Κορονοϊός: Τα όπλα του Χόλιγουντ στην πανδημία με Πεν και Τζολί στην πρώτη γραμμή
Πώς αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ την υγεινομική κρίση και ποια είναι τα διάσημα πρόσωπα που δηλώνουν παρόντα στο μέτωπο του πολέμου κατά της πανδημίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Από τον αμφιλεγόμενο Σον Πεν και την ακτιβίστρια Αντζελίνα Τζολί μέχρι τον παγκοσμίως δημοφιλή Στίβεν Σπίλμπεργκ και το ζεύγος Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ, οι εύποροι του Χόλιγουντ βγάζουν τα δικά τους «όπλα» κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτά τα «όπλα» είναι συνήθως χρηματικές δωρεές, περικοπές παχυλών αμοιβών σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ανασφάλειας και δυσοίωνου μέλλοντος για τις επιχειρήσεις, είναι όμως και γνώσεις επί του θέματος, εμπειρία ή ακόμα, βοήθεια -υλική και ψυχολογική – σε όσους το έχουν ανάγκη.
Πριν από ένα μήνα, στις 19 Μαρτίου, o χολιγουντιανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής Σον Πεν, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, εμφανίστηκε στην εκπομπή του Άντερσον Κούπερ «360» στο CNN για να δώσει τη δική του οπτική στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας εκτενή εμπειρία στο πεδίο των κρίσεων και των φυσικών καταστροφών από την εποχή του φριχτού σεισμού στην Αϊτή το 2010, που σκότωσε μέσα σε τρία λεπτά πάνω από 200.000 ανθρώπους, ενώ εκτόπισε πάνω ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Μπορεί η εμφάνιση και τα λεγόμενα του Σον Πεν να προκάλεσαν θόρυβο και χλευασμό στα social media – κάτι καθόλου παράξενο στην περίπτωση του, καθώς είναι σε μόνιμη βάση επιρρεπής σε οτιδήποτε κοντράρει την καθολικά αποδεκτή συμπεριφορά στο δημόσιο βίο – ήταν όμως η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης της ελίτ του Χόλιγουντ έδειχνε έστω και την πρόθεση να βοηθήσει έμπρακτα στη μάχη κατά της πανδημίας. Από την ημέρα της εμφάνισής του Πεν στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN και έπειτα, ακολούθησαν κι άλλοι επώνυμοι εκατομμυριούχοι της χολιγουντιανής βιομηχανίας που έδειξαν τη διάθεση τους να προσφέρουν με όποιο τρόπο έκριναν αυτοί καλύτερο, πέραν των viral μουσικών βίντεο της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι».
Υπέρ της ανάπτυξης του στρατού στις ΗΠΑ
Ο Σον Πεν χλευάστηκε επειδή έδωσε έμφαση στην χρήση των υλικοτεχνικών υποδομών και δεξιοτήτων του αμερικανικού στρατού στον συντονισμό των ιατρικών αναγκών στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που βιώνουν οι αμερικανικές πολιτείες καταμεσής της πανδημίας του κορονοϊού. Είπε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανθρωπιστική δύναμη στον πλανήτη από τον αμερικανικό στρατό», τραντάζοντας τον κόσμο του….Twitter, και τάχθηκε υπέρ της…πλήρης ανάπτυξης του στρατού στις ΗΠΑ προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του σχεδίου κατά του κορονοϊού βοηθώντας το έργο γιατρών και νοσηλευτών. «Στην Αϊτή δεν επρόκειτο για πολεμική επιχείρηση, όπως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο κι εδώ, με την εξαίρεση ότι μαχόμαστε κατά του ιού τον οποίο πολεμάμε όλοι σαν ένας άνθρωπος», είπε ο Πεν αναφερόμενος στην επί τω έργω εμπειρία του με τον αμερικανικό στρατό στα συντρίμμια της Αϊτής.
Όσο λίγο πείθει ο Σον Πεν με τον άτσαλο λόγο του, άλλο τόσο έχει αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν την ευαισθησία του σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός CORE (Community Organized Relief Effort) που ίδρυσε από την εποχή του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή το 2010 και τον οποίο συνδιοικεί με την Αν Λι, συνεχίζει να είναι κοντά σε όσους έχουν ανάγκη μοιράζοντας βασικά είδη υγιεινής και τρόφιμα στις φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ. Ένα ψύχραιμο άρθρο των Λι και Πεν, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου στο Deadline, με τίτλο «Coping With COVID-19 Crisis: CORE’s Ann Lee & Sean Penn On The Life And Death Race To Save The Neediest», περιγράφει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορονοϊός για τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους όπως και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί, και είναι στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να ενημερωθούν και να σχηματίσουν μια άποψη περί της δράσης του οργανισμού.
Ένα εκατομμύριο από τους Τζολί, Κλούνεϊ και Σβαρτζενέγκερ
Από την πλευρά της η Αντζελίνα Τζολί, πάντα παρούσα στις πιο σκληρές μάχες – από το προσφυγικό και την εμπόλεμη Συρία μέχρι τα πέρατα του κόσμου και την γενοκτονία των Χμερ στην Καμπότζη, δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στον οργανισμό No Kid Hungry που εξασφαλίζει σχολικά γεύματα στα παιδιά των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Με τα σχολεία κλειστά ο οργανισμός πρέπει να εξασφαλίσει την παροχή γευμάτων στα παιδιά που υπολόγιζαν σε ένα τουλάχιστον γεύμα την ημέρα κατά τις σχολικές ώρες. Η δωρεά της Τζολί εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.
Το ίδιο ποσό στη μάχη των υγεινομικών αρχών κατά της υγειονομικής κρίσης, δώρισαν οι Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ Κλούνεϊ, όπως και ο επί χρόνια κινηματογραφικός «Εξολοθρευτής» και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας - Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.
Σπίλμπεργκ, Άϊγκερ και Κάτζενμπεργκ
Στο πεδίο μάχης της υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένα από τα διασημότερα στελέχη των χολιγουντιανών στούντιο δώρισαν από μισό εκατομμύριο δολάρια στον κουμπαρά της πόλης του Λος Άντζελες συνεισφέροντας στο δημόσιο ταμείο από όπου ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι ελπίζει να εξασφαλίσει συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η σύζυγος του Κέιτ Κάπσοου, ο Μπομπ Άϊγκερ – μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής των στούντιο Disney-, και ο μεγαλοπαραγωγός Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, σήμερα ιδρυτής του νεοσύστατου Quibi, της πλατφόρμας βίντεο για κινητά τηλέφωνα, είναι ανάμεσα σε αυτούς που άνοιξαν το πορτοφόλι τους για το κοινό καλό. Και οι τρεις χολιγουντιανοί κολοσσοί έχουν μακρά παράδοση σε φιλανθρωπίες και δωρεές στις πολιτικές εκστρατείες των Δημοκρατικών.
Περικοπές στους υψηλόμισθους
Τώρα που το Χόλιγουντ κλονίζεται από την αναστολή της παραγωγικής του δραστηριότητας με τις περικοπές μισθών και τις απολύσεις να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, το λιγότερο που μπορούν να πράξουν οι πολυεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες της βιομηχανίας είναι οι δωρεές. Ταυτόχρονα τα στούντιο κινούνται στη λογική της μείωσης των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών τους. Για παράδειγμα, ο νέος γενικός διευθυντής της Disney Μπομπ Σάπεκ, θα πληρώνεται από εδώ και στο εξής το 50% του βασικού μισθού του και ο Μπομπ Άϊγκερ συνεχίζει αμισθί την εργασία του ως εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του στούντιο, έχοντας υπάρξει ένας από πιο ακριβοπληρωμένους μάνατζερ στον χώρο με 65,6 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή μόνο για το έτος 2018. Τον μισθό του στην άκρη αφήνει και ο Μαρκ Ζοράντι, γενικός διευθυντής της Cinemark, της τρίτης μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες…
«Πάνω από 150.000 εργαζόμενοι σε κινηματογραφικές αίθουσες έχουν χάσει τις δουλειές τους»
Στον πόλεμο του κορονοϊού οι πρώτοι που πλήρωσαν τον ξαφνικό θάνατο των κινηματογράφων που έκλεισαν τις πόρτες τους, ήταν οι εργαζόμενοι των αιθουσών. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 εργαζόμενοι σε κινηματογραφικές αίθουσες έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το έκτακτο επίδομα προς στήριξη τους βρίσκεται σε ένα συνολικό πακέτο ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν φτάνει ούτε κατά το ήμισυ τη μισθολογική αμοιβή του Μπομπ Άϊγκερ για το 2018, ωστόσο είναι το πρώτο μέτρο που συνασπίστηκαν για να διαμορφώσουν από κοινού οι ενώσεις National Association of Theatre Owners και Pioneers Assistance Fund.
Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο φάσμα της καλλιτεχνικής ζωής του Χόλιγουντ, η Ρίτα Γουίλσον αποφάσισε, αναρρώνοντας από τον κορονοϊό, να συνδράμει έμπρακτα όσους το έχουν ανάγκη. Με μια απρόσμενη κίνηση, η ηθοποιός έδωσε στο Instagram τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου, με την υπόσχεση ότι θα απαντήσει στα μηνύματα όσων έχουν απορίες και αγωνίες γύρω από τη νόσο.
Τα αισιόδοξα μηνύματα των Σπάικ Λι και Τζον Κραζίνσκι
Επιλέγοντας την αισιόδοξη και επιμορφωτική, εποικοδομητική πλευρά της καραντίνας, ο φοβερός Σπάικ Λι μας έκανε πρόσφατα δώρο το σενάριο του για το «Jackie Robinson» που δεν έγινε ποτέ ταινία, ενώ ο Τζον Κραζίνσκι, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του επιτυχημένου θρίλερ «Ένα ήσυχο μέρος», κάνει το σπίτι του μίνι στούντιο, στήνει μια κάμερα και μέσα από το κανάλι του YouTube μας φέρνει «Μερικά καλά νέα» («Some Good News»). Η εκπομπή του έχει καλεσμένους – πρώτος πρώτος ήταν ο συμπρωταγωνιστής του στη σειρά «The Office» (2005-2013), Στιβ Καρέλ - κι ένα χαρμάνι θετικών ειδήσεων που μπορεί να αποδειχτούν βάλσαμο στις δύσκολες μέρες της καραντίνας.
Παρακάτω η νέα εμφάνιση του Σον Πεν στο CNN που μιλάει για την αναγκαιότητα των τεστ για τον κορονοϊό στην Καλιφόρνια
Ευελπιστούμε και σε άλλες πρωτοβουλίες των κατοίκων της χολιγουντιανής κοινότητας με τα μέσα που διαθέτουν για τη στήριξη των μετώπων κατά της πανδημίας.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr