Πολιτισμός|19.05.2020 12:24

Θεσσαλονίκη: Η τεχνολογία ενώνει όλες τις τέχνες

Newsroom

Δεκαπέντε καλλιτέχνες και μία προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, συγκεντρώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις –online προς το παρόν- συντονίζονται, αλληλεπιδρούν, χρωματίζουν και χτίζουν το «15+1 Carrés D’art»: ένα φιλόδοξο project από την 24plus1 και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με στόχο να γίνει θεσμός, ενισχύοντας και προβάλλοντας τους καλλιτέχνες.

Το ιδιόμορφο αυτό παζλ, που συνδυάζει τα μέσα της τεχνολογίας με πολλές τέχνες μαζί, μπορεί να αναδείξει ή και να φέρει στην επιφάνεια τα όσα, μικρά ή μεγάλα μπορούν να επιτευχθούν με το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την «επιμονή» της τέχνης.

Τα «15+1 Καρέ Τέχνης» αποκαλύπτουν καθημερινά και για 15+1 ημέρες, ένα διαφορετικό χώρο τέχνης και τον καλλιτέχνη που τον εκπροσωπεί. Η δράση θα ξεκινήσεις στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 9 Ιουνίου, ενώ σε επόμενη φάση θα διοργανωθεί μια εικαστική έκθεση και ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Την δράση συντονίζει η 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη, και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσα από το έργο του, το κείμενο που το συνοδεύει και το βιογραφικό του σημείωμα.

"Στις 28 Φεβρουαρίου βρισκόμουν στο Παρίσι με μια ομάδα που ονομάζεται Επίμονη Τέχνη και αποτελείται από είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα τους σε μια γκαλερί κοντά στο Λούβρο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιτεχνική ζωντάνια της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες. Η επιδημία του κορονοϊού είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά που θα συνέβαιναν τις εβδομάδες που ακολούθησαν.Σήμερα, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, το επάγγελμα του καλλιτέχνη και του δημιουργού είναι, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στα κύρια θύματα αυτού του εγκλεισμού. Τα θέατρα, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες συναυλιών και θεαμάτων παραμένουν κλειστές για το κοινό, αλλά οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και ανυπομονούν να συναντήσουν το κοινό τους", αναφέρει και προσθέτει: "αυτό το πνεύμα επιμονής της τέχνης και αντίστασης των καλλιτεχνών, θέλουμε να χαιρετίσουμε μέσω αυτής της δράσης, με τη βοήθεια ορισμένων από τους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι οι οποίοι θα εκφραστούν "online" και εικονικά τις επόμενες ημέρες".

έκθεσηon line δράσηΓαλλικό Ινσιτούτο