Πολιτισμός|17.07.2022 12:27

Documenta 15: Παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια της έκθεσης μετά τον σάλο με αντισημιτικές εικόνες με SS και Μοσάντ

Newsroom

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η γενική διευθύντρια της Documenta 15, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης μετά την κατακραυγή για αντισημιτικό έκθεμα. Η Documenta, που κάθε πέντε χρόνια μετατρέπει το ήσυχο Κάσελ της Γερμανίας σε κέντρο παγκόσμιας τέχνης, φιλοξενεί πάνω από 1.500 συμμετέχοντες και -για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, το 1955- την επιμέλειά της έχει μια καλλιτεχνική κολλεκτίβα, η Ruangrupa από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ωστόσο, το Σάββατο το εποπτικό συμβούλιο τής διοργάνωσης εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση για το σαφώς αντισημιτικό περιεχόμενο» εκθέματος, γνωστοποιώντας πως ήρθε σε συμφωνία με τη γενική διευθύντρια, Σαμπίνε Σόρμαν «για τον τερματισμό του συμβολαίου της». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα διοριστεί προσωρινός διευθυντής.

Αφορμή στάθηκε, μόλις μερικές ημέρες μετά το άνοιγμα της έκθεσης στο κοινό, ένα από τα έργα που εκτίθεντο από την ινδονησιακή καλλιτεχνική ομάδα Taring Padi που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και εβραϊκών οργανώσεων.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ που είχε παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης,  δήλωσε «τόσο θυμωμένος» που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποφασίσει εάν θα πήγαινε στο Κάσελ, ενώ τόνισε ότι «όπου η κριτική προς το Ισραήλ μετατρέπεται σε αμφισβήτηση της ύπαρξής του, ξεπερνά κανείς το όριο». Η Documenta και οι αρμόδιοι πολιτικοί θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν πρόκειται για εκδήλωση χρηματοδοτούμενη από το κράτος.

Επρόκειτο για μια τοιχογραφία υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη του Λαού» (People's Justice) που παρουσίαζε ένα γουρούνι με κράνος που έγραφε “Mossad” (σσ ονομασία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ). Στο ίδιο έργο ένας άνδρας με δύο μπουκλάκια -που συνήθως συνδέονται με τους υπερορθοδοξους εβραίους- κυνόδοντες και ματωμένα μάτια φαινόταν να φορά μαύρο καπέλο με την ένδειξη SS.

«Πρόκειται για κλασικό αντισημιτισμό με την υποστήριξη του κράτους, για απόλυτη υπέρβαση του ορίου και για ανοιχτό μίσος εναντίον των Εβραίων», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Αξιών - Γερμανικές θέσεις» Έλιο 'Αντλερ.

Το έργο καλύφθηκε όταν εβραίοι αξιωματούχοι και η ισραηλινή πρεσβεία στη Γερμανία εξέφρασαν την «αποστροφή» τους.

 

Η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού, Κλαούντια Ροτ, στήριξε την αποχώρηση της Σόρμαν, ζητώντας τη διενέργεια έρευνα για το πώς ένα αντισημιτικό έργο επιλέχθηκε να εκτεθεί στην εγνωσμένου κύρους έκθεση. Και το εποπτικό συμβούλιο της έκθεσης δεσμεύτηκε για πλήρη έρευνα, παραδεχόμενο πάντως πως «χάθηκε δυστυχώς πολλή εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται πως η Σόρμαν είχε «μετακομίσει» στο Κάσελ στη θέση της γενικής διευθύντριας το 2018, μετά από ένα άλλο σκάνδαλο που αφορούσε ένα μεγάλο οικονομικό έλλειμμα και προκάλεσε την παραίτηση της τότε διευθύντριας και ιστορικού τέχνης, Ανέτε Κούλενκαμπφ.

«Πρόκειται για τόσο αδέξια και ομόφωνα αντισημιτική έκφραση που αναρωτιέται κανείς γιατί χρειάζονταν αυτές οι συζητήσεις, αν μια τέτοια εικόνα μπορεί να εκτίθεται ακόμη στο κέντρο της πόλης», σχολίασε η πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου και 'Ανω Βαυαρίας Σαρλότε Κνόμπλοχ, η οποία χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση των διοργανωτών. «Το λιγότερο που έπρεπε να κάνουν είναι να αποσύρουν εντελώς το έκθεμα, κάτι που θα ήταν προς όφελος και των άλλων καλλιτεχνών», πρόσθεσε.

Η ινδονησιακή ομάδα των δημιουργών, η οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της για την κάλυψη τμήματός του, δήλωσε ότι «το έργο δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με αντισημιτισμό», εξέφρασε τη θλίψη της «για το γεγονός ότι λεπτομέρειές του παρεξηγήθηκαν» και ζήτησε συγγνώμη.

Με πληροφορίες από Guardian

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά με προορισμό το Μπαγκλαντές

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε συνεργασία για αντιαεροπορικό σύστημα

Καστελόριζο: Εκλεισε εν μέσω καλοκαιριού το αεροδρόμιο γιατί αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος

Από τον «πόλεμο» του μπακλαβά, στο κοκορέτσι - Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος μεταφέρεται τώρα στην κουζίνα

Γερμανίααντισημιτισμόςέκθεσηειδήσεις τώρατέχνη