της βραδιάς ήταν οι «Αθλιοι» του Λατζ Λι που κέρδισαν το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς ωστόσο η απονομή είχε ξεκάθαρα χρώμα διαμαρτυρίας.

Λιγότερες από δύο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, με καπνογόνα είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν τον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η βράβευση. Απέναντι τους παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και τοποθετήθηκαν μεταλλικοί φράκτες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε τον Πολάνσκι!» και «Ο Πολάνσκι βιαστής, ο κινηματογράφος ένοχος, το κοινό συνεργός», αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Καταγγέλλοντας το δημόσιο λιντσάρισμά του πριν πάρει τέτοια έκταση ο ίδιος ο 86χρονος σκηνοθέτης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής των Σεζάρ, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια του. Το ίδιο έπραξαν και οι συνεργάτες του συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστή Ζαν Ντιζαρντέν.

Θυμίζουμε ότι ο Πολάνσκι εξακολουθεί να καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με τη 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η εκδίκαση της υπόθεσης από την αμερικανική δικαιοσύνη έτρεψε τον σκηνοθέτη σε φυγή και έκτοτε εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Μεταξύ των γυναικών που αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ανακοίνωση του βραβείου ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός Αντέλ Ενέλ (πρωταγωνίστρια της ταινίας Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται), η οποία έχει αποκαλύψει την κακοποίηση της όταν ήταν παιδί από τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρουτζιά.

Η Ενέλ είχε δηλώσει στους New York Times πριν την τελετή ότι η Γαλλία «έχασε το τρένο» του κινήματος #MeToo και επέκρινε την επιτροπή των Σεζάρ που αναγνώρισε τον Πολάνσκι χαρίζοντας στο «Κατηγορώ...!» δώδεκα υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε μαζική παραίτηση το διοικητικό συμβούλιο της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών που μία βράβευση του Πολάνσκι προκαλεί αντιδράσεις  - οι διοργανωτές του Φεστιβάλ της Βενετίας δέχθηκαν επικρίσεις όχι μόνο επειδή περιέλαβαν το «Κατηγορώ» του Πολάνσκι στο πρόγραμμα, αλλά και λόγω της βράβευσης της ταινίας με τον Αργυρό Λέοντα από την κριτική επιτροπή. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που η αναγνώριση του προκαλεί τόσο μεγάλο αναβρασμό και θόρυβο. Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου το Κατηγορώ που ξεδιπλώνει το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης Ντρέιφους στη Γαλλία, βραβεύτηκε με συνολικά τρία βραβεία - καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και κοστουμιών. 

Δείτε εδώ την επεισοδιακή έναρξη της απονομής των βραβείων Σεζάρ: 

T
βραβεία ΣεζάρΡομάν Πολάνσκι