Τα Χανιά συνώνυμα του Πολιτισμού – Μια συζήτηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη
Άγγελος ΓεραιουδάκηςΟ πολιτισμός αναδεικνύει τον πνευματικό πλούτο μιας κοινωνίας, αποτελώντας τον πυρήνα των αξιών, των τεχνών και των εκφραστικών μορφών που διαμορφώνουν την ταυτότητα μιας χώρας. Μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι κοινότητες μεταφέρουν ιστορίες, παραδόσεις και εμπειρίες από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας έναν δεσμό μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Στα Χανιά, αυτή η αξία του πολιτισμού αναβαθμίζεται και ανακτά λάμψη, καθώς η πόλη εκτυλίσσεται ως ένας από τους πλέον λαμπερούς πολιτιστικούς προορισμούς. Με αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια, οι κάτοικοι των Χανίων έχουν καταφέρει να βελτιώσουν και ν’ αναδείξουν τον πολιτισμό τους, δημιουργώντας έναν πλούσιο πολιτιστικό περίγυρο που αντανακλά την ποικιλία και την πλούσια κληρονομιά της περιοχής.
Το πολύπλοκο υφαντό της ιστορίας και του πολιτισμού που διαπλέκεται στην πόλη αυτή αποτελεί όχι μόνο ένα παράθυρο προς την πλούσια κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον. Σε αυτόν τον ατελείωτο ρόλο του πολιτισμού, ξεχωρίζει ο δήμος Χανίων ως ο μαέστρος, προωθώντας την εξελιγμένη διάσταση του πολιτισμού με πάθος και αφοσίωση. «Σε μια εποχή που οι πολιτιστικές αξίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική πρόοδο και τον τουρισμό, τα Χανιά αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανάπτυξης που επιβάλλει την ανάγκη για ισορροπία. Σε αυτήν τη συνεχή αναμέτρηση, ο πολιτισμός αναδεικνύεται ως το κρίσιμο αντίβαρο. Ένας πολιτισμός που δεν επιδιώκει μόνο την ευχαρίστηση της στιγμής, αλλά ανοίγει παράθυρα προς εναλλακτικούς κόσμους, σε βάθος και ευρύτητα, ανάμεσα σε ανησυχίες και προκλήσεις» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στο ethnos.gr, σε συνάντηση που είχα μαζί του πριν από μερικές εβδομάδες. Ο δήμος -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης- έχει αναλάβει στρατηγικά την αποστολή ν’ αναβαθμίσει τον πολιτισμό του νησιού, ενδυναμώνοντας ατομικές πρωτοβουλίες και δημιουργώντας συλλογικά δρώμενα. Δίνει σάρκα και οστά σε εμπειρίες που υπερβαίνουν τα όρια της απλής ψυχαγωγίας, αντλώντας δύναμη από την παράδοση, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Έτσι, ο πολιτισμός στα Χανιά δεν περιορίζεται απλά στο να είναι μια προσθήκη στην καθημερινότητα, αλλά ν’ αποτελεί ουσιώδη μέρος της.
«Η επιβλητική αυτή ιστορία που αγκαλιάζει ο τόπος, φέρει μαζί της το βάρος των αιώνων, καθώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται από τους πολιτισμούς που έχουν αφήσει το σημάδι τους. Αυτή η πολυσύνθετη κληρονομιά που διαδέχεται η μία την άλλη, προσφέρει μια μοναδική παρακαταθήκη. Το εξωστρεφές πνεύμα της κουλτούρας, που χρονολογείται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα από την ιστορία της κρητικής πολιτείας, παραμένει ζωντανό. Ακόμα και μετά την ένωση, τα Χανιά παραμένουν αστικό κέντρο, φιλοξενώντας σημαντικά ιδρύματα που επιδρούν θετικά στην κινητικότητα των ανθρώπων, των επιστημών και των γραμμάτων. Μια ποικιλία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ομάδων, αλλά και πολιτικών διαδικασιών, συνθέτουν ένα δυναμικό περιβάλλον. Αυτό παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά γεγονότα, να τ’ αξιολογούν, να τα υποδέχονται με αγάπη και να τα μελετούν διεξοδικά» αναφέρει ο κ. Σημανδηράκης.
Πραγματικό στολίδι για τον νομό αποτελεί το νεοσύστατο Αρχαιολογικό Μουσείο, τόσο για τα εκθέματά του όσο και για την αρχιτεκτονική του αξία. Συνθέτοντας μια οργανική αισθητική, αποπνέει την αύρα του αρχαίου παρελθόντος που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γης. Αφήνοντας τις πόρτες του ν’ ανοίξουν πριν από μερικούς μήνες, στην γειτονιά της Χαλέπας, το μουσείο εξελίσσεται σε σημαντικό πόλο έλξης, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στον χώρο του μουσείου, προσφέρεται ένα ταξίδι ανά τις αιώνες στην καθημερινότητα των νησιωτών. Από τον αρχαίο πελέκυ της Γαύδου, που αντιπροσωπεύει 200.000 χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης, μέχρι την ακριβή αναπαράσταση μιας αρχαίας κουζίνας, το μουσείο αποκαλύπτει τον πολύπλοκο πολιτισμικό ιστό της περιοχής. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται όχι μόνο η πλούσια συλλογή ευρημάτων, αλλά και τα συναισθήματα των ανθρώπων που τα δημιούργησαν. Η καινοτομία του μουσείου εκδηλώνεται και μέσω των απτικών εκθεμάτων με την ένδειξη Μπράιγ, που δίνουν σε επισκέπτες τη δυνατότητα να αφουγκραστούν το παρελθόν μέσα από την αφή. «Αυτή τη στιγμή, το Αρχαιολογικό Μουσείο ενδέχεται να είναι σε επισκεψιμότητα το δεύτερο περιφερειακό μουσείο. Η επιτυχία του ξεπερνά ακόμα και την προηγούμενη περίοδο, ενώ κατατάσσεται ακόμα και πάνω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» λέει περήφανος ο δήμαρχος. Το νέο κτίριο, πέραν των εκθεσιακών χώρων και των χώρων συντήρησης και αποθήκευσης ευρημάτων, περιλαμβάνει χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, καθιστώντας το έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Η Χαλέπα, μαζί με τα γειτονικά Ταμπακαριά, αναδεικνύονται ως περιοχές που σιγά-σιγά αποκτούν θέση στον πολιτιστικό τουρισμό της πόλης. Η Χαλέπα, συγκεκριμένα, αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της πόλης, και αυτό φαίνεται από τις κομψές νεοκλασικές κατοικίες που παραμένουν αναλλοίωτες στην περιοχή. Τα μνημεία που βρίσκονται εκεί μας θυμίζουν τα παλιά χρόνια, όταν τα Χανιά ήταν η πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας. Το σπίτι του Βενιζέλου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και η Γαλλική Σχολή αναβιώνουν αυτήν την πλούσια ιστορία. Η περίοδος των αρχών του 1900 χαρακτηρίζεται από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των Χανίων, όπως αποδεικνύουν τα ερείπια των προξένων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής. Ορισμένα από αυτά τα κτίρια, όπως το σπίτι Μπλανς, αποκαθίστανται και μεταμορφώνονται σε μοντέρνα μπουτίκ ξενοδοχεία. Ο παραθαλάσσιος χώρος των Ταμπακαριών και της γειτονικής Αγίας Κυριακής φιλοξενεί πάνω από 100 βυρσοδεψεία, που ξεκίνησαν να δημιουργούνται από την εποχή της Αιγυπτιοκρατίας. Η γοητευτικά παραμελημένη εμφάνισή τους αλλάζει με τον καιρό, καθώς κάποια από αυτά τα παλιά κτίρια ανακτούν την αίγλη τους ως πολυτελής χώροι φιλοξενίας.
Παράλληλα, το Ενετικό λιμάνι και η προοπτική επαναλειτουργίας των Ενετικών Νεωρίων, σε συνδυασμό με το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, το Μεγάλο Αρσενάλι, την Ανατολική και Δυτική Τάφρο, το Βενιζέλειο Ωδείο, το Cine Κήπος που έχει χαμηλές τιμές σε νέες ταινίες, την εξαιρετική δημοτική βιβλιοθήκη και το ανακαινισμένο θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» δημιουργούν ένα πλούσιο πολιτιστικό οικοσύστημα, ικανό να φιλοξενήσει εξαιρετικές εκδηλώσεις διάφορων μορφών.
Η επιθυμία της συνάντησης
Υπό μία διαφορετική οπτική, ανακαλύπτουμε πλέον και αρκετά από τα ιστορικά μνημεία της παλιάς πόλης. Αυτή η σκέψη με συνοδεύει καθώς εισέρχομαι στο εσωτερικό του Φρουρίου Φιρκά, στην άκρη του παλιού λιμανιού. Βρέθηκα πέρυσι το καλοκαίρι εκεί, όταν φιλοξένησε μία από τις θεατρικές παραστάσεις του φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά». Μέσα από τον νέο αυτό θεσμό που ξεκίνησε από τον Δήμο Χανίων, καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που αντλούν έμπνευση από σημεία, ιστορίες και προσωπικότητες της πόλης. Φέτος, με την επιθυμία να ενισχύσουν το πολιτιστικό τοπίο, τα Χανιά φιλοξένησαν το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής, αλλά και το Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού και Εμπειριών. Παράλληλα, διατηρούν τις σταθερές αξίες της τοπικής πολιτιστικής σκηνής με τα Φεστιβάλ Χορού, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, Φεστιβάλ Κόμικς και το Φεστιβάλ Βιβλίου, προσκαλώντας σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς αλλά και καλλιτέχνες απ’ όλα τα είδη. «Όλα αυτά έχουν το κοινό τους και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου που οργανώθηκε για δεύτερη φορά φέτος. Υπήρξε μια έντονη προσπάθεια από το δήμο να συνδέσει την τοπική κοινότητα με τον χώρο των βιβλίων, έναν τομέα που από μόνος του δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που τον αγαπούν, αλλά σε όλον τον κόσμο των ιδεών, του λόγου και του διαλόγου. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά υψηλής αξίας και θετικότητας που μπορείς ν’ αντλήσεις σε σχέση με τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια διευκόλυνση επικοινωνίας με τους ανθρώπους του βιβλίου, εκείνους που έχουν εμπειρία, αυτούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους και τους οποίους εμπιστεύεται η κοινότητα των βιβλιόφιλων. Φυσικά, αναφέρομαι στην αξιοσημείωτη ομάδα του Μανώλη Πιμπλή».
Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 5.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας, τόσο από τα Χανιά όσο και από άλλα μέρη της Κρήτης, της Ελλάδας και το εξωτερικό, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η παρουσία της ήταν μεγάλη μας τιμή και αποτελεί επίσης τεράστια αναγνώριση για το φεστιβάλ. Τα Χανιά είναι ένας τόπος που διαθέτει τον απαραίτητο πλούτο για να υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα να μην αφήνει καμία από αυτές να χαθεί στο πλήθος. Κάθε μια από αυτές τις δράσεις αποτελεί το κεντρικό γεγονός της στιγμής, το οποίο αγκαλιάζεται από την πόλη. Αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ενισχύει την ταυτότητα και την αίσθηση κοινότητας, τόσο για τα ίδια τα φεστιβάλ όσο και για τους διοργανωτές, καθώς και για τους επισκέπτες που συμμετέχουν».
Το ρίσκο και οι προκλήσεις στα χρόνια της κρίσης
Τα Χανιά εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τις εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις τους, διεκδικούν πλέον και τον ρόλο της «Μητρόπολης του Πολιτισμού με στρατηγική σημασία». Για τον δήμαρχο Χανίων, ο ρόλος αυτός είναι να διατηρεί μια δυναμική και μεταβαλλόμενη σχέση με το κοινό. «Ουσιαστικά, πρέπει συνεχώς να προσελκύει κοινό και να του παρέχει μια εμπειρία που θα μπορεί να αξιοποιείται και να συνεχίζεται από τους επισκέπτες σε διάφορες περιοχές. Εάν αναγνωρίσουμε ότι η επένδυση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη φυσική υποδομή αλλά εξίσου στην αόρατη υποδομή του πολιτισμού, τότε οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για την αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό θα εξαλειφθούν. Για εμάς, η επένδυση στον πολιτισμό και την αυθεντική ψυχή της πόλης έχει την ίδια αξία με τις υπόλοιπες υποδομές που βελτιώνουμε στον τόπο μας. Αν και υπήρξαν και αντιδράσεις, κυρίως στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Παρότι αυτή η θέση δεν μεταφέρεται πάντα με ευκολία, πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας για ν' ανταποκριθούμε πλήρως στις ανάγκες του πολιτισμού και να επενδύσουμε όπως πρέπει» υπογραμμίζει.
Σήμερα, η οργάνωση ενός φεστιβάλ στην επαρχία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν στο παρελθόν. Με την πάροδο του χρόνου, οι προκλήσεις που συνδέονται με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού. Παρόλο που παραμένουν προβλήματα, έχει αναπτυχθεί μια αυξανόμενη ευελιξία. «Η σύνδεση των Χανίων με την Αθήνα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν αποτελεί εμπόδιο για κάποιον να μεταβεί στα Χανιά, ακόμα και για λίγες ημέρες. Η ομάδα έργου που δραστηριοποιείται στην Αθήνα συνεργάζεται στενά με την ομάδα που λειτουργεί στα Χανιά, διαμοιράζοντας το βάρος των εργασιών. Αυτή η συνεργασία ισχύει σε πολλές μεγάλες παραγωγές, όπως το Φεστιβάλ Βιβλίου, τα Ανοικτά Πανιά και η Πινακοθήκη. Παρατηρούμε μια βελτίωση στην οργανωτική δομή, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην επίτευξη των στόχων μας. Ενωμένοι με τον κοινό στόχο, αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή να εμπιστευτούμε την εμπειρία και την επαγγελματική ικανότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε κάθε τομέα που συζητάμε, παρέχοντάς τους ελευθερία να προτείνουν τις ιδέες τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, αλλά παράλληλα κινηθήκαμε προς τα εμπρός με εκδηλώσεις όπως το "Παράθυρο με Θέα". Με αυτόν τον τρόπο, δώσαμε χώρο σε ντόπιους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους διαδικτυακά, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Αν και οι οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις δημιούργησαν προκλήσεις, παραμένουμε αφοσιωμένοι στον πολιτισμό και την εκδήλωση του χώρου μας, χωρίς να έχουμε μετανιώσει για την υποστήριξη που παρείχαμε σε αυτόν τον τομέα».
Όση ώρα μιλάμε, ο κ. Σημανδηράκης χρησιμοποιεί πολλές φορές τη λέξη επιτυχία. Μου δίνει μία καλή αφορμή να τον ρωτήσω τι σημαίνει πρακτικά για εκείνον αυτός ο όρος. «Η επιτυχία στον τομέα που αναφέρουμε, δηλαδή τον πολιτισμό, εκδηλώνεται όταν δημιουργείται μια πολιτιστική δραστηριότητα που με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία. Απλούστερα, αν οποιαδήποτε πολιτιστική πρωτοβουλία συνδέεται με την τοπική κοινότητα και ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, τότε γίνεται ουσιαστικό μέρος της ταυτότητάς μας. Η επιτυχία εδώ έγκειται στην αφομοίωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας από την κοινότητα, η οποία αναπτύσσει τον δικό της δεσμό με αυτήν. Ειδικά, όταν υπάρχει κίνδυνος διακοπής μιας τέτοιας δραστηριότητας, οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της και αναλαμβάνουν την υπεράσπισή της, ανακινώντας τις ενδοσκοπήσεις τους και εκφράζοντας τη στήριξή τους. Για μένα, αυτό είναι το βασικό στοιχείο. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, μελλοντικές δημοτικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν κάποιο από τα φεστιβάλ Χανίων, η τοπική κοινότητα πρέπει να αντιδράσει, καθώς το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι αυτή η δημιουργική εκδήλωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρουσίας τους, τόσο εντός όσο και εκτός των Χανίων, και να διατηρήσουν αυτό το κομμάτι της κοινότητάς τους» απαντά.
Ωστόσο, η αποτυχία «είναι εμφανής όταν μια πρωτοβουλία δεν αποκτά τη στήριξη της κοινότητας. Όταν ξεκινάς μια δράση και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει επαρκής συμμετοχή, δείχνεις ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να εξετάσεις την κατάσταση και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Οι αλλαγές μπορεί να απαιτούνται με ταχύ ρυθμό ή να είναι αναγκαίες και αυξημένης προσοχής. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας χρόνου για κοινωνική αποδοχή, ενδέχεται να υποδεικνύει ότι οι διαδικασίες ενσωμάτωσης και ανάπτυξης έχουν αδυναμίες. Εν τέλει, το πρωταρχικό βήμα είναι να αναγνωρίσεις την αποτυχία, να αναλύσεις τα αίτια και να προσπαθήσεις να διορθώσεις την κατάσταση» προσθέτει.
Ευκαιρίες σε τοπικούς καλλιτέχνες
Αναφερόμενος στους τοπικούς καλλιτέχνες, τονίζει, ότι έχουν την ευκαιρία πλέον να συμμετέχουν εκτενώς σε πολλές δράσεις, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, που αναπτύσσονται στην πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες με πολιτιστικό χαρακτήρα που αναδύονται στην τοπική σκηνή. Για παράδειγμα, το περασμένο έτος ξεκίνησε η «Παραδοσιακή Στράτα», μια εβδομαδιαία εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε Τρίτη. Σε αυτήν, ένας από τους πολλούς σημαντικούς παραδοσιακούς συλλόγους περιπλανιέται στα στενά της Παλιάς Πόλης και στη συνέχεια καταλήγει σ’ ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία της Μητρόπολης. Σε αυτή την εκδήλωση, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και να ζήσουν τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, δημιουργώντας μια βιωματική επαφή με την παράδοση.
«Αυτό το γεγονός αναδεικνύει με επιτυχία την τοπική κουλτούρα και τον λαϊκό πολιτισμό, μακριά από την απλή απόδοση τους ως φολκλόρ. Πρόκειται για μια ευκαιρία να βιώσουμε τις παραδόσεις μας πιο άμεσα και προσγειωμένα. Το ζητούμενο είναι να προσφέρουμε ερεθίσματα και ώθηση στους τοπικούς καλλιτέχνες. Ένα από τα σημαντικά προγράμματα που προωθούμε, επίσης, είναι τα "Ανοιχτά Πανιά". Αρχικά, αντιμετωπίσαμε κριτική για το γεγονός ότι η πρόσκληση αφορούσε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται παραγωγές και καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ήταν συνειδητή, με στόχο να προσελκύσουμε καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές να συνεισφέρουν στις δημιουργίες μας, προωθώντας την πολιτιστική ποικιλομορφία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Έτσι, δημιουργούμε μια πλούσια διαπολιτισμική αλληλεπίδραση που εμπλουτίζει την τοπική σκηνή και προωθεί την εξωστρέφεια που επιδιώκουμε».
Διεθνείς πολιτιστικοί οργανισμοί και τοπικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και στοιχεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί του εξωτερικού αντιμετωπίζουν αυτήν την πολυμορφία με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Συνδέονται ήδη μέσω υφιστάμενων επαφών, αλλά και δημιουργούν νέες επαφές σε διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα, το προηγούμενο έτος, μια σημαντική πρωτοβουλία προήλθε από το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Δημήτρη Μιχελογιάννη, ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας, καθώς διοργανώθηκε μια κοινή έκθεση στη Μασσαλία και συγκεκριμένα στο Mucem, που σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση μεσογειακών πόλεων με κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο. Η κοινή αρχιτεκτονική προσέφερε νέα διάσταση στον διάλογο αυτόν. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας οδήγησε σ’ έναν δυναμικό διάλογο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για τα Χανιά. «Το βασικό μας όραμα είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου συνδυασμού παράδοσης και καινοτομίας. Οι κάτοικοι των Χανίων προσπαθούν να αναδείξουν την περιοχή τους ως έναν πολιτιστικό προορισμό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τον πολιτισμό σε κάθε του έκφανση. Αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τα όρια της επιφανειακής αντίληψης, διαμορφώνοντας μια νέα εποχή όχι μόνο για τα Χανιά, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία, μέσα από το πολυδιάστατο κομμάτι του πολιτισμού».
Σε ό,τι αφορά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «αντανακλούν τη δράση μας με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Κάθε μέσο επιλέγει τον τρόπο και το βάθος της κάλυψης, αλλά ο ρόλος τους είναι ζωτικός. Ενημερώνουν το κοινό για την πληθώρα των καθημερινών δραστηριοτήτων και γεγονότων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικοί στην διαμόρφωση της αίσθησης υπερηφάνειας της κοινότητας για την προσφορά της στην τοπική ζωή. Ο ρόλος τους δεν είναι μόνο να ενημερώνουν αλλά και να δημιουργούν ένα πνεύμα κοινότητας και ιδιοκτησίας για τις εξελίξεις που συμβαίνουν στον τόπο μας».
Για την πόλη των Χανίων αλλά και για τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, «το όραμά μας είναι, όταν ακούγεται το όνομα “Χανιά”, να προκαλεί θετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Θέλουμε να συνδέεται η λέξη μ’ έναν τόπο πλούσιο σε ευκαιρίες και ποικιλία. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους κατοίκους μας υψηλής ποιότητας ζωή, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους από εργασία μέχρι αναψυχή και πνευματική ενημέρωση. Παράλληλα, θέλουμε οι επισκέπτες μας ν' αποχαιρετούν τα Χανιά με μια νέα και ανανεωμένη αντίληψη για την επαρχία. Το όραμά μας είναι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και ν' αποδείξουμε ότι ο τόπος μας αξίζει να εξερευνηθεί και ν' ανακαλυφθεί με όλες τις αισθήσεις. Παράλληλα, θέλουμε να προσφέρουμε μια εμπειρία ζωής στους κατοίκους μας, ώστε να αισθάνονται την ικανοποίηση της συμβολής τους στον τόπο τους. Να διαμορφωθεί μια ζωντανή και δυναμική πολιτιστική σκηνή που προσελκύει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες, ενισχύοντας την ταυτότητα και την ευημερία της κοινότητάς μας» καταλήγει.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό