Animasyros 2023: Έναρξη με την πολυβραβευμένη ταινία «Nayola» σε πανελλαδική πρεμιέρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η Nayola του Jose Miguel Ribeiro, μία συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών (Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία) βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο, παρουσιάζεται σε πανελλαδική πρεμιέρα και ανοίγει την αυλαία του φετινού Animasyros 2023. Πρόκειται για την ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα.
Η πολιτική και το προσωπικό βίωμα, το παρελθόν και το παρόν διαπλέκονται.Η Nayola αναζητά τον σύζυγό της που εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ, δεκαετίες αργότερα, η χώρα βρίσκεται επιτέλους σε ειρήνη αλλά η Nayola δεν έχει επιστρέψει ακόμα. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον στην Ιβηρική χερσόνησο και της άνθησης που παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, και στη Λατινική Αμερική, το Animasyros παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές, με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana, με 5 ταινίες μεγάλου μήκους και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία. Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν πριν από το Animasyros στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το αφιέρωμα La Animaciόn Iberoamericana, ολοκληρώνεται με ένα σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους επιμέλειας του Animasyros καλλιτεχνών από τη Λατινική Αμερική.
Έτσι, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την βραβευμένη με Goya γαλλο-ισπανική ταινία Unicorn Wars του Alberto Vazquez σε πανελλαδική πρεμιέρα, το Mironins, μία ταινία που ζωντανεύει έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Joan Miro και που θα αγαπήσουν σίγουρα οι μικροί - αλλά και όχι μόνο! - φίλοι του Φεστιβάλ παρουσία του σκηνοθέτη Mikel Mas Bilbao, τη σουρεαλιστική La Otra Forma του Diego Felipe Guzman από την Κολομβία και τη νέα ταινία του προτεινόμενου για Όσκαρ Ale Abreu, Perlimps, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.
Το Animasyros 2023 παρουσιάζει, ακόμη, ένα αφιέρωμα στην Πολωνική σκηνή ανιμέισον, στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας.
Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η βραβευμένη μεγάλου μήκους Titina της Νορβηγίδας Κάισα Νες, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου.
Κατά τη διάρκεια του Open Call συμμετοχών στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 3.000 συμμετοχές από 115 χώρες. Και φέτος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Animasyros 2023 περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές.
Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό με βραβείο που αθλοθείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο. Η επιλογή των Διαγωνιστικών Τμημάτων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
Animasyros 2023 Agora
Η Αγορά του Animasyros, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Φεστιβάλ - πλέον κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum ενώ, οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης και η νέα ενότητα των speed dating sessions που διοργανώνονται για πρώτη φορά φέτος προσφέρουν τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών - και όχι μόνο - να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.
Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», ενώ μερικές ακόμη θεματικές που παρουσιάζονται αφορούν στη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες ανιμέισον τεκμηρίωσης και masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. Σημαντική ακόμη θα είναι και η παρουσία των σταθερών συνεργατών του Animasyros, όπως το ΕΚΟΜΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Και φέτος διοργανώνεται το 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor την Tunde Vollenbroek, μία από τις πιο βασικές προσωπικότητες του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με πολυετή εμπειρία στο coaching σε μεγάλα φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του 4ήμερου εργαστηρίου, με τίτλο «How to Pitch», δίνεται η δυνατότητα σε συμμετέχοντες 6 επιλεγμένων projects να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και σε πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions). Η διεθνής επιτροπή αποτελείται από τους παραγωγούς Viviane Vanfleteren, Bruno Caetano και Agne Adomene, τη δημοσιογράφο και ιστορικό ανιμέισον Nancy Denney Phelps και τη συντονίστρια της Αγοράς και σκηνοθέτιδα Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
Συνεχίζονται μέχρι και τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις συμμετοχής για το Pitching Forum της Αγοράς μέσω της σελίδας του Animasyros στο Filmfreeway.
Ακόμα, οι θρυλικοί Αμερικανοί σκηνοθέτες της Disney, John Musker & Ron Clements, που δημιούργησαν τη «Μικρή Γοργόνα» (1989) και, φυσικά, την ταινία «Οι περιπέτειες του Ηρακλή» (1997) θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό masterclass βασισμένο στην τελευταία και θα διηγηθούν ανάμεσα στα άλλα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας. Το masterclass συντονίζει η δημοσιογράφος Πόλυ Λυκούργου.
Στο πλαίσιο της Αγοράς, θα πραγματοποιηθούν ακόμη συζητήσεις και παρουσιάσεις με καταξιωμένους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του ανιμέισον απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς οι:
- Joao Gonzalez (σκηνοθέτης) και Bruno Caetano (παραγωγός) της υποψήφιας φέτος για Όσκαρ και πολύ-βραβευμένης Πορτογαλικής ταινίας μικρού μήκους ανιμέισον Ice Merchants, εκπρόσωποι της διεθνούς καλλιτεχνικής κολεκτίβας παραγωγής ανιμέισον Cola Animation. Τη συζήτηση συντονίζει η Λιθουανή παραγωγός Agne Adomene.
- Κάισα Νες (σκηνοθέτις) και Viviane Vanfleteren (παραγωγός) της φετινής βραβευμένης ταινίας ανιμέισον μεγάλου μήκους Titina. Τη συζήτηση συντονίζει η Βελγίδα δημοσιογράφος και ιστορικός ανιμέισον Nancy Denney Phelps.
- Σκηνοθέτιδες και ακαδημαϊκοί Samantha Moore, Κατερίνα Αθανασοπούλου και Abigail Addison, οι οποίες θέτουν τη γυναικεία δημιουργικότητα στο επίκεντρο στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Women and animated documentaries». To πάνελ συντονίζει η σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του Kinder Docs Δήμητρα Κουζή.
- Ισπανός stop-motion animator και σκηνοθέτης Coke Rioboo Cortes, η Μεξικανή παραγωγός Lourdes Villagomez και ο Κολομβιανός σκηνοθέτης/animator Juan Concha, οι οποίοι θα μιλήσουν για συνεργασίες, συμπαραγωγές και στρατηγικές διανομής σε ισπανοφωνα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων στην Ευρώπη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Τη συζήτηση συντονίζει η Carolina Lopez Caballero, διευθύντρια του Animac, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανιμέισον της Καταλονίας.
- Σκηνοθέτες και απόφοιτοι τεσσάρων από τις σημαντικότερες σχολές κινούμενου σχεδίου στην Ευρώπη, Claire Matz (Gobelins - Γαλλία), Daria Kashcheeva (FAMU - Τσεχία), Yael Nudelman (Bezalel - Ισραήλ), Simone Pratola (CSC Animazione - Ιταλία). Τη συζήτηση συντονίζει η Chiara Magri, διευθύντρια προγράμματος Ανιμέισον του Centro Sperimentale di Cinematografia της Ιταλίας.
- Amit Gicelter (The Hive Studio), Μαρία Ανεστοπούλου (Animasyros Productions), Κλεοπάτρα Κοραή (Lokey) και ο σκηνοθέτης Στέλιος Κουπετόρης, συντελεστές της ταινίας μικρού μήκους «Π», ελληνο-ισραηλινής συμπαραγωγής.
Φέτος, στην Αγορά κάνει την εμφάνισή της, για πρώτη φορά, μία νέα δράση: το speed dating, με την υποστήριξη του Enterprise Greece. 15 Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από το Animasyros για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ανιμέισον, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο. Ο τρόπος υποβολής πρόθεσης συμμετοχής στα speed dating sessions θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του Animasyros, φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», ενώ εμπλουτίζονται και πειραματίζονται με νέες τεχνικές, όπως το sand animation (τεχνική της άμμου).
Μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, όπως ο Nicolas Fattouh (Λίβανος), οι Remco Polman και Jantiene de Kroon (Ολλανδία), η Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η Έλενα Παυλάκη, ο Αγησίλαος Ρόμπολας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας «βετεράνοι» (άτομα τρίτης ηλικίας) ζωντανεύουν κυκλαδικά ειδώλια, γίνονται για λίγο αρχαιολόγοι για να φέρουν στην επιφάνεια σπάνια ευρήματα, αποδομούν και φέρνουν στο σήμερα αρχαίους μύθους. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό εργαστήριο κεραμικής με εισηγητή τον Μάνο Μαστοράκη, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν το δικό τους κυκλαδικό ειδώλιο.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr