Ενα φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα στο ΚΠΙΣΝ
NewsroomΤην Κυριακή 7 Απριλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW-Women of the World Athens 2024, παρουσιάζεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ο συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος Prima Facie της πολυβραβευμένης Αυστραλής θεατρικής συγγραφέως Suzie Miller. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Ιώς Βουλγαράκη, τον ρόλο της Τέσσα αναλαμβάνει η Αλεξία Καλτσίκη, ενώ η Σοφία Ευκλείδου έχει τη μουσική επιμέλεια.
Το έργο παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου: η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Μαχητική -το πάθος της είναι να κερδίζει τις υποθέσεις- δουλεύει σκληρά, εξετάζει κατ΄ αντιπαράσταση, ρίχνει άπλετο φως σε κάθε σκιά αμφιβολίας, για κάθε υπόθεση. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν.
To Prima Facie έκανε πρεμιέρα το 2019 στην Αυστραλία, στο Griffin Theater του Σύδνεϋ. Μια νέα παραγωγή του, που παρουσιάστηκε το 2022 στο West End του Λονδίνου, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy και BAFTA Jodie Comer, σε σκηνοθεσία Justin Martin, απέσπασε το Βραβείο Olivier για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο και την καλύτερη ηθοποιό.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Broadway σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κερδίζοντας το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό. Για «μία από τις πιο συναρπαστικές παραστάσεις της σεζόν» έγραψε η Wall Street Journal, ενώ η Daily Beast αναφέρθηκε σε «ένα από τα πιο ηλεκτρισμένα θεατρικά έργα». Tα δικαιώματα παρουσίασης του Prima Facie έχουν πλέον δοθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες, ενώ παραγωγές του παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες, σε θέατρα σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Νέα Ζηλανδία και -το 2024- στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, η Suzie Miller, που έχει μακρόχρονη εμπειρία ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποινικός συνήγορος υπεράσπισης, συντόνισε ένα πάνελ συζήτησης στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Προσεγγίζοντας τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης». Εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση που το Prima Facie στάθηκε αφορμή για πολυάριθμες συζητήσεις και που έχει συμβάλει με καίριο τρόπο στην ανάδειξη της ανάγκης αλλαγής του σχετικού νομικού συστήματος.
«Τις πρώτες μέρες που ανέβηκε το Prima Facie στο θέατρο Griffin, στην Αυστραλία, μία από τις παραστάσεις δόθηκε αποκλειστικά για γυναίκες νομικούς. Γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης, κάθε λογής δικηγόροι, γυναίκες πολιτικοί από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και των ομοσπονδιακών κοινοβουλίων αποτελούσαν το κοινό της παράστασης. Ήμασταν όλες μας γυναίκες. Ως συντελεστής, μετά το τέλος της παράστασης ανέβηκα στη σκηνή. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μακρά και συναρπαστική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου μια αυθεντική συνάντηση μεταξύ τέχνης και κοινωνικής αλλαγής. Αργότερα, την ίδια βδομάδα, παρακολούθησαν την παράσταση μέλη της Επιτροπής Νομικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, την ίδια εβδομάδα, ήρθαν στο θέατρο κάποια σχολεία αρρένων, ομάδες μαθητών που συνοδεύονταν από καθηγητές και γονείς. Η συμπόνοια και η περιέργεια που εκφράστηκαν μετά την παράσταση ήταν ένας φάρος ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές» αναφέρει η ίδια.
Το φεστιβάλ WOW-Women of the World επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για δεύτερη χρονιά
Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το WOW Foundation, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ WOW – Women of the World, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Από το 2010, που διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στο Λονδίνο, μέχρι σήμερα, το WOW αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις φτάνοντας σε πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα σε 30 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους.
Μετά την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση στην περσινή πρώτη διοργάνωση στο ΚΠΙΣΝ, που ξεπέρασε τις 3.600 επισκέψεις, φέτος, το WOW Aθήνα αποπειράται και πάλι να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, και να δώσει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο.
Η Ελλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, δηλώνει σχετικά: «O τρόπος με τον οποίο αγκαλιάστηκε από τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να γίνει το φεστιβάλ ετήσιος θεσμός και ενίσχυσε την επιθυμία μας, το 2024, να παρουσιάσουμε μία ακόμα πιο συμπεριληπτική και πολυδιάστατη πλατφόρμα ενημέρωσης και διαλόγου γύρω από τις έμφυλες ανισότητες. Η επικαιρότητα έρχεται, δυστυχώς, συχνά σε πλήρη αντιδιαστολή με την αισιοδοξία που θέλει να πρεσβεύει το φεστιβαλικό πνεύμα του WOW Αθήνα και ο ρόλος ενός οργανισμού σαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να συνεχίσει να προσφέρει τα ερεθίσματα, τις αφορμές αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούμε συλλογικά να φανταστούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας».
Όσες και όσοι επισκεφτούν το φεστιβάλ WOW Aθήνα 2024, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council, θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: ομιλίες με καλεσμένες ακτιβίστριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα σε όλο τον κόσμο, από την ενδοοικογενειακή βία ως τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και από τον έμφυλο σχεδιασμό των πόλεων ως την ψυχική υγεία, εργαστήρια ενδυνάμωσης, εμπνευσμένες σκηνικές αναγνώσεις και προβολές ταινιών, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, mentoring sessions και πολλά άλλα.
Highlights του φετινού προγράμματος
WOW Sounds: Συναυλία της Hania Rani (Δευτέρα 8 Απριλίου, 21.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος) | Η βραβευμένη και πολυτάλαντη Πολωνή πιανίστρια, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Hania Rani, η οποία, από το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τη μουσική της, έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για μία συναυλία που γεφυρώνει την ποπ με την κλασική μουσική και την ψυχεδέλεια με τον μινιμαλισμό.
In Conversation: Katy Hessel | Η Katy Hessel είναι ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του διεθνούς best seller The Story of Art Without Men. Μέσω του podcast «The Great Women Artists» και του λογαριασμού της στο Instagram, όπου αναδεικνύονται γυναίκες καλλιτέχνιδες από το παρελθόν και το παρόν, η Hessel έχει γίνει μια από τις πιο συναρπαστικές φωνές στον κόσμο της τέχνης σήμερα.
WOW Screenings: Angela Davis: A World of Greater Freedom (Πρώτη Πανελλήνια Προβολή | Σάββατο, 6 Απριλίου, 19.30, Φάρος): Το ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου συγγραφέα και σκηνοθέτη Manthia Diawara αναφέρεται στη ζωή και το έργο της βορειοαμερικανίδας ακτιβίστριας Angela Davis. Η ταινία δεν είναι βιογραφία, αλλά ούτε και μυθοπλασία. Τα πλάνα του Diawara, τα οποία διανθίζονται με σχετικό αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται ως μια ποιητική επιτομή της κριτικής σκέψης της Davis.
WOW Screenings: Gloria: In Ηer Οwn Words (Κυριακή 7 Απριλίου, 20.00, Πύργος Βιβλίων) | Ιστορικό μέλος του φεμινιστικού κινήματος, η Gloria Steinem, ως δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της. Σε αυτήν την ταινία του Peter W. Kunhardt, που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις της, απεικονίζεται ένα ζωντανό πορτρέτο της ζωής της -όπως την περιγράφει η ίδια η Steinem- ως μυστικής ρεπόρτερ, ιδρύτριας του περιοδικού “Ms.” και κινητήριας δύναμης πίσω από το σύγχρονο Κίνημα για την Απελευθέρωση των Γυναικών.
WOW Sounds: Time of My Life (Σάββατο 6 Απριλίου, 21.00, Αγορά) | Τι μπορεί να συμβεί όταν συναντιούνται στη σκηνή μία ευρηματική μουσικός και μια drag περσόνα; Η Lou is (aka Λουίζα Σοφιανοπούλου) και η Mary Sunshine έρχονται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, για ένα guilty pleasure party με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες της disco και pop σκηνής από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα.
Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση
Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα: Εικαστική Εγκατάσταση (Απρίλιος-Οκτώβριος 2024, Εσπλανάδα)
Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).
Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα. Η διαδρομή του δυναμικού αυτού εγχειρήματος, με τη συνδρομή της εικαστικού Ελένης Μυλωνά και του MOMus - Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, ξεκινά τον Απρίλιο στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024, και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
Ομιλίες και πάνελ συζήτησης: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα αναδειχθούν καίρια ζητήματα σε μία σειρά από πάνελ που θα φιλοξενήσουν διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν:
- Σεξιστικός λόγος και εσωτερικευμένος μισογυνισμός
- Η γυναίκα στον χώρο της τέχνης και της επιστήμης
- Ο αστικός σχεδιασμός από την οπτική του φύλου
- Ο ρόλος του θηλυκού στην ελληνική οικογένεια από γενιά σε γενιά
- Η ενδοοικογενειακή βία
- Ο «δύσβατος» δρόμος για τη μητρότητα
- Η σεξουαλική αγωγή παιδιών και εφήβων
- Η εκπαίδευση των νέων για τα έμφυλα ζητήματα
- Η δυσφορία φύλου στα παιδιά και η διαδικασία της φυλομετάβασης
- Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και οι συνέπειές τους
- Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των κοριτσιών
- Τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών
- Ο ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία
- Η γυναικεία ηγεσία
- Η ανδρική ματιά στον αγώνα για την έμφυλη ισότητα
The Hope Brigade: Έκθεση φωτογραφίας στους σταθμούς και συρμούς του Μετρό σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ. Το «The Hope Brigade» είναι μια σειρά φωτογραφιών η οποία παρουσιάστηκε στο World Economic Forum και το King’s Cross του Λονδίνου, με πρωταγωνίστριες αξιοθαύμαστες γυναίκες, καθεμιά από τις οποίες πρωτοστατεί και εμπνέει στον κλάδο της, σε 10 βασικούς τομείς, από την εκπαίδευση και την οικονομία ως την κλιματική δικαιοσύνη και την έμφυλη ταυτότητα. Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν 10 φωτογραφίες από την έκθεση αυτή και 10 πορτραίτα σπουδαίων Ελληνίδων που ξεχωρίζουν για το έργο τους.
WOW Speed Mentoring sessions (συνεδρίες γρήγορης καθοδήγησης): Γυναίκες και non-binary άτομα, διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας, σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους, συναντώνται με στόχο να εμπνεύσουν και να αλληλοϋποστηριχθούν. Οι μέντορες προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να βοηθήσουν άλλες γυναίκες/non- binary άτομα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους.
WOW Marketplace: Η «καρδιά» του φεστιβάλ, στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ και με ελεύθερη πρόσβαση. Μια ανοιχτή, πολυσύχναστη αγορά με επιχειρήσεις, ακτιβιστικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που έχουν ιδρυθεί και διοικούνται από γυναίκες ή non-binary άτομα, πωλούν τα προϊόντα τους ή/και παρέχουν ενημέρωση για σημαντικά θέματα.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από δωρεάν εργαστήρια, δράσεις και happenings με ποικίλη θεματική για όλες τις ηλικίες.
Τέλος, το πρωινό της Δευτέρας 8 Απριλίου θα αφιερωθεί στους μαθητές και μαθήτριες σχολείων σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη συναίνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΠΙΣΝ καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς των τάξεων Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, να εμπνεύσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους προκειμένου να δημιουργήσουν -με οδηγό την τέχνη και την επιστήμη- έργα με κεντρική θεματική την έννοια της συναίνεσης. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα παιδιά καλούνται να οραματιστούν έναν κόσμο που απορρίπτει την έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα, ενώ η συμπερίληψη και η υπεράσπιση των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων γίνεται πραγματικότητα για όλα τα άτομα. Τα αποτελέσματα των παραπάνω έργων θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 8 Απριλίου με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε θέματα που αφορούν στη συναίνεση, αλλά και στο σεβασμό στα όρια των άλλων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες