Οι «Όρνιθες» του Μπάμπη Μακρίδη: Τα γυρίσματα στην Παταγονία και η πρεμιέρα της ταινίας
Η ταινία προβάλλεται σήμερα για πρώτη φορά στο Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η μικρή οθόνη του σπιτιού µας φιλοξενεί σήµερα την παγκόσµια online πρεµιέρα της ελληνικής ταινίας «Ορνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάµπη Μακρίδη. Στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύµατος Ωνάση, που εµπλουτίζεται συνεχώς µε παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις και διαλέξεις, οι εµπνευσµένες από την οµώνυµη παράσταση του Νίκου Καραθάνου «Ορνιθες» µας καλούν σε µια διαφορετική εµπειρία, ταιριαστή στην ψηφιακή εποχή µας, αλλά και αντίδοτο στην πανδηµία που καραδοκεί σε όλο τον πλανήτη. «Ελάτε να πετάξουµε, να γίνουµε πουλιά» µας προτρέπει µε τον δικό του τρόπο το φιλµ και ο νους ταξιδεύει. «Το φιλµ µπορεί να ιδωθεί ως ξεκάθαρο εγχειρίδιο φυγής, παράξενα επίκαιρο και µαγευτικό µε τις εικόνες του από τα διαφορετικά µέρη του κόσµου στην πανδηµία που ζούµε»
Η δοκιµασµένη στην κινηµατογραφική αίθουσα ταινία, µε µία sold out «επίσηµη πρώτη» στο τµήµα «Voices» του Διεθνούς Φεστιβάλ του Ρότερνταµ πίσω της τον περασµένο Ιανουάριο, συνδυάζει τις θεατρικές καταβολές της ιστορίας, την κινηµατογραφική δράση και την εµπειρία της µικρής οθόνης.
Οι «Ορνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» είναι ένα υβριδικό φιλµ, «στα όρια του ντοκιµαντέρ, της µυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας», όπως περιγράφουν οι συντελεστές της, γι’ αυτό και η πρεµιέρα στο ∆ιαδίκτυο φαίνεται να του ταιριάζει. Τον Μπάµπη Μακρίδη τον ξέρουµε από τις ιδιοσυγκρασιακές µαύρες κωµωδίες του «L» και «Οίκτος», που ο ίδιος συνέγραψε για τη µεγάλη οθόνη µε τον Ευθύµη Φιλίππου (ο συν-σεναριογράφος του Γιώργου Λάνθιµου) και οι οποίες ξεκίνησαν το µακρύ ταξίδι τους από το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Σάντανς στην Αµερική, µε πρωταγωνιστές τον Αρη Σερβετάλη η πρώτη και τον Γιάννη Δρακόπουλο η δεύτερη.
Ο «Οίκτος» µάλιστα κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου το 2019. Οι «Ορνιθες», που έχουν την ιδιαιτερότητα της διαδικτυακής πρεµιέρας, είναι «µια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάµε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο».
Η ταινία -ανάθεση της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση- εµπνέεται από τον αρχετυπικό µύθο του Αριστοφάνη και των «Ορνίθων», την επιτυχηµένη και πολυταξιδεµένη στο εξωτερικό εδώ και τέσσερα χρόνια παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηµατογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγµατικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραµίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συµβαίνουν σε ένα σύµπαν ρευστής «καθηµερινότητας», ανάµεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυµόσοφους ερηµίτες, που -όλοι τους- ονειρεύονται πως πετούν.
Το φιλµ µπορεί να ιδωθεί ως ξεκάθαρο εγχειρίδιο φυγής, παράξενα επίκαιρο και µαγευτικό µε τις εικόνες του από τα διαφορετικά µέρη του κόσµου στην πανδηµία που ζούµε. Σαν µια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγµατικότητα άνθρωποι και τα κτίρια -για παράδειγµα των αµερικανικών µεγαλουπόλεων- συµπληρώνουν, µέσα από µια άριστη αντίληψη του αρχιτεκτονικού δοµικού χαρακτήρα του δυτικού κόσµου, ευφυώς το σκηνικό
Γυρίσματα μέχρι την Παταγονία
Η παραγωγή της ταινίας, µε τη συνεργασία της εταιρείας παραγωγής Neda Film της Αµάντας Λιβανού, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Τα βασικά γυρίσµατα πραγµατοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), την Ισλανδία (Ρέικιαβικ και ενδοχώρα) και την Αργεντινή (Παταγονία), ενώ λίγα γυρίσµατα έγιναν και στις Γαλλικές Αλπεις, στο Κάιρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Βελιγράδι.
Η ταινία ξεκίνησε το ταξίδι της στο Work in Progress του Φεστιβάλ Les Arcs, τον Δεκέµβριο του 2018, όπου προβλήθηκε ένα 8λεπτο απόσπασµά της και λειτουργεί σε συνδυασµό µε τη θεατρική παράσταση «Ορνιθες», σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου (οι ηθοποιοί της παράστασης παίζουν τους ρόλους τους στην ταινία). Η θεατρική παραγωγή της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση έκανε πρεµιέρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε τη Νέα Υόρκητον Μάιο του 2018, όπου παρουσιάστηκε στον κανονικό προγραµµατισµό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, ενώ πρόσφατα ανέβηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ Santiago a Mil (17-20 Ιανουαρίου 2020).
Συντελεστές
Σενάριο και σκηνοθεσία: Μπάµπης Μακρίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυµίου
Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης Μουσική: The Little Thieves
Μουσική παράστασης: Αγγελος Τριανταφύλλου
Εµφανίζονται: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική ∆ρίβα, Νίκος Καραθάνος, Εµιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Εκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιµπής, Στράτος Παπαδάκης, Αγγελος Παπαδηµητρίου, Φοίβος Ριµένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Αρης Σερβετάλης, Ελενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παραγωγή: Ιδρυµα Ωνάση / Με τη συνεργασία της Neda Film
Βασισµένο στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε θεατρική διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου
Διεθνείς πωλήσεις: New Europe Film Sales
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr