Πολιτισμός|08.06.2024 12:00

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ - «Σκόρπισε απλόχερα το γέλιο»

Newsroom

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η υγεία της αγαπημένης ηθοποιού είχε επιβαρυνθεί πολύ και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τη θλιβερή είδηση της απώλειας έκανε γνωστή η ανιψιά της, Αννα Στυλιανοπούλου. «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούλου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ» έγραψε στο instagram.

Η συγκινητική ανάρτηση της Φίνος Φιλμ

Η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της και έγραψε: «Αντίο λέμε σήμερα στην αγαπημένη Δέσποινα Στυλιανοπούλου που έφυγε λίγο πριν κλείσει τα 92 της χρόνια. Ξεχώριζε πάντα για το μπρίο, τη σπιρτάδα και την τσαχπινιά της, με χαρακτηριστικό ρόλο αυτόν της υπηρέτριας που ξεστόμιζε "μαργαριτάρια". Σκόρπισε απλόχερα το γέλιο και αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι ηθοποιοί. Έτσι όπως της άξιζε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

 

Μενδώνη: «Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο»

Μετά τη γνωστοποίηση της δυσάρεστης είδησης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο αγαπημένα πρόσωπα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Σε υποστηρικτικούς, κατ’ αρχάς, ρόλους, τους οποίους όπως έλεγε και η ίδια, δεν απαξίωσε ποτέ, περνώντας στη συνέχεια και σε πρωταγωνιστικούς, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες, κερδίζοντας δίκαια την αγάπη του κοινού.

Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο να ερμηνεύει πηγαία, με μπρίο και έμπνευση, τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, αφήνοντας πάντοτε ξεχωριστό αποτύπωμα. Γόνιμη και πολύχρονη υπήρξε η πορεία της και στο σανίδι, όπου υπηρέτησε με συνέπεια, ως ηθοποιός και θιασάρχης, πολλά είδη, κυρίως την κωμωδία και την επιθεώρηση. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε μια διακριτική παρουσία στον χώρο της και δίκαια την περιέβαλλε μέχρι το τέλος η αγάπη και η εκτίμηση και των ομοτέχνων της και του κοινού. Στους οικείους της απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Πώς «έχτισε» τους ρόλους των υπηρετριών στον ελληνικό κινηματογράφο

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ' την οποία και αποφοίτησε το 1959. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο ήταν το 1967 στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου!» δίπλα στους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Μάλιστα, το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη χρονιά. Επίσης, μεγάλη της επιτυχία ήταν και η ραδιοφωνική εκπομπή «Η Πυργοδέσποινα της κουζίνας» σε κείμενα Μίμη Τραϊφόρου που κράτησε δεκαπέντε χρόνια και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή. Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά.

Σημειώνεται πως η εξόδιος ακολουθία για τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου θα τελεστεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στη 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δέσποινα ΣτυλιανοπούλουηθοποιόςΛίνα ΜενδώνηΦίνος Φιλμκηδεία