Εμφύλιος στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ιωάννα ΚλεφτόγιαννηO ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ (05.03.2019 ) για την ευνοϊκή σύμβαση της παράστασης “Θεσμοφοριάζουσες» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, που υπέγραψε ο παραιτηθείς πρόεδρος του Δ.Σ. του Γιάννης Μηλιός, αλλά και τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν, μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης διαγωνισμού από το ΥΠΠΟΑ για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, από τον «τιμονιέρη» του θεσμού Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 17.03.2019).
Μέσω αυτών ο κ.Θεοδωρόπουλος εγκαλούσε την υπουργό Πολιτισμού ότι τον υποχρέωσε να αποχωρήσει από το Φεστιβάλ: «Φεύγω γιατί η Μυρσίνη Ζορμπά δεν τήρησε όσα συμφωνήσαμε», δήλωνε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στην υπουργό την μη τήρηση κατά το ήμισυ της συμφωνίας τους (το άλλο ημισυ που εκπλήρωσε η υπουργός είναι η παράταση της θητείας του και μετά τη λήξη της στο τέλος του μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει το Φεστιβάλ χωρίς προβλήματα), που αφορά σε δυσλειτουργίες του θεσμού οι οποίες έπρεπε να επιλυθούν και γι αυτό τις εξέθετε σ’ αυτήν γραπτώς.
«Δεν είχε καμία πρόθεση να λύσει τα προβλήματα», κατήγγειλε ο κ.Θεοδωρόπουλος στο δημοσίευμα, προκαλώντας την ίδια ημέρα την αντίδραση του ΥΠΠΟΑ, στην ανακοίνωση του οποίου τονιζόταν «δεν κατανοούμε τον τίτλο περί «μη τήρησης της συμφωνίας» και τις σχετικές αναφορές του άρθρου».
Ακαριαία υπήρξε όμως και η χθεσινή δημόσια απάντηση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ που όχι απλώς κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, αλλά συγχρόνως τον εγκαλεί για την ευθύνη όσων δυσλειτουργιών επικαλείται.
«Τα αποδιδόμενα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στον Οργανισμό σχετικά με δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση του προϋπολογισμού και καφκικό κλίμα δημοσίου, αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις. Αν τα αποδιδόμενα ήσαν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος», σημειώνεται δεικτικά στην ανακοίνωση, που συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: «Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει στηρίξει αυτά τα περίπου δυόμισι χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος επισημαίνει, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Να σημειωθεί ότι κ.Θεοδωρόπουλος όταν αναφέρθηκε «σε δυσλειτουργίες που αφορούν στον εσωτερικό κανονισμό του Φεστιβάλ», δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες και να κατονομάσει πρόσωπα.
Με την ανακοίνωσή του το Δ.Σ. τα «ρίχνει» στον Β.Θεοδωρόπουλο και για το ότι ζητούσε από την υπουργό να αναμειχθεί στην επίλυση των δυσλειτουργιών, καθώς: «Η «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, έχει πλήρη αυτοτέλεια έναντι του εποπτεύοντος Υπουργείου. Ζητήματα αναγόμενα στη διαχείριση και λειτουργία της ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η υπεράσπιση του καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί μέριμνα, προέχοντος, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Το εποπτεύον Υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο μεριμνούν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από το Δ.Σ.
Αναζητήσαμε τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ για περαιτέρω διευκρινίσεις, ο Πέτρος Σταυριανός, όμως, δεν ήθελε να κάνει την παραμικρή δήλωση. Υπάρχει ρήγμα, λοιπόν, μεταξύ των μελών του Δ.Σ.; Αυτός είναι ο λόγος που την προγενέστερη ανακοίνωση, για την δικαιολόγηση της ευνοϊκής σύμβαση των «Θεσμοφοριαζουσών», την υπέγραφε μόνος ο κ.Θεοδωρόπουλος, και όχι το Δ.Σ .;
Ακόμη μια απορία: γιατί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ενός κατά γενική ομολογία από τα πιο πετυχημένα στην ιστορία του θεσμού, εμφανίζεται στο επίμαχο δημοσίευμα να αποχωρεί με δική του επιλογή από τη θέση του, θυμωμένος από την ασυνέπεια της υπουργού;Η μη ανανέωση της σύμβασής του δεν είναι απόφαση της υπουργού και όχι απόρροια δικής του επιλογής;
Μπορεί η κ.Ζορμπά αρχικά να είχε διατυπώσει την πρόθεση να του ανανεώσει τη σύμβαση, στην πορεία όμως αποφάσισε η επιλογή του διευθυντή του Φεστιβάλ να αποτελεί μέρος της πολιτιστικής πολιτικής, που θα φέρει τη σφραγίδα της, μέσω, δηλαδή, της προκήρυξης διαγωνισμών για τις θέσεις των διευθυντών στους μεγάλους θεσμούς.
Αλλά και ως προς αυτό το σημείο, το Δ.Σ του Φεστιβάλ «αδειάζει» τον Β.Θεοδωρόπουλο: «Η επιλογή και η αντικατάσταση τόσο των μελών του ΔΣ, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού. Δεν προϋποθέτουν συγκατάθεση ή επικύρωση τρίτων, ούτε τελούν υπό προϋποθέσεις», σημειώνεται.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο κ.Θεοδωρόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ: «Δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι», τόνισε. «Ό,τι ήταν να πω, το έχω πει στο ΒΗΜΑ».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών