Πολιτισμός|19.11.2021 12:22

Μάλαμας, Μεντή και Gisele Jackson: Οι καλύτερες προτάσεις διασκέδασης για Παρασκευή και Σαββατοκύριακο (19-21/11)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μπορεί κάθε μέρα τα κρούσματα του κορονοϊού να σπάνε νέο ρεκόρ και η ανησυχία της κοινωνίας για την πορεία της πανδημίας να 'ναι πραγματικά μεγάλη, ωστόσο, εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις μας περιμένουμε και το τρίτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, με τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές και τους εκθεσιακούς χώρους να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 

Θέατρο

Η Νένα Μεντή και ο Πέτρος Ζούλιας, μετά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και τις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», με ένα θίασο νέων ταλαντούχων ηθοποιών, συναντούν επί σκηνής τη «Μαρίκα». Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όχι μόνο ως μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και ως μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Μια εποχής μακρινής, αλλά με πολλές συγγένειες με τη σύγχρονη που ζούμε σήμερα. 

Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από βαθιά έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της. Άλλοτε αστεία κι άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Η παράσταση ξεκινά από αυτά που πράγματι συνέβησαν για να φύγει με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Το θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζει τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ. Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο, ο Φάνης Μουρατίδης, ενώ ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα. Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την  πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

O «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο στη Σκηνή - Νίκος Κούρκουλος και ξεπέρασε τις 8.000 διαδικτυακές θεάσεις, επαναλαμβάνεται στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.

Ένα ροκ μιούζικαλ μαύρου χιούμορ κάνει πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 19 Νοεμβρίου 2021. Στο «The Sea between My Soul» (Η θάλασσα ανάμεσα στην ψυχή μου) του Λιβανέζου εικαστικού και μουσικού Raed Yassin, σε μουσική του Αμερικανού Alan Bishop, ταριχευμένα ζώα καταλαμβάνουν τη σκηνή και τραγουδούν για τη μακρά ιστορία θανάτων και φόνων στη Μεσόγειο. Μπορεί το παράλογο τραγούδι τους να αποκαλύψει κάτι για τον κόσμο γύρω μας;

Το «The Sea between My Soul» αφηγείται ιστορίες της Μεσογείου, καλώντας μας να στοχαστούμε πάνω στο σύγχρονο «εδώ και τώρα». Ποιος είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει για τον θάνατο από κάποιον που έχει ήδη πεθάνει; Ζώα που ταριχεύθηκαν –μετά τον φυσικό θάνατό τους– αφηγούνται, σε ρόλο ερμηνευτών, την ιστορία τους. Μια πολυαισθητηριακή θεατρική παράσταση υπόσχεται να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασης, θεάτρου και μουσικής, ζωής και θανάτου. Τα ταριχευμένα ζώα, που εμφανίζονται να τραγουδούν επί σκηνής εμψυχωμένα από τη φωνή του Άλαν Μπίσοπ, δρουν ως μάρτυρες του θανάτου τους και ως αφηγητές της αδιάκοπα βίαιης πραγματικότητας. Τα ψεύτικα μαρμάρινα μάτια τους και η άψυχή τους γούνα μετουσιώνουν ένα δραματικό όραμα για την περιοχή της Μεσογείου.

Μουσική

Παρασκευή 19 Νοέμβρη και οι Who Made Who για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ένα hybrid dj set. Το σχήμα των Δανών μουσικών, ο ορισμός του  underground group της σύγχρονης εποχής, πασίγνωστο για τον ήχο του που συνδυάζει συναισθηματικό βάθος, συγκλονιστικές μελωδίες και εμπνευσμένο στίχο, για μια μοναδική εμφάνιση στο Bolivar Winter Club. Μαζί τους οι Mangata, Mironas, Steph και Salin.  

Παράλληλα, το Gazarte Roof Stage υποδέχεται την Όλγα Κουκλάκη. Ο ήχος της είναι ηλεκτρο - ποπ και κυμαίνεται από downtempo σε trip hop σε house και electro. Έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ «Getalife», «I U Need» και «Dustin Diamond», αρκετά singles και EP, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορους διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Kid Loco, Yasmine Hamdan, Jori Hulkkonen, Nomi Ruiz -γνωστή και ως Jessica6- και Poni Hoax.  

H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τη νέα φιλόδοξη παραγωγή «A Greek Songbook», ένα ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή. Πάνω από 30 καλλιτέχνες από τους χώρους της λόγιας και της δημοφιλούς μουσικής και των παραστατικών τεχνών επιδίδονται σε μια σειρά από τολμηρές μουσικές κατασκευές, τραγούδια και εικόνες. Το «Α Greek Songbook» θα παρουσιαστεί σε τρία προγράμματα συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.

Η Gisele Jackson είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ντίβα της κλασικής σόουλ, της disco και της dance μουσικής, του ρυθμ εντ μπλουζ και της τζαζ. Η σπουδαία αυτή τραγουδίστρια ήταν μια από τις θρυλικές Raylettes του Ray Charles και δούλεψε αρκετά χρόνια στο πλάι του, όταν αυτός ήταν στην κορυφή της καριέρας του. Επίσης, η Gisele έχει μοιραστεί τη σκηνή με τη Donna Summer και τον James Brown, τη Βασίλισσα της disco και τον Νονό της σόουλ. έχει ταξιδέψει σε όλα τα μέρη του κόσμου δίνοντας την καλύτερη εικόνα της urban αφροαμερικάνικης μουσικής. Τώρα, συνεργάζεται με τον μετρ οργανίστα από την Αυστρία, Raphael Wewssnig, ήδη γνωστό μας εδώ από τις εμφανίσεις του με την Deitra Farr, έναν κορυφαίο μουσικό με διεθνείς διακρίσεις, που με το γκρουπ του, μπαίνει στην καρδιά της σόουλ, της τζαζ και του ρυθμ εντ μπλουζ. Η Gisele, ο Raphael και οι φίλοι τους υπόσχονται να κάνουν τα βράδια μας (19-22/11) στο Half Note Jazz Club ξεσηκωτικά και groovy.

Οι Puta Volcano επιστρέφουν στο Temple Athens, τον τόπο του εγκλήματος όπου ακριβώς 3,5 χρόνια πριν έδωσαν ένα εκκωφαντικό sold out show κατά την επιστροφή τους από την πρώτη ευρωπαϊκή τους εξόρμηση. Έχοντας κυκλοφορήσει το τελευταίο τους LP με τίτλο «AMMA» 10 ημέρες πριν το πρώτο lockdown, σε αυτά τα 2,5 χρόνια δεν είχαν, παρά ελάχιστες φορές και αυτές... καθιστές, τη δυνατότητα να το παρουσιάσουν στους φίλους τους όπως θα ήθελαν και θα του άρμοζε. Η ώρα, λοιπόν, να επανέλθει η τάξη ήρθε, και είναι το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου. 

Ο Θύτης, ο οποίος ανεβαίνει στην σκηνή του Gagarin το Σάββατο, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες ράπερς των τελευταίων δύο δεκαετιών και μέλος του RNS crew. Δραστηριοποιείται ασταμάτητα από τις αρχές των 00's, όπου και ξεκίνησε να γίνεται γνωστός μέσω ανεξάρτητων κυκλοφοριών και underground tapes. Εκτός από την δισκογραφική του πορεία όμως, ο Θύτης είχε και μία πολύ δυναμική παρουσία σε MC battles, στα οποία και έγινε γνωστός για την επιθετική ρυθμική τεχνική του και την ωμότητα των performances του. Στιχουργικά ασχολείται με την βία, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, θεματολογία την οποία άλλωστε επικοινωνεί εμφατικά χάρη στο ιδιαίτερο τραγουδιστικό στυλ του.

Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στη σκηνή της Ακτής Πειραιώς το τρίτο Σάββατο του Νοεμβρίου και για λίγες παραστάσεις. Στην παρέα του θα είναι αγαπημένοι φίλοι - συνεργάτες, η Ιουλία Καραπατάκη στο τραγούδι, ο Δημήτρης Λάππας στην κιθάρα και στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, ο Νίκος Μαγνήσαλης στα τύμπανα και ο Αποστόλης Γιάγκος στα πλήκτρα. 

Εκθέσεις

Η έκθεση «Portraits» αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του έργου του Terry Tsiolis σε μουσειακό χώρο και περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε από το 2016 έως σήμερα. Η συγκεκριμένη σειρά σηματοδοτεί τη μετάβαση του Tsiolis από τις δαπανηρές και σύνθετες φωτογραφίσεις μόδας προς μια πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Η έκθεση παρουσιάζεται από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και σύντομα βίντεο και εστιάζει στην αποτύπωση καθημερινών ανθρώπων από όλον τον κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τη θρησκεία ή την καταγωγή.

H γκαλερί ΑΛΜΑ παρουσιάζει τη νεα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο «Sic transit gloria artis» που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Μέσα απο τη νέα του εικαστική δουλειά με κολλάζ και ζωγραφική σε καμβά, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος προβαίνει σε τολμηρές απαντήσεις επικαλούμενος πλήθος εικονογραφικών στυλ και αναφορών απο την ιστορία της Τέχνης, αλλά και το σύγχρονο καταναλωτικό συμπαν. Πορτραιτα που παραπεμπουν σε μια παρωχημένη δοξα, άλλοτε αναγνωρίσιμα, αλλοτε ηθελημένα ανωνυμα, εγκαταλείπουν τις οικείες ιδιότητες τους και συγκατοικούν με τη νεο-ποπ κουλτούρα.

Εξυμνωντας το εφημερο με αποσπασματικά σώματα, σχέδια και αποκόμματα εφημερίδων, ο Πάτσιος δημιουργεί απρόσμενες αλλα αβίαστες συνδέσεις στον καμβά, σε ένα νέο υπερ-κειμενικό επίπεδο. Η συνεχής υπενθύμιση της ματαιότητας αφήνει μετέωρα ερωτήματα για το αν η νέα αφήγηση που προκύπτει αντικατοπτρίζει την πρόοδο ή τον μύθο της πτώσης. Στους πίνακες, τα πολλαπλά υποκείμενα, έμφυλα, έμψυχα ή άψυχα, δεν υπερκαλύπτουν το ένα το άλλο και όλα διεκδικούν τον χώρο τους.

Στέγη Ιδρύματος ΩνάσηΝένα ΜεντήΣωκράτης ΜάλαμαςGazarteΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος