Πολιτισμός|13.08.2024 19:11

Bansky: Αυτό είναι το νέο έργο του διάσημου καλλιτέχνη – Αυτή τη φορά στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου

Newsroom

Ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνσκι (Bansky) παρουσίασε σήμερα την ένατη –και πιθανώς τελευταία της σειράς– τοιχογραφία που εικονίζει ζώα, με ένα έργο ζωγραφισμένο στα ρολά του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου που εικονίζει έναν γορίλα να απελευθερώνει πουλιά και έναν θαλάσσιο ελέφαντα.

Η σειρά των ζώων ξεκίνησε με ένα αγριοκάτσικο την προηγούμενη Δευτέρα και ακολούθησαν άλλα οκτώ έργα, μεταξύ των οποίων τρεις πίθηκοι που κρέμονταν από μια σιδηροδρομική γέφυρα, ένας λύκος ζωγραφισμένος σε ένα δορυφορικό πιάτο και δύο πελεκάνοι πάνω από ένα εστιατόριο με ψάρια.

Το νέο έργο και η πιθανή σημασία

Το έργο στον ζωολογικό κήπο δείχνει έναν γορίλα να ανασηκώνει το μεταλλικό ρολό για να απελευθερώσει πουλιά και έναν θαλάσσιο ελέφαντα. Ο Μπάνκσι έχει αναρτήσει όλες τις τοιχογραφίες στον λογαριασμό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

 

Το BBC, επικαλούμενο συνεργάτες του καλλιτέχνη, μετέδωσε ότι ο γορίλας θα είναι το τελευταίο έργο της σειράς.

 

Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου ενθουσιάστηκε με την τοιχογραφία που ζωγραφίστηκε στην πρόσοψη και πολλοί περαστικοί σταματούσαν για να το θαυμάσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες, όπως ανέφερε η υπεύθυνη Τύπου, η Ρεμπέκα Μπάντσαρντ. «Φέρνει τόσα πολλά χαμόγελα στο πρόσωπο των ανθρώπων σήμερα το πρωί», είπε η Μπλάντσαρντ, ποζάροντας μπροστά από την τοιχογραφία. Πρόσθεσε ότι ο ζωολογικός κήπος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το έργο αλλά «οπωσδήποτε θα το κρατήσει και θα το φροντίσει».

 

Η Μπλάντσαρντ είπε ότι το έργο αυτό ίσως είναι το «γκραν φινάλε» της «απίστευτης σειράς προς τιμή των ζώων».

Πολλές θεωρίες κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για το νόημα των έργων του Μπάνσκι, ενός καλλιτέχνη που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με θέματα όπως ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή. Ορισμένοι είκαζαν ότι ενδέχεται να συνδέονται με τις ταραχές και τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, άλλοι πίστευαν ότι θέλουν να πουν ότι η ανθρωπότητα σπέρνει η ίδια την καταστροφή της.

BanskyΛονδίνοζωολογικός κήπος