Οι «Όρνιθες» από τη Θεσσαλονίκη στην Επίδαυρο
Μαρία ΡιτζαλέουΑνοίγουν τα φτερά τους και πετούν ως την Επίδαυρο, για να…προσγειωθούν στο Αρχαίο Θέατρο στις 7, 8 και 9 Αυγούστου. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη η μία από τις καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Η πρεμιέρα δόθηκε στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, όπου και θα επιστρέψει η παράσταση μετά την περιοδεία της σε όλη τη χώρα.
Τους κεντρικούς ρόλους της διαχρονικής αριστοφανικής κωμωδίας ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος, ο Γιάννης Σαμψαλάκης και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο. Η παράσταση, με την οποία το Κ.Θ.Β.Ε. συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Τα σκηνικά είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν, τα κοστούμια της Δέσποινας Ντάνη, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Δημήτρης Διακοσάββας, Γιώργος κολοβός, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανή Οθωναίου, Μαριάννα Κιμούλη, Θανάσης Ραφτόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, κ.ά.
Μαζί με την παράσταση στην Επίδαυρο θα ταξιδέψει και η έκθεση που με τίτλο «Ορνιθο/Θεομαχία-Νοημοσύνη Σμήνους», με έργα ομογενών καλλιτεχνών της Διασποράς που εμπνεύστηκαν από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Περίπου 30 ζωγράφοι και φωτογράφοι από το Μεξικό, την Αργεντινή, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Αμερική και αλλού συμπορεύτηκαν δημιουργικά με τους συντελεστές της παράστασης, «γέννησαν» εικόνες, τοπία, μνήμες, πρόσωπα, φωνές, φυγές και διαφυγές και στέλνουν οικουμενικά το δικό τους μήνυμα: Ο σύγχρονος κόσμος, αντιπαλεύει την πανδημία. Οι καλλιτέχνες, μικροί και μεγάλοι πρεσβευτές της υπέρβασης που το ελληνικό ιδεώδες μεταφέρει αιώνες τώρα, μπορούν να μας συμπαρασύρουν να ονειρευτούμε ιδεατά τη δική μας ΝΕΦΕΛΟΚΟΚΚΥΓΙΑ, απαλλαγμένοι από απαγορεύσεις, στερήσεις, καραντίνες και πάσης φύσεως απώλειες.
Με την οξύμωρη εγγύτητα της απομάκρυνσης και της ανομοιογένειας σε υλικά, σε φόρμες, σε σχολές, σε προσεγγίσεις, (ακόμη κι οι διαστάσεις των έργων διαφέρουν μεταξύ τους, τα καβαλέτα, οι κορνίζες, τα τελάρα, οι εκτυπώσεις) τους συμμετέχοντες πανηπειρωτικά, «υποδέχονται» στην Ελλάδα του Πολιτισμού οι σπουδαίοι εικαστικοί Αλέκος Φασιανός, Γιώργος Σταθόπουλος, Άγγελος Αντωνίου και Γιάννης Μετζικώφ με τις δικές τους εμπνεύσεις.
«Ελλήνων έργα θαυμαστά, σφιχταγκαλιάζουν με πινέλα και μπογιές, λάδια και ακρυλικά, πλάι στα λαδικά, τα κοφίνια, τις κάλπες και τις πυροστιές της αρχαίας κωμωδίας, την Αηδόνα, τον Τηρέα, τον Πεισθέταιρο, τον Ευελπίδη, τον Τριβαλλό, την Ίριδα και τον Αυλητή και ως πρωταγωνιστές - «οπλοστάσιο» για την κατάκτηση της βασιλείας των πουλιών, στη δική τους Νεφελοκοκκυγία, φωνάζουν συμπαρασύροντας τον Επιθεωρητή, τον Νομοπώλη, τον Χρησμολόγο, αλλά κι όλους εμάς τους θεατές…«θα πετάξω…;» … «θα πετάξουμε…;» οδηγώντας πάνω απ’ τα σύννεφα… πέρα απ’ τα σύνορα, την θεατρική πρόταση του ΚΘΒΕ για το φετινό καλοκαίρι», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Νίκος Κολοβός, ενώ η ιδέα και η εκτέλεση της παραγωγής είναι της Χρύσας Σάμου.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες