Το «Όνειρο στο μέλλον» ταξίδεψε στην Πόλη
Μαρία ΡιτζαλέουΗ Ρωσική Πρωτοπορία της πολύτιμης Συλλογής Κωστάκη μάγεψε την Κωνσταντινούπολη. Έργα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ) εκτίθενται για πρώτη φορά στην Τουρκία, στο Μουσείο Sakip Sabanci, το οποίο φιλοξενεί μια ολοκληρωμένη ανθολογία της ρωσικής avant-garde.
Η έκθεση με τίτλο «Όνειρο στο μέλλον - Η Ρωσική Πρωτοπορία στην τέχνη και στο design» παρουσιάζει περισσότερα από 400 έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη, αλλά και 513 αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Μόσχας. Τα λαμπερά εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και συγκέντρωσαν φιλότεχνους από όλη την Τουρκία, καθώς επίσης εκπροσώπους των προξενικών Αρχών Ελλάδας και Ρωσίας, την εγγονή και τη δισέγγονη του Γιώργου Κωστάκη, μέλη του ΔΣ του ΚΜΣΤ, αλλά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. «Σήμερα φέρνουμε κοντά τους ανθρώπους και τις κοινότητες μέσω της Ρωσικής Πρωτοπορίας και αυτή η έκθεση απεικονίζει μια σημαντική περίοδο της καθημερινότητας και μια μετάβαση» δήλωσε η επικεφαλής του ιδρύματος Sabanci, Γκιουλέρ Σαμπανσί.
Η διευθύντρια του Μουσείου, Ναζάν Ολτσέρ, ανέφερε ότι «η ολοκληρωμένη αυτή έκθεση δείχνει τη σημασία και την επίδραση της Ρωσικής Πρωτοπορίας στην ιστορία της τέχνης. Ήταν ένα μεγάλο κίνημα που δημιούργησε μια εξαιρετική ορμή στη μουσική, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στην αρχιτεκτονική, στον κινηματογράφο, στην επιστήμη», ενώ η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, δήλωσε στο «Έθνος» πως «είναι πολύ σπουδαίο να γνωρίζει η Τουρκία τη Ρωσική Πρωτοπορία και η έκθεση αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ δύο μεγάλων φορέων».
Το Μουσείο Sakip Sabanci είναι τμήμα του Πανεπιστημίου Sabanci και έχει πολύπλευρη δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίες εκθέσεις και εκδηλώσεις, με στόχο την προβολή της τέχνης διαχρονικά. Η έκθεση, που θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τον Απρίλιο του 2019, παρουσιάζει τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας, οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1900 προσπάθησαν να εισαγάγουν την τέχνη ως δύναμη που αλλάζει τη ζωή. Το έργο τους επιχείρησε να αλλάξει τη ρεφορμιστική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και να επεκτείνει τα όρια του μέλλοντος που ονειρεύτηκαν. Ήδη στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν οργανωμένες ξεναγήσεις και η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που το Μουσείο αναζητά τρόπους να εξυπηρετήσει τον τεράστιο αριθμό ντόπιων και τουριστών. Χθες το πρωί η κυρία Τσαντσάνογλου έκανε μια ειδική ξενάγηση και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί προβολές ταινιών, συνέδρια, ημερίδες, συναυλίες και εργαστήρια για παιδιά.
Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν έργα του δημιουργού της εικονικής μαύρης πλατείας της ιστορίας της τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, των πρωτοπόρων Βλαντιμίρ Τάτλιν και Αλέξανδρου Ροτσένκο, και ακόμα των γυναικών Ολγας Ροζάνοβα, Λιούμποβ Πόποβα, Νατάλια Γκογκάρτοβα.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών