Οι «Απάχηδες», το ελληνικό σινεμά και το Gucci του Λάνθιμου στην Αθήνα
Πλήθος κινηματογραφικών εκδηλώσεων συσσωρεύονται για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα, καθώς το Athens Fashion Film Festival, η παγκόσμια πρεμιέρα της αποκατεστημένης κόπιας των «Απάχηδων των Αθηνών» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, οι προβολές της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά και το αφιέρωμα στο ιαπωνικό σινεμά προσφέρουν αφορμές για κινηματογραφική έξοδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει από σήμερα κινηματογραφικά. Πολλές οι επιλογές για κινηματογραφική έξοδο καθώς οι εκδηλώσεις που «τρέχουν» παράλληλα προσφέρουν πολλές διαδρομές στον κόσμο του σινεμά. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή ως το κέντρο της Αθήνας, το σινεμά έχει πολλά πρόσωπα -ανάμεσά τους αυτά της Τζούλιαν Μουρ αλλά και του Παντελή Βούλγαρη και του Γιώργου Λάνθιμου που μας καλούν σε διαφορετικές εκδηλώσεις τις οποίες ξεχωρίζουμε εδώ.
Athens Fashion Film Festival (14-16/2): Όταν η ηθική συναντά την αισθητική
Tο φεστιβάλ μετακομίζει στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για ένα λαμπερό και ενδιαφέρον τριήμερο. Μια συνάντηση δημιουργικών επαγγελματιών από το χώρο της μόδας και του σινεμά, της τέχνης και των media. To Athensfff βρίσκεται σε συνεργασία με το δίκτυο των Fashion Film Festivals διεθνώς, που είναι 40 στον κόσμο. Το φετινό πρόγραμμα, με τίτλο «Όταν η ηθική συναντάει την αισθητική», περιλαμβάνει 80 fashion film μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα, ειδικά αφιερώματα, θεματικά πάνελ και masterclasses, με στόχο να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια σφαιρική εικόνα των τελευταίων τάσεων και ιδεών που κυριαρχούν στον κινηματογράφο, τη μόδα, την τέχνη και το περιβάλλον. Ανάμεσα στις 80 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ και η μικρού μήκους ταινία «Of Course a Horse» που γύρισε ο Γιώργος Λάνθιμος για τον οίκο Gucci.
Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με τη νέα μεσαίου μήκους ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «The Staggering Girl» την οποία ο Ιταλός δημιουργός σκηνοθέτησε για λογαριασμό του Οίκου Valentino. Στο καστ η Τζούλιαν Μουρ, ο Κάιλ ΜακΛάχαν, η Μία Γκοθ και η ΚίΚι Λέιν, αλλά και οι βασικοί συντελεστές του Να με φωνάζεις με το όνομα σου και της Suspiria. Για την πραγματοποίησή της, ο Λούκα Γκουαντανίνο συνεργάστηκε με τον Creative Director του Valentino, Πιερπάολο Πιτσιόλι, ενώ τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο σπουδαίος Ριούτσι Σακαμότο.
Παγκόσμια πρεμιέρα της αποκαταστημένης κόπιας της ταινίας «Οι απάχηδες των Αθηνών» στην Ε.Λ.Σ
Οι Απάχηδες των Αθηνών του Δημήτρη Γαζιάδη προβάλλονται ξανά στη μεγάλη οθόνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την αποκατεστημένη κόπια τους (αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με τη Γαλλική Ταινιοθήκη όπου βρέθηκε η κόπια και επεξεργάστηκε στην Μπολόνια). Η προβολή έχει ιστορική σημασία και συμβολισμό καθώς πρόκειται για την πρώτη άδουσα και ηχητική ελληνική ταινία, βασισμένη στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τις σεζόν 1921 και 1922.
Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας, κ.α. αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο μέχρι σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου.
H πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.00 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο, με δελτία προτεραιότητας. Την προβολή συνοδεύει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρας της ΕΡΤ και Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Με αφορμή την εκδήλωση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει το διήμερο «Η κρυφή γοητεία της αποκατάστασης» την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στον χώρο της (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός). Θα προβληθούν οι ταινίες «Ο Λευκός Σεΐχης» του Φεντερίκο Φελίνι (1952), «Ο Τσάρλι, νεκρός ή ζωντανός» του Αλέν Τάνερ (1969), «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ρενέ Κλερ (1927) και η μικρού μήκους (16’) ταινία «Κάθε μέρα» του Χανς Ρίχτερ (1929).
Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά
Τον Φεβρουάριο του 2020 η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά επιστρέφει για λίγες μέρες στο Άστορ με ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα που χωράει τα πάντα: ταινίες που το φορμάτ τους δεν τους επιτρέπει να παρουσιάζονται συχνά στο ευρύ κοινό, ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, που σπάνια βρίσκουν τον χώρο τους στην επίσημη διανομή, ταινίες μεγάλες σε διάρκεια που ο προγραμματισμός τους είναι συχνά δύσκολος, ταινίες στα 16mm που οι κινηματογραφικές αίθουσες δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό για να τις προβάλουν. Όλες αυτές θα χωριστούν σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ανά μέρα (Κλέφτες Αμαρτωλοί, Περί Έρωτος, Ποιητές Ουρανού και Γης, Βαριετέ) και θα παρουσιαστούν σαν μια πολύτιμη προίκα από Έπη και Εργόχειρα του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Στις 13 Φεβρουαρίου οι Κλέφτες και Αμαρτωλοί του Αγγελόπουλου, του Αβδελιώδη και του Τσιώλη ζητούν άφεση αμαρτιών. Στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο με όλους τους Πέρι Έρωτος συνδυασμούς, αστικούς, βουκολικούς, γκονταρικούς και γοτθικούς. Στις 15 Φεβρουαρίου σαν Ποιητές Ουρανού και Γης, ο Δαμιανός, η Μαρκετάκη, ο Τορνές και οι απόγονοι τους, πετάνε στη γη και προσγειώνονται στον ουρανό. Και στις 16 Φεβρουαρίου ο Παναγιωτόπουλος, ο Φέρρης κι ο Βούλγαρης παρουσιάζουν το Βαριετέ, ένα αλλόκοτο ψυχαγωγικό σόου, με νούμερα μουσικά, χορευτικά και ταχυδακτυλουργικά.
https://www.facebook.com/HXameniLeoforosTouEllinikouCinema/
Ταξίδι στο ιαπωνικό σινεμά
Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου με τίτλο «Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου», πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Φέτος στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στους σπουδαίους σκηνοθέτες, πρόκειται να προβληθούν τέσσερις ταινίες. Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με την εμβληματική ταινία του Γιασουζίρο Όζου «Ταξίδι στο Τόκιο» (1953), ενώ από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες «Η γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού» (1952) του Γιασουχσίρο Όζου, «Η Ζωή της Oharu» (1954) και «Οι Σταυρωμένοι Εραστές» (1957) του Κένζι Μιζογκούτσι (οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr