Πολιτισμός | 13.01.2023 11:46

Μενδώνη: Έτοιμη να δεχθεί κόσμο η εκκλησία στο Τατόι - Το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi
Εργασίες στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι/ Eurokinissi

«Το κοιμητήριο στο Τατόι ανήκει στο ελληνικό κράτος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το Τατόι, με αφορμή την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ τη Δευτέρα και την έλευση μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων.

Όπως είπε, όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Επίσης, εξήγησε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο και, παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Η υπουργός διευκρίνισε πως το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

«Δεν κλείνει καμία συζήτηση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα που έχει «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως «δεν κλείνει καμία συζήτηση για το θέμα».

Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε: «Νομίζω ότι δεν κλείνει καμία συζήτηση για το θέμα, καθώς, στην ουσία, ο Πρωθυπουργός στην ενημέρωση που έκανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε το θέμα στην απολύτως σωστή του διάσταση. Υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχουν επαφές, όπως έγραψα και εγώ πρόσφατα. Μία διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, δεν είναι, όμως, αδύνατη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και την επανένωσή τους στον Παρθενώνα. Σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της κοινής γνώμης αλλά και μέσα στις διαδικασίες της UNESCO».

Σύμφωνα με την ίδια, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, «Μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021, το ελληνικό αίτημα έχει θεωρηθεί και δίκαιο και νόμιμο και ηθικό. Επομένως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει με όλα τα μέσα που της παρέχει ο διάλογος και η πολιτική διπλωματία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο στόχο. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει το γενικότερο κλίμα σε διεθνές επίπεδο της αντιμετώπισης των πολιτιστικών αγαθών που έχουν βιαίως εξαχθεί από μία χώρα, ότι αυτά θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες που τα δημιούργησαν. Κατανοώ ότι η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού αυτή τη στιγμή μεταφέρει την πάγια θέση της χώρας της, αλλά η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει, όπως είπα, να πιέζει χωρίς να μετακινείται από τις δικές της κόκκινες γραμμές, από τη δική της πάγια θέση».

Για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αναφορικά με το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί, εξήγησε ότι το σκεπτικό των αρχιτέκτων που κατέθεσαν την πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στο Φεβρουάριο ώστε να γίνει κατανοητό από όλους αυτό που πρόκειται να γίνει στην Πατησιών. Σημείωσε ότι στόχος είναι όλες οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, και μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου

Ανέφερε ότι στο νέο μουσείο θα εκτεθούν περισσότερα εκθέματα και θα αναδειχθεί η άξια των αρχαιολογικό θησαυρών, καθώς πολλά αριστουργήματα σήμερα «πνίγονται» από την έλλειψη χώρων, όπως για παράδειγμα ο «Tζόκεϋ του Αρτεμισίου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ