Πολιτισμός | 17.02.2024 23:46

Σέρρα, ο εμβληματικός ποντιακός πυρρίχιος που έχει ενταχθεί το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Newsroom

Ο πιο εμβληματικός χορός του Πόντου, ο ποντιακός πυρρίχιος, που είναι γνωστός με την ονομασία σέρρα, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στην Σταυρούπολη. Ο χορός σέρρα, ο οποίος πριν δύο χρόνια εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προέρχεται από διασταυρώσεις μοτίβων αρχαίων πυρρίχιων χορών και ενσωματώνει στοιχεία από ποδισμό, ξιφισμό και άλλες μορφές πυρρίχιων. Μετά την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο επόμενος στόχος είναι να συμπεριληφθεί ο χορός σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Αλεξία Ιωαννίδου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και υπεύθυνη του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του Φακέλου που οδήγησε την εγγραφή του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και το βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Σύμφωνα με το αριστοτελικό μέτρο

Όπως ανέφερε η κ. Ιωαννίδου ο χορός σέρρα με ποικίλους σχηματισμούς δια μέσου των αιώνων έφτασε στο σήμερα διατηρώντας τον αυθεντικό του πυρήνα. Ο χορός αποτελείται από τρία μέρη, το αργόν σέρρα , το γρήγορον σέρρα ή τρομαχτόν και τη σέρρα τη μασ(χ)αιρί. Χορεύεται ένοπλος από νεαρούς άντρες που φορούν τη χαρακτηριστική ποντιακή μαύρη ζίπκα. Δεν επιτρέπονται οι υπερβολές ούτε και η υποτονικότητα. Όλα είναι οργανωμένα σύμφωνα με το αριστοτελικό μέτρο . Στηρίζεται στην αυτοπειθαρχία των χορευτών και την πλαστική ομοιογένεια του χορευτικού σχήματος .

«Είναι χορός παμποντιακός, χορευόταν σε όλο τον Πόντο. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η ποικιλομορφία των φιγούρων, των τσακωμάτων- 14 στον αριθμό-, αφού η κάθε περιοχή εμπλούτιζε την παραλλαγή της με το δικό της χορευτικό ιδιόλεκτο. Έτσι διασώθηκαν τα τσακώματα της Τραπεζούντας, της Αργυρούπολης, της Κρώμνης, της Ματσούκας και άλλων περιοχών κέντρων της μακραίωνης παρουσίας των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Το ίδιο εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα, τον συναντάμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου ζει και δημιουργεί ο ποντιακός ελληνισμός, φροντίζοντας να διατηρεί ζωντανούς τους θεσμούς και την παράδοσή του χορεύοντας με περηφάνια τον πιο αγαπημένο τους χορό σέρρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Ιωαννίδου στο βίντεο που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

πολιτιστική κληρονομιάΕλληνοπόντιοιΠόντιοιποντιακός χορόςειδήσεις τώρα