Βρέθηκε «χαμένος» πίνακας του Gustav Klimt μετά από 100 χρόνια - Ποια η αξία του
NewsroomΣτη Βιέννη βρέθηκε τελικά πίνακας του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταφ Κλιμτ ο οποίος ήταν… εξαφανισμένος για περίπου 100 χρόνια.Το πορτρέτο της Φροϊλάιν Λίζερ (Portrait of Fraulein Lieser) ανήκε σε εβραϊκή οικογένεια στην Αυστρία και η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν το μακρινό το 1925.
Από τότε, ένα πέπλο μυστηρίου υπήρχε σχετικά με την τύχη του. Η οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών του πορτρέτου, το οποίο ήρθε ξανά στο φως, αποκαλύπτει πως κατείχε τον πίνακα από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται πάντως για ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, πέρα από οικονομικής μιας και ο οίκος δημοπρασιών «im Kinsky» υπολογίζει την αξία του πίνακα σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια. «Ένας πίνακας τέτοιας σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου, σύμφωνα με το BBC.
Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 24 Απριλίου
Το πορτρέτο θα δημοπρατηθεί στις 24 Απριλίου για λογαριασμό των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Λίζερ. Πρόκειται για διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της Ουάσιγκτον, μια διεθνή συμφωνία για την επιστροφή της λεηλατημένης από τους Ναζί τέχνης στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους την πήραν.
Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας θα παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Και ενώ ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί που βρίσκονταν για έναν αιώνα, ένας δικηγόρος τέχνης ανέφερε στα αυστριακά Μέσα ενημέρωσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες