Δηµοτικό σχέδιο σωτηρίας για τον ιστορικό «Ατταλο»
NewsroomΓια όσους µεγάλωσαν στη Νέα Σµύρνη των δεκαετιών του ’70, του ’80 και µετά, το όνοµα «Ατταλος» είναι συνδεδεµένο µε το εφηβικό (και όχι µόνον) απαραίτητο ραντεβού του Σαββατοκύριακου: ο ιστορικός κινηµατογράφος λειτουργούσε απρόσκοπτα από το 1961, αποτελώντας µαζί µε το «Σπόρτινγκ» µια ιδανική εκδοχή αυτού που λέµε συνοικιακό σινεµά.
Οµως µια σειρά γραφειοκρατικών προβληµάτων µετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του κινηµατογράφου, Βασίλη Μπανανή, προκάλεσε την αναστολή της λειτουργίας του το τελευταίο τρίµηνο και µάλιστα µε σοβαρό ενδεχόµενο να µπει οριστικό λουκέτο. Να όµως που, όπως έγινε γνωστό χθες, ο 450 θέσεων «Ατταλος» θα περάσει στα χέρια του Δήµου Νέας Σµύρνης: µε εισήγηση του δηµάρχου Σταύρου Τζουλάκη το δηµοτικό συµβούλιο έλαβε πρόσφατα την απόφαση για την αγορά του χώρου έναντι 400.000 ευρώ, την ανακαίνισή του και τη λειτουργία του ως πολιτιστικού κέντρου ποικίλων χρήσεων, συµπεριλαµβανοµένων και των κινηµατογραφικών προβολών.
Εµπλοκή µε την άδεια
Ο «Ατταλος» είχε άδεια ανέγερσης η οποία αναφερόταν αποκλειστικά σε «κινηµατογράφο». Οσο για το... βαφτιστικό του, του το έδωσε ο εργολάβος κατασκευής που καταγόταν από την Αττάλεια και γι’ αυτό ονόµασε τον κινηµατογράφο «Ατταλο» Από τη δεκαετία του ’60 η άδειά του ανανεωνόταν από τις αρµόδιες υπηρεσίες µέχρι φέτος που υπήρξε εµπλοκή λόγω της αλλαγής ιδιοκτήτη: Μετά τον θάνατο του Β. Μπανανή η εταιρεία Weird Wave, που δραστηριοποιείται κατ’ αρχάς στη διανοµή και ύστερα στην ανακαίνιση κάποιων ιστορικών κινηµατογράφων της Αθήνας, είχε αποφασίσει να ανακαινίσει και τον «Ατταλο» και να τοποθετήσει νέα µηχανήµατα ήχου και εικόνας στην αίθουσα. Δυστυχώς µια εµπλοκή που αφορούσε το θέµα της άδειας κατέστησε αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία του χώρου.
Έτσι η απόφαση του δήµου κλείνει µε τον καλύτερο τρόπο τη βραχεία ευτυχώς περιπέτεια του κινηµατογράφου. «Θα ξεκινήσουµε άµεσα τις διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει αλλαγή χρήσης και να µπορούµε να λειτουργήσει ο χώρος και ως κινηµατογράφος», δήλωσε ο δήµαρχος Νέας Σµύρνης.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του δήµου για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της πόλης, καθώς έπειτα από τον ιστορικό πολυχώρο «Γαλαξία», τον κινηµατογράφο «Σπόρτινγκ», τον θερινό κινηµατογράφο «Φιλίπ», πλέον διασώζεται και ο «Ατταλος». Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε και η εκπρόσωπος της οικογένειας του αρχικού ιδιοκτήτη σε ποστ της στο Facebook, µε το οποίο απαντούσε σε όσους δεν είδαν µε καλό µάτι τη δηµοτική πρωτοβουλία.
«Εµείς δεν είµαστε ιδιοκτησία, είµαστε η επιχείρηση και πιστέψτε µε, για να φτάσει ο "Ατταλος" να γίνει το "σαλόνι" της Νέας Σµύρνης, παλέψαµε πολύ (...) Ας το πάρει ο δήµος και αν µπορεί να το συνεχίσουν σαν σινεµά, καλό θα είναι για όλους, γιατί προφανώς και πολιτιστικό κέντρο να γίνει δεν σηµαίνει πως δεν θα υπάρχουν κ προβολές», έγραψε, µεταξύ άλλων, η Μαρία Μπανανή.
- Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
- Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»