Πολιτισμός|08.08.2024 07:19

O Banksy ξαναχτυπά: Τρεις μαϊμούδες στη Brick Lane του Λονδίνου αποτελούν το νέο έργο του εμβληματικού street artist

Newsroom

Το τρίτο από τη Δευτέρα έργο του, με θέμα τα ζώα, αποκάλυψε ο εμβληματικός street artist Banksy στο Λονδίνο. Ο καλλιτέχνης, αυτή τη φορά, παρουσίασε ένα τρίο πιθήκων να αιωρούνται πάνω από τη γέφυρα σιδηροδρομικού σταθμού στο Brick Lane της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το έργο στο ανατολικό Λονδίνο ακολούθησε μία τοιχογραφία με τις σιλουέτες δύο ελεφάντων, στο Edith Terrace του Τσέλσι την Τρίτη (06/08), αλλά και την εικόνα μιας κατσίκας στην κορυφή ενός τοίχου κοντά στη γέφυρα Κιου στο Ρίτσμοντ τη Δευτέρα (05/08).

 

 

Το τελευταίο έργο του καλλιτέχνη από το Μπρίστολ εμφανίστηκε κοντά στην οδό Γκρίμσμπι, κοντά στην Shoreditch High Street. Ο Banksy επιβεβαίωσε ότι τα τρία έργα είναι δικά του, μέσω διαδοχικών αναρτήσεων στο Instagram. Οι φωτογραφίες των τοιχογραφιών του δεν είχαν κάποια λεζάντα, τροφοδοτώντας έτσι διαδικτυακές εικασίες σχετικά με το νόημά τους.  Ήδη, κάποιοι διαδικτυακοί χρήστες έχουν ονομάσει τη σειρά «Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου» ενώ έχουν μοιραστεί τις δικές τους θεωρίες πίσω από τα έργα. Μεταξύ των οπαδών του street artist, μία από τις θεωρίες που κυκλοφορούν είναι η σύγκριση των πρόσφατων ακροδεξιών ταραξιών που δρουν στη Βρετανία, με άγρια ζώα του ζωολογικού κήπου.

«Δε βλέπω το κακό, δεν ακούω το κακό, δε μιλάω για το κακό»

Οι τρεις μαϊμούδες γενικώς, πάντως, έχουν συνδεθεί με την ιαπωνική παροιμία «δε βλέπω το κακό, δεν ακούω το κακό, δε μιλάω για το κακό». Στο έργο του Banksy, ωστόσο, τα ζώα δεν καλύπτουν τα μάτια, τα αυτιά ή το στόμα τους. Συχνά ο Banksy χρησιμοποιεί πιθήκους ως μοτίβο στα έργα του. Πολλές φορές τα ζώα παίρνουν τη θέση των ανθρώπων και μεταφέρουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο street artist δημιούργησε έναν χιμπατζή με πρόσωπο μονάρχη σε μαύρο και τα χρώματα της σημαίας της Ένωσης. Τις ελάχιστες φορές που ο διάσημος και ανώνυμος καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί δημόσια, έχει φορέσει μία μάσκα πιθήκου. Επίσης, έχει χρησιμοποιήσει μία παρόμοια μάσκα για να παρουσιάσει μία παρωδία της ηθοποιού Ντεμί Μουρ, όταν αυτή εμφανίστηκε γυμνή και έγκυος στο εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair.

Η τελευταία συλλογή με τα ζώα του Banksy παρουσιάστηκε λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη στο  φεστιβάλ Glastonbury τον περασμένο Ιούνιο, μίας εγκατάστασης με την υπογραφή του, η οποία παρουσίασε μία βάρκα μεταναστών. Το έργο κατακλύστηκε από το πλήθος που βρέθηκε στο φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων του indie punk συγκροτήματος Idles από το Μπρίστολ και του ράπερ Little Simz. Τότε, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέιβερλι χαρακτήρισε την εγκατάσταση ως «ευτελισμό» των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα σε μικρές βάρκες. Ο Banksy ανταπάντησε ότι, οι ισχυρισμοί του Κλέιβερλι ήταν «λίγο υπερβολικοί».

Τον περασμένο Μάρτιο, στο βόρειο Λονδίνο, εμφανίστηκε μία ακόμα τοιχογραφία του καλλιτέχνη, στην οποία απεικονιζόταν ένα κομμένο δέντρο, με πράσινη μπογιά πεταμένη στο background. Το πράσινο χρώμα έδινε την εντύπωση φυλλώματος. Η μπογιά είχε παρόμοιο χρώμα με τις οδικές πινακίδες του συμβουλίου του Islington στην περιοχή. Ο Banksy είναι διάσημος για τα σαρκαστικά street έργα του και το εντυπωσιακό του στυλ, το οποίο συνδυάζει γκραφίτι και στένσιλ. Τα έργα του έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, τοίχους και δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.

street artζώαΛονδίνοειδήσεις τώραBanksyμαϊμούδες