Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας: Διήμερο μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη
NewsroomΔιήμερο μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, οργανώνουν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ο δήμος Γορτυνίας, το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2021, στη Ζάτουνα και τη Δημητσάνα Γορτυνίας!
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, το «Χέρι του Μίκη», το εκμαγείο του εικαστικού, αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη, θα επανατοποθετηθεί στο Μουσείο, ενώ θα υπογραφεί Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ του διευθυντή του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής ( Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Αλέξανδρου Χαρκιολάκη και του προέδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλου.
Το διήμερο εκδηλώσεων γίνεται με την υποστήριξη και συμμετοχή της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, των δήμων Ίλιου, Τρίπολης και Πύργου, της Ιεράς Μητρόπολεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και της κοινότητας Ζάτουνας.
Όπως είναι γνωστό, το 1968 και το 1969, ο Μίκης, ήταν εκτοπισμένος στη Ζάτουνα, μαζί με την οικογένειά του, τη Μυρτώ, τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο. Εκεί, κόντρα στη χούντα των συνταγματαρχών, μετατρέπει τα δύο χρόνια της εξορίας του, σε φάρο αγώνα και παγκόσμιας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, για την δημοκρατία και την ελευθερία. Ένα ανεξίτηλο έργο, τεράστιας σημασίας, μουσικής και πνευματικής δημιουργίας, με φόντο και έμπνευση τα χωριά του Κολοκοτρώνη… τη Ζάτουνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια… τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας… Τα προηγούμενα, ανέφελα χρόνια, ο Μίκης, έζησε ως παιδί, στον Πύργο και στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση του σωματείου Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα (αφορά τα μέλη του Μουσείου και έχουν λάβει σχετική πρόσκληση) .
Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 10.30 π.μ. θα τελεσθεί τρισάγιο, στη Ζάτουνα, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για τους τρεις μήνες από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Ζάτουνας και σύντομη τελετή, επανατοποθέτησης του πολύτιμου εκμαγείου «το χέρι του Μίκη».
Ο εκδηλώσεις που θα συνεχισθούν στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας περιλαμβάνουν:
- Έναρξη εργασιών της εκδήλωσης τιμής και μνήμης, Τζένη Δημητρακοπούλου, γενική γραμματέας του Μουσείου.
- Ομιλίες, του προέδρου του Μουσείου Παρασκευά Παρασκευόπουλου και του δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη.
- Προβολή video (επιμέλεια του Γιώργου Λογοθέτη, συγγραφέα, φίλο του Μίκη Θεοδωράκη).
Χαιρετισμoύς θα απευθύνουν οι: Μαργαρίτα Θεοδωράκη, διευθύντρια Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, αντιπρόεδρος του Μουσείου, Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ίλιου –παράρτημα του Μουσείου στην Αθήνα, Χρήστος Λαμπρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, μέλος Δ.Σ. Μουσείου, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Κώστας Τζιούμης, δήμαρχος Τρίπολης, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου, Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος Κοινότητας Ζάτουνας και Χαιρετισμός – μελωδία από την ερμηνεύτρια συνεργάτη του Μίκη και βουλευτή Καλλιόπη Βέτα.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους: Βάλια Βράκα, υπεύθυνη αρχείου Ελληνικής μουσικής, Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, και υπεύθυνη του αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, Σοφία Βούλτεψη, βουλευτή, υφυπουργό Μεταναστευστικής πολιτικής , Νίκο Κοτζιά, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τηλέμαχο Χυτήρη, πρώην υπουργό και Τάσο Τζήκα, πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η Yπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και του Συλλόγου φίλων Μουσικής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Στις εκδηλώσεις, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό