Το Mediterranean Project στο Φεστιβάλ της Σάνης
Γιώργος ΧαρωνίτηςΤο «Sani Festival» γιορτάζει τα 30 του χρόνια κι εγώ, έχοντας πάει σχεδόν στα μισά από αυτά, πρώτη μου φορά δεν έχω απέναντί μου την τζαζ, αλλά ένα από τα σπέσιαλ events που τονίζουν αυτόν τον εορτασμό – στην κατεύθυνση των world ήχων, έναν ηχορυθμικό και ηχοχρωματικό πίνακα της Μεσογείου, που αποτελείται από τραγούδια που έχουν βάση ελληνική αλλά το αποτύπωμά τους είναι διεθνικό.
Η συναυλία (το Σάββατο 13 Αυγούστου στον λόφο της Σάνης) αρχίζει με τον καλύτερο τρόπο, με το «En Mediterranee» του Georges Moustaki, θυμίζοντάς μας πως η Μεσόγειος, μέσα σε όλη την την ομορφιά ήταν – και είναι – μια θάλασσα γεμάτη με αίμα και πτώματα, μια θάλασσα πνιγμένη μέσα στα όνειρα αλλά και στην διαχρονική ανθρώπινη τραγωδία. Η Καλλιόπη Πούσκα αποδίδει το τραγούδι με εξαίρετο τρόπο γαλλικά και ελληνικά και μας οδηγεί στον πραγματικά διεθνικό κόσμο της θάλασσας – έτσι όπως τουλάχιστον τον περιγράφουν τα τραγούδια: αυτά που ξέρουμε από θρύλους όπως ο Frank Sinatra ή μας έχουν δέσει δια παντός με ταινίες διαχρονικές ή με μύθους πραγματικούς, της καθημερινότητας που ορίζει τη ζωή μας – όσο μήκος της και εύρος έχουμε διανύσει.Εδώ οι ερμηνευτές μας έχουν το δικό τους ειδικό βάρος και την δική τους ιδιαιτερότητα στο στυλ: η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαΐδης, η προαναφερθείσα Καλλιόπη Πούσκα (δεν έχει σχέση με τον γνωστό μας Φέρεντς!), η Ρένα Μόρφη, ο Δημήτρης Μπάσης, δίνοντας την απαραίτητη πολυχρωμία στα δυνατά ποπ τραγούδια του προγράμματος που φέρουν την ελληνικότητά τους σε διεθνικό κάδρο – και αντιστρόφως. O Μίκης, ο Μάνος και ο Σταύρος, ο Τάκης Μωράκης, οι folk roots και οι ταραντέλες της Μεγάλης Ελλάδας, το μεσογειακό τάνγκο, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά. συμπλέουν με όλες σχεδόν τις πολιτισμικές ταυτότητες που καθορίζουν έναν πολυμορφικό και εύπλαστο μεσογειακό χαρακτήρα.
«Hijo de la luna», «Le meteque», «Dedication», «Cancao do mar», «Storia di un amor», «Kardesin duymaz», «Honeymoon Song», «Τι ειν' αυτό που το λένε αγάπη», «Όμορφη πόλη», «Απρίλη μου» (σε εβραϊκά και ελληνικά), «Αμάν Κατερίνα μου», «Μισιρλού», «Ταραντέλα», «Meglio stasera», «Μια πίστα από φώσφορο (Il canto di un eneide diversa)», «Bella ciao», «Kustino oro» και πολλά άλλα όμορφα (και πασίγνωστα) τραγούδια συνιστούν ένα πρόγραμμα που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας – ωστόσο είναι πολύ όμορφο και με ωραία ζυγισμένες και ισορροπημένες εντάσεις, με εξαιρετική αισθητική και καλοδουλεμένο μουσικά και ενορχηστρωτικά. Το γκρουπ αποτελούν οι Σταύρος “The Rock” Καβαλλιεράτος (μπάσο), Τάσος Αθανασιάς (bayan), Μιχάλης Ατσάλης (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι), Γιάννης Τσουμπρής (ντραμς), Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι, μαντολίνο), Γιώργος Τσοκάνης (πιάνο, πλήκτρα, φωνητικά), Κωστής Βαζούρας (σαξόφωνα, κλαρινέτο, φλάουτο) και Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα, ενορχήστρωση, διεύθυνση).
Οι ερμηνευτικές ποιότητες του Δημήτρη, του Δώρου, της Καλλιόπης, του Κώστα, της Ρένας, της Ρίτας και τα επιμέρους φωνητικά τους προτερήματα αναδεικνύονται από τις συγκεκριμένες επιλογές και, εμείς ως ακροατές, απολαμβάνουμε ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει αβίαστα σε αισθήματα, συγκινήσεις και μνήμες που έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να βιώνουμε αλλά κάθε φορά μας είναι καλοδεχούμενες. Αλλιώς, τι την θέλουμε τη μουσική; Το «Sani Festival» κλείνει τις φετεινές του εκδηλώσεις στις 20 Αυγούστου με την μεγάλη συναυλία του Andrea Bocelli που είναι, φυσικά, sold out. Θα τα ξαναπούμε, μάλλον με τζαζ, στο 31st Sani Festival.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό