Πολιτισμός | 01.07.2024 21:21

Γλυπτά Παρθενώνα: Η πρόταση πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου που θα προκαλέσει αντιδράσεις

Newsroom

Πρώην προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε να... μοιραστεί η Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα και δήλωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για την είσοδό τους στα εκθέματα στο Λονδίνο.

Ο 73χρονος σερ Μαρκ Τζόουνς πιστεύει ότι οι τουρίστες θα πρέπει επίσης να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Επιστημών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ θεωρεί ότι η πρόσβαση στα μουσεία θα πρέπει να παραμείνει δωρεάν για τους Βρετανούς φορολογούμενους και τους ξένους επισκέπτες κάτω των 25 ετών.

Ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε δηλώσει στους Sunday Times: «Οι Βρετανοί δίνουν πολύ μεγάλη αξία στην ελεύθερη είσοδο στα μουσεία -αυτή είναι η παράδοσή μας. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τα μουσεία ως φορολογούμενοι δεν θα έπρεπε να πληρώνουν και για να τα επισκέπτονται».

«Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα»

Ζήτησε επίσης να μοιράζεται το μουσείο τα Ελγίνεια μάρμαρα -που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη από το 1801- σε συνεργασία με την Ελλάδα.

«Αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε», δήλωσε ο Τζόουνς.

Το μουσείο του Λονδίνου, το οποίο απαιτεί εκτεταμένη ανακαίνιση με το κόστος να ανέρχεται μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων λιρών, έκλεισε συμφωνία ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών με εταιρεία πέρυσι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για τη διατήρηση του χώρου, γράφει η Independent.

Βρετανικό Μουσείοειδήσεις τώραγλυπτά του Παρθενώνα