Πολιτισμός|11.06.2024 20:00

Ημερίδα για τη σύνδεση οικολογίας και ναυτιλίας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Newsroom

Την Παρασκευή 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) η Ημερίδα με τίτλο “Net-Zero and Climate-Resilient Shipping: Can Greece lead the race?”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διοργανώθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, τον φορέα UNSDSN Global Climate Hub και την πρωτοβουλία AE4RIA.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η σύγκληση των επαγγελματιών της ναυτιλίας προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουν στην έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία αποδοτικότερων τεχνολογιών, χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος και συνδράμουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού του Ελληνικού Ναυτιλιακού Τομέα.

Στην εκδήλωση ο Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε την ανάγκη για ασφαλή, προσιτά καύσιμα χαμηλού άνθρακα και επεσήμανε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την ενίσχυση των υποδομών λιμένα. Ο Υπουργός παρουσίασε επίσης πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργείου, που συμπεριλαμβάνουν τον εξοπλισμό τουλάχιστον 12 ελληνικών λιμένων με παράκτιες υπηρεσίες ενέργειας έως το 2030, τη διενέργεια μελέτης για την σταδιακή ανανέωση του συνόλου του επιβατικού στόλου στην Ελλάδα μέχρι το 2025 και την ανανέωση του στόλου με πλοία χαμηλών εκπομπών ρύπων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κ. Φαλή Βογιατζάκη επισήμανε τον ιστορικό σεβασμό των Ελλήνων για τη φύση από αρχαιοτάτων χρόνων, το ρόλο του μουσείου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την τρέχουσα εστίασή του στην κλιματική αλλαγή.

Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & του Πολυτεχνείου της Δανίας, Προέδρος του UNSDSN Global Climate Hub & του Δικτύου AE4RIA, τόνισε την ικανότητα της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην προώθηση της βιώσιμης ναυτιλίας μέσω συνεργασιών. Επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης τεχνολογίας και χρηματοδότησης για αυτήν τη μετάβαση.

Στα panels της Ημερίδας αναπτύχθηκαν από τους εξειδικευμένους Εισηγητές, θεματικές σχετικές με την ένταξη των κριτηρίων ESG στον Ελληνικό Επιχειρηματικό Τομέα, τις Τεχνολογικές Καινοτομίες για την Πράσινη Ναυτιλία, τις διττές δεξιότητες για τη μετάβαση στη “Μπλε οικονομία” αλλά και τον ηγετικό ρόλος της Ελλάδας στην πράσινη ναυτιλία.

οικολογίαναυτιλίαμουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίαςειδήσεις τώρα