Τζέισον Ρόμπερτς: Οι ελληνικοί πίνακες του Αυστραλού animalpainter εκτίθενται στη χώρα μας
NewsroomΗρθε στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια για να αποτυπώσει στον καμβά του τα αυτόχθονα ζώα της. Και τώρα, ο καταξιωμένος αυστραλός ζωγράφος και ένας από τους πλέον γνωστούς animalpainters, Τζέισον Ρόμπερτς, επιστρέφει στη χώρα μας με την έκθεση «Ελληνικές φυλές ζώων - ένας κρυμμένος θησαυρός» όπου σκίτσα και ακουαρέλες συστήνουν στο κοινό την ελληνική βραχυκερατική φυλή. Πώς όμως επέλεξε την ελληνική φύση; «Ένα από τα πράγματα που με τράβηξαν στην Ελλάδα, ήταν ο τεράστιος αριθμός αναγνωρισμένων παραδοσιακών φυλών ζώων που διαθέτει η χώρα - περισσότερες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
«Ως καλλιτέχνης με ιδιαίτερη αγάπη στη ζωγραφική των ζώων», συνεχίζει, «ήμουν πολύ εξοικειωμένος με την ελληνική τέχνη και πάντα με έλκυαν οι απεικονίσεις αλόγων, βοοειδών, προβάτων και σκύλων. Για παράδειγμα, θαύμαζα εδώ και καιρό τα αγάλματα του Μολοσσού στις συλλογές του Βατικανού και του Βρετανικού Μουσείου, και τα δύο ρωμαϊκά αντίγραφα ενός ελληνικού μπρούτζου του 2ου αιώνα. Η συγκίνηση τού να γνωρίζεις αυτά τα έργα τόσο καλά, και μετά μια μέρα σε ένα χωριό κοντά στα Τρίκαλα να περνάς χρόνο με μια ντουζίνα από αυτά τα ζωντανά σκυλιά που αναπνέουν, όπως ο Μολοσσός της Ηπείρου, ήταν τεράστια».
Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η «συνέχεια της ιστορίας» που όπως λέει τον τράβηξε στη χώρα μας. Ήταν και η ελληνική κουζίνα, «τόσο περίφημα γενναιόδωρη και νόστιμη», στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι βοσκότοποι. «Από τα παραδοσιακά μαύρα γουρούνια στην Πελοπόννησο μέχρι τα αρχαία κοτόπουλα στην Κρήτη, μου έδειξαν την εξαιρετική ποιότητα ζωής που έχουν αυτά τα ζώα στην Ελλάδα και πώς αυτό μεταφράζεται στη συνέχεια στο τραπέζι» εξηγεί.
Την έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων επιμελήθηκε το Δίκτυο Προστασίας Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων «Αλμάθεια». Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, ως μέλος του Δικτύου «Αμάλθεια» αλλά και ως ενεργός φορέας της πολυπληθέστερης φυλής αυτόχθονων βοοειδών στη χώρα μας, στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια. «Έχουμε την ευκαιρία να δούμε, ίσως για πρώτη φορά μέσα από εικόνες, το σύνολο αυτού του 'κρυμμένου θησαυρού' των αυτόχθονων ελληνικών φυλών» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης από την Ένωση των εκτροφέων. Όπως αναφέρει, η ελληνική βραχυκερατική φυλή είναι μία από τις τέσσερις εναπομείνασες αυτόχθονες ελληνικές φυλής βοοειδών, ενώ ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον αυστραλό ζωγράφο. «Περάσαμε μαζί σχεδόν 2 εβδομάδες τον Ιανουάριο του 2017 στη χιονισμένη Αργιθέα. Ο Τζέισον δεν ζωγραφίζει απλά ζώα, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τα ζώα, τον τρόπο που ζουν, τις συνήθειές τους, την ιστορία τους, και φυσικά τα αγαπάει» διηγείται.
Το έργο ωστόσο του Τζέισον Ρόμπερτς, κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί. «Υπάρχουν τόσα πολλά για ζωγραφική!» λέει. «Αυτή η έκθεση περιέχει περίπου 20 πίνακες διαφορετικών φυλών, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα από τον αριθμό που είδα στο οκτάμηνο ταξίδι μου. Όχι μόνο θα μπορούσα εύκολα να ζωγραφίσω άλλες 20, αλλά υπάρχουν πολλές περισσότερες ράτσες που δεν έχω δει ακόμα». Στην κορυφή της λίστας του, βρίσκεται η Λέσβος, όπου όπως λέει, ζει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή ράτσα προβάτων. «Πολλά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά έχουν επίσης πολύ ενδιαφέροντα ζώα, όπως βοοειδή στους Λειψούς και αιγοπρόβατα στην Κάρπαθο και την Κάσο» συμπληρώνει.
Στο μεταξύ, κρατά πλήθος από εικόνες: τα χιονισμένα βουνά της Καρδίτσας, τους λευκούς βράχους της Ζακύνθου, τους ελαιώνες της Ιθάκης, την «ακίνητη και παρθένα» λίμνη Κερκίνη με τους λευκούς πελεκάνους και τα κοπάδια των βουβαλιών να κυλιούνται στις όχθες. Σκέπτεται λοιπόν ένα νέο ταξίδι στη χώρα μας; «Είναι κάτι που σκέπτομαι καθημερινά» απαντά. «Υπάρχουν τόσο υπέροχα ζώα για να βρω και να ζωγραφίσω!».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών