Berlinale 2020: Χρυσή Άρκτος στον Ιρανό Μοχάμεντ Ρασούλοφ με πολιτικό μήνυμα
Η ταινία «There is No Evil» του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στον οποίο έχει απαγορευτεί να φύγει από το Ιράν, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σφραγίζοντας μια επετειακή διοργάνωση που σχολιάστηκε αρνητικά για τις επιλογές των ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα, το «Δεν υπάρχει κακό» («There Is No Evil») του Μοχάμεντ Ρασούλοφ πήρε το κορυφαίο βραβείο της Μπερλινάλε για το 2020.
Πρόκειται για μια ταινία που δίνει έμφαση στην ατομική πρωτοβουλία ως μορφή αντίστασης απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα γι' αυτό και η επιλογή του προέδρου της κριτικής επιτροπής Τζέρεμι Άϊρονς και των υπόλοιπων μελών της (ανάμεσα τους η Γαλλοαργεντίνα ηθοποιός Μπερενίς Μπεζό) δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι έχει πολιτική χροιά.
«Θα ήθελα ο Μοχάμεντ να βρίσκεται εδώ ο ίδιος, όμως δυστυχώς του έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα. Ευχαριστώ την απίστευτη ομάδα που έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να βρεθεί σε αυτήν την ταινία» δήλωσε ο παραγωγός Φάρζαντ Πακ, την ώρα που παραλάμβανε το βραβείο, εκ μέρους του απόντος σκηνοθέτη. «Είμαι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και ευτυχισμένη, αυτό το βραβείο είναι για έναν κινηματογραφιστή που δεν μπορεί να βρίσκεται εδώ. Μπορώ να το πω εξ ονόματος όλης της ομάδας ότι είναι για εκείνον» δήλωσε η ηθοποιός Μπαράν Ρασούλοφ.
Η ταινία πραγματεύεται τη θανατική ποινή από την πλευρά των εκτελεστών και των οικογενειών των θυμάτων, ενώ ο Ρασούλοφ αντιμετώπισε τη σκληρή ιρανική λογοκρισία κατά τα γυρίσματα και την απαγόρευση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να την υλοποιήσει. Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ είχε τιμηθεί στο Φεστιβάλ Καννών το 2017 για την ταινία «Ένας ακέραιος άνθρωπος» και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η Μπερλινάλε βράβευσε επίσης με την Αργυρή Άρκτο (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) το «Never rarely sometimes always» (Ποτέ σπανίως ενίοτε πάντα) της Ελάιζα Χίτμαν, που καταγράφει την περιπετειώδη διαδρομή μιας ανήλικης προκειμένου να κάνει άμβλωση στις ΗΠΑ - ένα ακόμη φιλμ με διακριτό πολιτικό μήνυμα. Ο Νοτιοκορεάτης Χανγκ-Σανγκ-σου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «The woman who ran» που αφηγείται τη σχέση μιας γυναίκας με τρεις άντρες.
Στις κατηγορίες των ερμηνειών ο Ιταλός Έλιο Τζερμάνο και η Γερμανίδα Πόλα Μπεερ πήραν τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας, αντίστοιχα, για τους ρόλους τους στις ταινίες «Hidden away» του Τζόρτζιο Ντίριτι και «Undine» του Κρίστιαν Πέτζολντ.
Την Αργυρή Αρκτο καλύτερης καλλιτεχνικής συμβολής κέρδισε ο Ρίτι Παν από την Καμπότζη για το ντοκιμαντέρ «Irradiated» που μετρά τις πληγές από τον εμφύλιο πόλεμο της Καμπότζης .
Οι Ιταλοί Νταμιάνο και Φάμπιο Ντ’ Ινοτσέντσο απέσπασαν το βραβείο σεναρίου για το «Bad Tales» (Κακές Ιστορίες), ενώ το ειδικό βραβείο για τα 70 χρόνια του φεστιβάλ δόθηκε στη γαλλική ταινία «Delete history» («Ακύρωσε την Ιστορία») που κοιτά το χάος του κόσμου σήμερα.
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr