Ισμαήλ Κανταρέ: Πέθανε στα 88 του χρόνια ο σπουδαίος συγγραφέας
NewsroomΠέθανε σήμερα το πρωί στα 88 του χρόνια, ο Ισμαήλ Κανταρέ (Ismail Kadare), ένας απο τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους Αλβανούς συγγραφείς.
Η τέχνη θρηνεί άλλον ένα άξιο εκπρόσωπο της, καθώς ο συγγραφέας πολλών ποιημάτων και μυθιστορημάτων άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο «το Γαλλικο Πρακτορείο».
Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT» (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.
«Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ! Μαζί του και ένας ολόκληρος πολιτισμός» μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα.
Λίγα λόγια για το έργο και τη ζωή του
Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπου ολοκλήρωσε και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένας από τους πιο λαμπρούς σύγχρονους συγγραφείς, πολλές φορές υποψήφιος για το βραβείο «Νόμπελ» στη λογοτεχνία. Είναι γνωστός για μυθιστορήματα, αλλά έχει εκδώσει και ποιητικούς τόμους.
Το 1958, ο Κανταρέ αποφοίτησε από το Τμήμα «Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου» των Τιράνων, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μόσχα για δύο χρόνια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Μακσίμ Γκόρκι» (1958-1960). Με το έργο του, που έχει σημειώσει ρεκόρ μεταφράσεων, σε περισσότερες από 45 ξένες γλώσσες, έκανε γνωστή στον κόσμο την Αλβανία, με την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων.
Ξεκίνησε τον δρόμο της λογοτεχνικής δημιουργίας ως ποιητής στα λυκειακά του χρόνια, αλλά έγινε γνωστός ιδιαίτερα με τον τόμο «Ο αιώνας μου» (1961), τον οποίο ακολούθησαν και άλλοι τόμοι ποιητικά, όπως: «Γιατί σκέφτονται αυτά τα βουνά» (1964), «Ηλιόλουστα μοτίβα» (1968) και «Χρόνος» (1976).
Στον τομέα της πεζογραφίας, ο Κανταρέ έχει δουλέψει διηγήματα, ποιήματα και μυθιστορήματα. Το πρώτο σημαντικό έργο του στην πεζογραφία είναι το μυθιστόρημα «Πόλη χωρίς διαφήμιση», που δεν επετράπη να εκδοθεί ολόκληρο μέχρι το 2003. Η ιδέα του μυθιστορήματος «Ο στρατηγός του νεκρού στρατού» (1964) έχει ως βάση το φιλελεύθερο πνεύμα του αλβανικού λαού. Το θέμα του ακατανίκητου πνεύματος των Αλβανών ανά τους αιώνες έχει αναφερθεί από τον συγγραφέα και στο μυθιστόρημα «Κάστρο» (1975). Μια από τις πιο εξαιρετικές δημιουργίες του Ισμαήλ Κανταρέ και όλης της νέας αλβανικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα «Παλάτι των Ονείρων» (1981).
Τα περισσότερα έργα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε περισσότερες από 45 γλώσσες του κόσμου και έχουν γίνει δεκτά από το αναγνωστικό κοινό. Είναι ο πιο διάσημος Αλβανός συγγραφέας στον κόσμο.
Η παρασημοφόρηση από τον Εμάνουελ Μακρόν
Το 2023 ο Ισμαήλ Κανταρέ είχε παρασημοφορηθεί από τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απέμεινε τον τίτλο του «Ανώτατου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής». «Αγαπητέ Ισμαήλ Κανταρέ, το να ζεις είναι να πολεμάς, όπως έλεγε ο Σενέκα. Εσύ έχεις μεταμορφώσει το ρητό του σε «να γράφεις σημαίνει να πολεμάς», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος κατά την απονομή.
«Για αυτόν τον ρόλο ως ποιητής των Βαλκανίων, ως ραψωδός της Ευρώπης, ως αγγελιοφόρος της ελευθερίας, για αυτή τη συναρπαστική σύνδεση που ενσωματώνετε τόσο πολύτιμα μεταξύ της Αλβανίας και της Γαλλίας, έχω σήμερα την τιμή να σας υψώσω στον υψηλό βαθμό του Αξιωματικού του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής», συμπλήρωσε ο Μακρόν.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα