Οι πρώτες αντιδράσεις των καλλιτεχνών μετά την ΚΥΑ - «Θα την μελετήσουμε» λέει ο Μπιμπίλας
Newsroom«Χρόνο» ζητούν οι καλλιτέχνες προκειμένου να μελετήσουν το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ και που διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για τους απόφοιτους δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας σε ανάρτησή του στο Facebook συνέστησε «ψυχραιμία μέχρι να μελετηθεί καλά από νομικούς».
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Σήμερα, ανακοινώθηκς πως ο ΣΕΗ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 17:30 το απόγευμα στο θέατρο Ακροπόλ, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης και να παρθούν αποφάσεις. Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται με την διοργάνωση νέας συναυλίας στην υπό κατάληψη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ΡΕΞ, την Δευτέρα το απόγευμα.
Αντιδράσεις για την ΚΥΑ - «Το σχέδιο είναι ασαφές»
Ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια ασάφεια και μας μπερδεύει συνέχεια και το ρωτάω: είναι σαφές, ότι πλέον αυτά τα επαγγέλματα ανήκουν στη κατηγορία της Ανώτερης Εκπαίδευσης; Αρμόδιο τώρα για τις περισσότερες λεπτομέρειες είναι το ΣΕΗ».
Από την πλευρά της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο επίσης για ασάφεια. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Σήμερα όλος ο κόσμος του Πολιτισμού περίμενε την νομοθετική ρύθμιση που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός. Αντ` αυτής βγήκε ένα δελτίο τύπου με ασαφές περιεχόμενο. Προς το παρόν, αυτό που φαίνεται είναι ότι έχουμε το ευτράπελο οι καλλιτέχνες να προσλαμβάνονται ως ΔΕ και να πληρώνονται ως Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Η διαβάθμιση παραπέμπεται στις καλένδες. Δεν μπορούμε παρά να το εκλάβουμε ως άλλη μια κυβερνητική εξαγγελία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους καλλιτέχνες. Να φέρει άμεσα το πλήρες κείμενο, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί να επικαλείται τους αγώνες των σωματείων για να υπογραφεί ο νόμος του 2017 και μετά να ισχυρίζεται ότι ο νόμος αυτός ευθύνεται για το πρόβλημα. Ο νόμος του 2017 έλυσε το πρόβλημα των αποφοίτων πριν το 2003, δίνοντάς τους ακαδημαϊκή διαβάθμιση ΤΕ. Το πρόβλημα το δημιούργησε το προεδρικό διάταγμα, που αγνοώντας όλα τα βήματα που έγιναν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνών, δημιούργησε μόνο βαθμίδες ΔΕ, αγνοώντας ακόμα και τον νόμο του 2017.
Η αλαζονεία, ο κυνισμός και η "αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση" δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα που με απόλυτα δική της ευθύνη δημιούργησε η κυβέρνηση.
Παραμένουμε με σεβασμό στο πλευρό των καλλιτεχνών και περιμένουμε τις δικές τους αποφάσεις».
Αλλά και το ΚΚΕ ανέφερε πως δεν ικανοποιούνται βασικά αιτήματα. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Κάτω από την πίεση του δίμηνου αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν ελιγμό, να δημοσιοποιήσει ΚΥΑ που βελτιώνει τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας (ΚΕ). Δεν ικανοποιεί ωστόσο το αίτημα του αγώνα τους για απόσυρση της τροπολογίας 1565/23 που εισήγαγε το ειδικό μισθολόγιο, αντί να τους εντάσσει στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου.
Η εξαγγελμένη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στην υπό ίδρυση Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση ουσιαστικά ακυρώνεται από τη διαιώνιση και επικύρωση του καθεστώτος των ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών – με την τεράστια ανομοιομορφία των προγραμμάτων και του επιπέδου σπουδών τους – που κάθε άλλο παρά εγγυάται την επιτυχία των «πολλών» σε κατατακτήριες εξετάσεις.
Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρασύρει τους καλλιτέχνες στις επιδιώξεις της για ολοσχερή κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος χρεώνοντάς τους το αίτημα για ανωτατοποίηση των ιδιωτικών σχολών. Ένα αίτημα που κανένας συνδικαλιστικός φορέας τους, ούτε των σπουδαστών – προς τιμή τους- έχει διατυπώσει. Αντίθετα με τα αιτήματά τους επιδιώκουν να διευρύνουν τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με την καθιέρωσή της στις καλλιτεχνικές σπουδές από το Σχολείο ως το Πανεπιστήμιο.
Ας μην τρέφει αυταπάτες η κυβέρνηση -και οποιοσδήποτε άλλος επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά των σημερινών αδιεξόδων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης – ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες τους, να καπηλευτεί τον αγώνα τους, να τους ξεγελάσει.
Η κυβέρνηση τους προσφέρει την ευκαιρία να συνεχίσουν πιο δυνατοί, παίρνοντας μαζί τους τους φοιτητές, τους γονείς, τον λαό που ακριβοπληρώνει το χάλι της χάρτινης Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Στο χέρι τους είναι να την αξιοποιήσουν στον αγώνα τους».
Τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ είναι:
- «Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.
Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
- Τσαβούσογλου στο OPEN: Στο Βερολίνο κάναμε πρόταση έξι σημείων για θετική ατζέντα
- Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα trafficking στην Αθήνα - Εκμεταλλεύονταν και εξέδιδαν 15 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική σε ξενοδοχείο
- Τούρκος βολεϊμπολίστας του ΟΦΗ: Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας - Χρειαζόμαστε βοήθεια για να σταθούμε στα πόδια μας
- Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 μυστηριώδη ραδιοσήματα από το διάστημα - Γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένδειξη εξωγήινης ζωής
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Την Τρίτη το «λίφτινγκ» στη Βουλή - Ποιες αλλαγές προωθούνται
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά