Πολιτισμός | 18.09.2022 14:30

Μάρθα Καραγιάννη: Πέθανε η ηθοποιός

Newsroom

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 82 ετών, άφησε η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στον Alpha, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι το τελευταίο λεπτό.

«Περίπου 12:45, η Ντόρα, η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο, μου τηλεφώνησε ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει. Λέω Μαρθάκι πες μου δύο κουβέντες να σε ακούσω. Γύρισε και μου είπε καλημέρα Δημήτρη. Της λέω ότι δεν μου φτάνει αυτό. Θέλω να μου πεις και κάτι παραπάνω. Είπε "κα" και μετά σταμάτησε. Παίρνει η Ντόρα το τηλέφωνο και της λέω αμέσως γιατρό, αμέσως ασθενοφόρο, αμέσως τα πάντα. Της δίνω το νούμερο και αμέσως τηλεφωνήσαμε στον γιατρό να έρθει» αποκάλυψε, αρχικά, ο κ. Σούρας στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού.  

«Σε 3 λεπτά με παίρνει τηλεφωνο ξανά η Ντόρα, ουρλιάζοντας πως η Μάρθα έφυγε. Από τότε είμαστε όλοι δίπλα αλλά είμαστε και συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια» πρόσθεσε. Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας επί μακρόν. Ο κ. Σούρας στάθηκε δίπλα της ακόμα και όταν η Μάρθα Καραγιάννη χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης της χολής, το  φθινόπωρο του 2020. Τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα για την υγεία της.  Η ηθοποιός έχασε πολλά κιλά και ο οργανισμός της είχε πλέον εξασθενήσει. Μιλώντας, επίσης, στον Alpha ο Μάκης Δελαπόρτας δήλωσε συντετριμμένος για την απώλεια. Υπογράμμισε πως δεν το περίμενε, αφού δεν είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος είχε συχνή επαφή με την οικογένειά της.

Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου. Το κινηματογράφο της ντεμπούτο έγινε σε ηλικία 17 ετών με την ταινία «Η άγνωστος» της Φίνος Φιλμς, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά «Ο Δρόμος», το σενάριο της οποίας υπέγραφε ο Κώστας Πρετεντέρης.

Προσωπική ζωή

Τα τελευταία χρόνια η Μάρθα Καραγιάννη έμενε με τη φίλη της, Ντόρα Δούμα, το προφίλ της οποία στο Facebook έχει γεμίσει από μηνύματα συμπαράστασης. Η Μάρθα Καραγιάννη είχε παντρευτεί τον Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο, 1960. Ο γάμος έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.

Το 2001, η ηθοποιός έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα. Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τα θεατρικά που συμμετείχε περιλαμβάνονται στο δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο, «Μάρθα Καραγιάννη, κορίτσι για μιούζικαλ», που έγραψε ο Μάκης Δελαπόρτας για τις εκδόσεις Ορφέας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάρθα Καραγιάννηειδήσεις τώραθάνατοςηθοποιόςAlpha