Μπουτάρης: Εκτός από τον Ρέμο ας αφήσουμε κανα φράγκο και στα μουσεία σύγχρονης τέχνης
NewsroomΤην δικιά του ιστορία ξεκίνησε να γράφει και επίσημα από το Σάββατο ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπάς, του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και πλήθους φίλων της τέχνης πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια του νέου οργανισμού.
Το MOMus συναποτελούν τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και ένα στην Αθήνα (Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), τα οποία ένωσαν και επίσημα τις δυνάμεις τους το Νοέμβριο του 2018, σε έναν μεγάλο, ενιαίο, δημόσιο φορέα πολιτισμού, φιλοδοξώντας να δώσουν διεθνώς το στίγμα τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τη φωτογραφία, τις πειραματικές τέχνες και τη γλυπτική.
«Η πόλη έχει μικρό αστικό περιβάλλον και λίγος κόσμος ενδιαφέρεται για την σύγχρονη τέχνη. Είναι λίγος γιατί δεν γίνεται αρκετή εκπαίδευση γενικώς από τα σχολεία μέχρι τον κόσμο. Αντί να πάνε στο Ρέμο, να έρθουν και εδώ μια φορά, να αφήσουν κανά φράγκο και εδώ. Γιατί χωρίς λεφτά δεν γίνεται. Αυτά τα πράγματα θέλουν λεφτά. Δεν μπορεί να στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση. Να έχει κρατική επιχορήγηση, καμία αντίρρησή, αλλά πρέπει να βρεθούν πόροι. Είτε από κάποιον που έχει άνεση να δώσει κάποια χρήματα ετήσια, όχι για πάντα, ή από πωλήσεις, ή από άλλες δραστηριότητες που θα αποφέρουν οικονομική αυτοδυναμία», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του MOMus ο Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του το περίπτερο 13 της ΔΕΘ να δοθεί στον Μητροπολιτικό Οργανισμό ώστε να μεταφερθεί εκεί η συλλογή Κωστάκη την οποία, όπως είπε, «δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά».
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε στη χώρα να έχουμε μια τέτοια συναίνεση, τέτοια σύμπνοια. Το διαπίστωσα όταν το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η κ. Κονιόρδου, ήρθε στη Βουλή. Μέσα από το διάλογο που έγινε, στάθηκε επάξια, σε κάθε αντίρρηση και αντιδικία. Συνήθως θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν αλλά πρέπει να θυμόμαστε τις αντιρρήσεις που υπήρχαν και να δούμε με ποιο τρόπο τις ξεπερνάμε και φτάνουμε σε ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα. Γιατί για να φτάσεις σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα, πρέπει να ξεπεράσεις τα μικρά».
- Σε κόκκινο συναγερμό η Πολιτική Προστασία για το χιονιά από την Ουκρανία: Οι προγνώσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Άσμα αλ Άσαντ: Μάχη με τη λευχαιμία δίνει η σύζυγος του ανατραπέντος δικτάτορα - «50% πιθανότητες επιβίωσης»
- Καταγγελία σοκ στην Κρήτη: Στεκόταν στο χωράφι του και ένας 24χρονος επιχείρησε να τον πατήσει με αγροτικό
- Ξεκαρδιστικό βίντεο: Golden retriever κλέβει γαλοπούλα από αμάξι και το κυνηγούν στα χωράφια