Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κέρδισε το στοίχημα
Γιώργος ΒαϊλάκηςΑπό την αρχή το ζητούμενο για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ήταν πρώτιστα ένα: η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Και το στοίχημα φαίνεται ότι κερδήθηκε ενάμιση χρόνο μετά την παράδοση του κολοσσιαίου και μεγαλεπήβολου αυτού έργου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο ελληνικό Δημόσιο. Φυσικά, η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ, αφού οι προκλήσεις ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές για τους 3 συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ίδιο το Κέντρο Πολιτισμού. Αυτή η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας και της ανάλογης συνέχειας προέκυψε από τον χθεσινό δημόσιο απολογισμό στον οποίο προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και, σε απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη, του προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου.
«Η οικονομική του διαχείριση είναι εξαιρετική, δεν έχω κανένα παράπονο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως «όταν είχαμε ξανασυναντηθεί στην παράδοση του έργου ρωτούσαν τον κ. Δρακόπουλο “πώς το αφήνετε στο ελληνικό Δημόσιο;”. Τους διαψεύσαμε. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος». Η επισκεψιμότητα Ο κ. Δρακόπουλος συμφώνησε πως «η συνεργασία ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο είναι πρωτόγνωρη και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Το έργο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, Λυδία Κονιόρδου, είπε: «Έχουμε κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας και πλέον ο στόχος είναι η διεθνής απήχηση». Με αυτό συμφώνησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος: «Αν και οι αρχικές προβλέψεις έλεγαν για 700.000 επισκέπτες ετησίως, το 2017 είχαμε 3 εκατομμύρια επισκέπτες και το 2018 ήρθαν 3,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 500.000 μόνον τον Σεπτέμβριο. Επίσης, το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν κατά 2,3 εκατομμύρια καλύτερο από το προβλεπόμενο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να γίνει διεύρυνση της επέκτασης του μετρό στο ΚΠΙΣΝ».
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Οι 3 φορείς ελέγχονται από 3 διαφορετικά υπουργεία, το Παιδείας ελέγχει την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πολιτισμού τη Λυρική και το Οικονομικών το ΚΠΙΣΝ. Το όλο εγχείρημα είναι σίγουρα ασυνήθιστο και από αυτό καταλαβαίνουμε το μέγεθος της επιτυχίας. Σήμερα ο προϋπολογισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι 8.341.545 εκατομμύρια ευρώ, αν και δεν έχει φτάσει ακόμα, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της. Δουλεύουμε με το μισό προσωπικό από ό,τι προέβλεπε η σύμβαση της δωρεάς». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Γιώργος Κουμεντάκης, πάλι επεσήμανε ότι: «Έχουμε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του 2019-2020 και προχωράμε στον σχεδιασμό για το 2021, 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση». Και ευχήθηκε: «Του χρόνου ο προϋπολογισμός θα είναι 5 εκατομμύρια, τα οποία ελπίζουμε ότι θα δοθούν με έκτακτη επιχορήγηση».
- «Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
- Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
- Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
- Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media