Πολιτισμός|29.05.2024 19:17

Παναγία Καταφυγιώτισσα: Λουκέτο στο εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς με τις «ευλογίες» του Μητροπολίτη

Newsroom

Κλειστή παραμένει εδώ και μήνες η μικρή εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, στον Ορμο Καταφυγή, κοντά στο Σούνιο, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Το εκκλησάκι που χτίστηκε με χρήματα των κατοίκων της περιοχής σε χώρο που παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Μυταρά καθώς ολόκληρο το εσωτερικό του έχει εικονογραφηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο. Η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει τις αυστηρές βυζαντινές αγιογραφίες είναι και ο λόγος που η Μητρόπολη απαγόρευσε λειτουργίες και μυστήρια.

Το ύφος του Μυταρά αναγνωρίζεται από τους γνώστες

Όπως είχε πει ο Δημήτρης Μυταράς που πέθανε το 2017 στα 83 χρόνια της ζωής του, είχε προτείνει ο ίδιος να δημιουργήσει στο εσωτερικό του ναού, υπό έναν όρο: «Όταν είδα αυτό αυτό εκκλησάκι είπα θέλετε να σας το ζωγραφίσω. Αλλά είπα θα το ζωγραφίσω όπως ξέρω εγώ». Ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε αυτό που είχε στο μυαλό του μέσα σε 9 μήνες. Το  εσωτερικό της εκκλησίας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αντί για τις βυζαντινές αγιογραφίες, βλέπεις τοίχους πλημμυρισμένους από χρώματα με το κίτρινο να κυριαρχεί. Στους τοίχους εμφανίζονται οι μορφές των ανέμων και η οροφή είναι ντυμένη στο γαλάζιο. Όλη η εικονογράφηση μοιάζει να έχει κίνηση και το ύφος του Δημήτρη Μυταρά αναγνωρίζεται αμέσως από τους γνώστες. Μπροστά στην Ωραία Πύλη, τοποθετήθηκαν δύο εικόνες και άλλη μία ακριβώς μπροστά για τους προσκυνητές. «Έχει το μάτι του θεού, και αγγέλους», είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας». Αυτή η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις αυστηρές βυζαντινές αγιογραφίες, είναι και η πραγματική αιτία πίσω από την απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει στο εξής λειτουργίες και μυστήρια στο εσωτερικό του ναού.

Η αντίδραση του Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής χαρακτήρισε «τερατουργήματα» έργα του Δημήτρη Μυταρά που βρίσκονται στην εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας στην Παλαιά Φώκαια στο Σούνιο, όπου δεσπόζουν τοιχογραφίες του καλλιτέχνη. Για αυτό και με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, οι πόρτες του ναού έκλεισαν επειδή δεν εγκρίθηκε το στυλ του καλλιτέχνη, που ουδεμία σχέση έχει με τις κλασικές βυζαντινές αγιογραφίες. «Όπως το έχουν κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, με αυτό το τερατογράφημα», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

«Έχει εμπλακεί και το υπουργείο Πολιτισμού»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναίρεση της άδειας λειτουργίας ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εντόπισε ιερέα που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, είχε αποσχηματιστεί από την Εκκλησία λόγω διαζυγίου και ιερουργούσε με το Παλαιό Ημερολόγιο. «Εδώ λειτουργίες δεν μπορούσαν να γίνουν», πρόσθεσε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας».

Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα γίνονταν λειτουργίες στο εκκλησάκι ενώ άρχισαν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις σε περιορισμένο αριθμό. Σε ετήσια βάση τα μυστήρια δεν ξεπερνούσαν τα 25 και τις περισσότερες φορές οι ανάγκες καλύπτονταν από ιερείς της περιοχής που δεν είχαν μυστήριο στις έδρες τους. «Έχει εμπλακεί και το υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας» με δηλώσεις του στο MEGA.

«Οι ωραιότερες εκκλησίες της Ελλάδας έχουν γίνει από ζωγράφους»

Ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ μίλησε στο MEGA και σχολίασε την απόφαση του Μητροπολίτη: «Επειδή εκτιμώ τον Μητροπολίτη Νικόλαο νομίζω πως ‘’τερατουργήματα’’  είναι μία λέξη που απάδει σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό είναι ένα γεροντικό έργο του Δημήτρη Μυταρά, είναι η κατάθεση ψυχής του. Το εκκλησάκι είναι περισσότερο Μυταράς παρά οτιδήποτε το Ορθόδοξο. Αυτό δεν είναι κακό. Η τέχνη είναι η τελευταία μορφή ελευθερίας. Οι ωραιότερες εκκλησίες της Ελλάδας έχουν γίνει από ζωγράφους».

ειδήσεις τώραΕκκλησίαειδήσειςμητροπολίτηςΣούνιο