Πολιτισμός|04.06.2024 20:17

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι θα αλλάξει στην υπόθεση εάν νικήσουν οι Εργατικοί στις βρετανικές εκλογές - Η στάση Στάρμερ

Newsroom

Το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύθηκε επισήμως την περασμένη Πέμπτη (30/5), ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, στις οποίες το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ φέρεται να είναι το μεγάλο φαβορί. 

Για τις εκλογές στη Βρετανία όμως υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, θεωρείται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει μια πιο θετική διάθεση για την επιστροφή τω Γλυπτών του Παρθενώνα, γεγονός που μπορεί να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Σε αντίθεση με τον νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έδειξε πολύ απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η Έφη Κουτσόκωστα στο OPEN, πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε επισκεφτεί την Βρετανία ο Έλληνας πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ επειδή ο Βρετανός ομόλογός του ενοχλήθηκε από την δήλωση ότι τα Γλυπτά έχουν κλαπεί. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η Τουρκία με την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει φιρμάνι.

Πάντως το Βρετανικό Μουσείο έχει τον τελευταίο λόγο. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές αναφέρουν πως είναι εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με έναν περιοδικό δανεισμό στην χώρα μας με αντάλλαγμα από την ελληνική πλευρά να δίνει άλλα εκθέματα για να καλύπτεται το κενό που θα δημιουργείται.

Ανέλπιστη στήριξη από Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ανέλπιστη στήριξη από την Τουρκία στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα. Κατά την 24η Σύνοδο της Unesco η εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε πως η γειτονική μας χώρα δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν, δηλαδή το έγγραφο - που υποστηρίζει η Βρετανία -ότι της παρείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αφαιρέσει τα γλυπτά.

«Δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο»

Ειδικότερα, μιλώντας στη σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:


«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχεται από τη χώρα διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που τους έδινε δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά, που έκτοτε είναι ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μενδώνη: «Eθνικός στόχος η επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης»

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της, συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα  της, εδώ και 40 χρόνια.

Αυτό τόνισε και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρόδο, για τα εγκαίνια της Περβόλας, κήπους του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπων του Τύπου για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO επεσήμανε: «Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου  καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες».

Και συνεχίζει η υπουργός: «Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι στον Έλγιν»

Καταλήγοντας η κ. Μενδώνη υπογράμμισε: «Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡίσι ΣούνακΒρετανίαΒρετανικό Μουσείογλυπτά του ΠαρθενώναΕργατικοίειδήσειςειδήσεις τώρα