Πολιτισμός|05.11.2023 17:18

Άγαλμα του Δαβίδ, Καπέλα Σιστίνα βασιλική του Αγίου Πέτρου -Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία ανοιχτό για το κοινό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία ανοιχτό για το κοινό (bargellomusei.beniculturali.it)
Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία ανοιχτό για το κοινό (bargellomusei.beniculturali.it)
Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία ανοιχτό για το κοινό (bargellomusei.beniculturali.it)
Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία ανοιχτό για το κοινό (bargellomusei.beniculturali.it)

Για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό η «μυστική κάμαρα» του Μιχαήλ Άγγελου – του εμβληματικού ζωγράφου και γλύπτη της Αναγέννησης που είναι γνωστός σε κάθε γωνιά του κόσμου, για τα κολοσσιαία έργα του, μεταξύ των οποίων το  Άγαλμα του Δαβίδ, η Καπέλα Σιστίνα και ο τρούλος της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο μικροσκοπικός χώρος του μυστικού δωματίου του καλλιτέχνη, βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια των Μεδίκων στη Φλωρεντία, όπου ο Μιχαήλ Άγγελος φιλοτέχνησε τάφους για τα μέλη της ιστορικής οικογένειας, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου. Το 1975, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία μιας νέας εξόδου στον χώρο, συντηρητής ο οποίος έκανε πειράματα μεθόδων καθαρισμού, βρήκε, σε έναν  διάδρομο κάτω από το σκευοφυλάκιο, και πίσω από δύο στρώματα σοβά, πολλαπλά σκίτσα ανθρώπινων μορφών.  Ο στενός χώρος, που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κάρβουνου, έχει μήκος 10 μέτρα, πλάτος 3 μέτρα και ύψος 2,5 μέτρα.

Καταφύγιο από τη θανατική καταδίκη

Τα σκίτσα, σχεδιασμένα με κάρβουνο ή κιμωλία στο χρώμα της σκουριάς, είναι διαφορετικού μεγέθους, και, σε πολλές περιπτώσεις έχουν σχεδιαστεί το ένα πάνω στο άλλο. Ο πρώην διευθυντής των παρεκκλησίων των Μεδίκων, Paolo Dal Poggetto, τα απέδωσε στον Μιχαήλ Άγγελο. Ο δημιουργός πιστεύεται ότι ταμπουρώθηκε στην κλειστοφοβική κάμαρα για αρκετές εβδομάδες το 1530, όταν ο πάπας Κλήμης Ζ' - μέλος της οικογένειας των Μεδίκων- διέταξε τον θάνατό του. Ο Κλήμης Ζ' ήταν μέλος της οικογένειας των Μεδίκων και, όταν έδωσε την εντολή, είχε μόλις επιστρέψει μετά την καθαίρεσή του από τη δημοκρατική κυβέρνηση με την οποία είχε συνεργαστεί ο Μιχαήλ Άγγελος. Δύο μήνες αργότερα η θανατική καταδίκη του δημιουργού ανακλήθηκε, και ο ίδιος επέστρεψε στη Φλωρεντία για να εργαστεί επί τέσσερα χρόνια, προτού μετακομίσει στη Ρώμη. Τα σκίτσα της μυστικής κάμαράς του πιστεύεται ότι είναι προσχέδια για μελλοντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών ενός από τα αγάλματα στο Νέο Σκευοφυλάκιο.

«Ο χώρος δίνει στους σημερινούς επισκέπτες τη δυνατότητα να έχουν άμεση επαφή, όχι μόνο με τη δημιουργική διαδικασία του εμβληματικού δημιουργού, αλλά και με την αντίληψη της διαμόρφωσης του μύθου του, ως καλλιτέχνη που άγγιξε το “θείο”», αναφέρει η επιμελήτρια του μουσείου των παρεκκλησίων των Μεδίκων, Francesca de Luca. Η διευθύντρια των μουσείων Bargello, στα οποία υπάγονται τα παρεκκλήσια, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι, η αποκατάσταση των τοιχογραφιών ήταν μία «χρονοβόρα, συνεχής και επίπονη διαδικασία».

Ο χώρος ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου, για έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, προκειμένου να μη φθαρούν οι τοιχογραφίες. Θα είναι ανοιχτός για το πολύ 100 επισκέπτες την εβδομάδα, που θα μπαίνουν στον λιλιπούτειο χώρο σε ομάδες τεσσάρων ατόμων, και για μόλις 15 λεπτά. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Κυριακής. Η τοποθεσία της μυστικής κάμαρας, την κάνει -εκ των πραγμάτων- ακατάλληλη για επισκέπτες με αναπηρία ή παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα εισιτήρια θα στοιχίζουν 20 ευρώ αν και, οι επισκέπτες, θα κληθούν να πληρώσουν 10 ευρώ επιπλέον, για την είσοδο στους τάφους, καθώς και 3 ευρώ χρέωση κράτησης. Οι κρατήσεις θα είναι ανοιχτές έως τις 30 Μαρτίου, καθώς το σημείο ανοίγει για το κοινό μόνο δοκιμαστικά, σε πρώτη φάση.

μουσείοΦλωρεντίαειδήσεις τώραΙταλία