Πολιτισμός|12.11.2021 09:18

Ο Κρίστοφερ Γουόκεν κατέστρεψε ένα αυθεντικό έργο του Banksy στο φινάλε του «The Outlaws»

Newsroom

Στην τελευταία σκηνή της σειράς του BBC «The Outlaws»ο χαρακτήρας του ηθοποιού Κρίστοφερ Γουόκεν (Christopher Walken) καλύπτει με μπογιά το διάσημο γκράφιτι «ο αρουραίος διαδηλωτής» του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy. Κι ενώ όλοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ... μυθοπλασία, τελικά ένας εκπρόσωπος της παραγωγής επιβεβαίωσε ότι το έργο ήταν αυθεντικό και ότι ο καλλιτέχνης-φάντασμα έδωσε την άδειά του για να καταστραφεί. 

Κρίστοφερ Γουόκεν - Κατέστρεψε το αυθεντικό έργο του Banksy

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με σιγουριά ότι το σχέδιο που φαίνεται στο τέλος της σειράς The Outlaws ήταν αυθεντικό του Banksy. Ο Κρίστοφερ Γουόκεν το έβαψε κατά τη διάρκεια του γυρίσματος αυτής της σκηνής και το κατέστρεψε παντελώς», δήλωσε εκπρόσωπος της παραγωγής. Το «The Outlaws» είναι εξ' ολοκλήρου γυρισμένο στην πατρίδα του καλλιτέχνη, το Μπρίστολ, και το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν ένα από τα πρώτα του Banksy.

Όπως αναφέρει ο Στίβεν Μέρσαντ στο New York Post, η παραγωγή πρώτα πήρε την άδεια του καλλιτέχνη για να «καταστρέψει» έργο του. «Δεν υπήρχε περίπτωση να το αγγίζαμε διαφορετικά, είναι τέχνη», δήλωσε. Σε δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα μέσα στην χρονιά από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο, το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ξεπεράσει τα 700.000 δολάρια.

Μανία καταστροφής αφαίνεται ότι έχει πιάσει τον αόρατο καλλιτέχνη, o οποίος δημοπράτησε στο Sotheby's πίνακα τμήμα του οποίου αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας πριν από τρία χρόνια.  Ο πίνακας «Love is in the bin» (Η αγάπη είναι στο καλάθι των αχρήστων) έσπασε το ρεκόρ του έργου «Game Changer» της περασμένης χρονιάς, συγκεντρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 25,4 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το «Love is in the Bin», που ονομαζόταν «Girl with the Ballon», παραμένει μισοκομμένο σε λωρίδες μέσα στην κορνίζα του. Η καταστροφή συνέβη με κρυφό μηχανισμό όταν έπεσε το σφυράκι στην προηγούμενη δημοπρασία του. Ο Banksy αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός κόλλησε και ότι ο αρχικός στόχος ήταν όλος ο πίνακας να κοπεί σε λωρίδες.

γκραφίτιΜπρίστολκαταστροφήηθοποιόςBanksy