Πολιτισμός | 29.08.2024 06:00

Γυμνοί στο μουσείο: Φορέστε μόνο το άρωμά σας και επισκεφθείτε την έκθεση γυμνιστών της Μασσαλίας

Newsroom

Το βασικό θέμα της νεότερης έκθεσης του Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας είναι το γυμνό – και όχι μόνο στα εκθέματα.

Το Mucem, όπως ονομάζεται το μουσειακό ίδρυμα, καλεί τους επισκέπτες του να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τον γυμνισμό, επισκεπτόμενοι την έκθεση με θέμα το γυμνό, φορώντας μόνο το άρωμά τους – και τα παπούτσια τους, αλλά ως εκεί.

Οι παράδεισοι των φυσιολατρών

Ο Eric Stefanut, της γαλλικής οργάνωσης γυμνιστών FFN, δήλωσε ότι, ο ίδιος, δε θα είχε αντίρρηση ούτε στα γυμνά πόδια, αλλά η επιμονή του μουσείου στα υποδήματα ήταν απαραίτητη προφύλαξη για το παρκέ του πατώματος. «Για να αποφύγουμε τις σκλήθρες», όπως εξήγησε στον Guardian. Οι γυμνές επισκέψεις στην έκθεση Naturist Paradises πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη γαλλική ομοσπονδία φυσιολατρών ένα βράδυ το μήνα, όταν το μουσείο είναι κανονικά κλειστό. «Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες που λαμβάνουν μέρος είναι γυμνιστές και είναι γυμνοί», εξηγεί σε σχετική δήλωσή του το μουσείο.

Η έκθεση παρουσιάζει 600 φωτογραφίες, ταινίες, περιοδικά, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από κοινότητες γυμνιστών, καθώς και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από τη Γαλλία και την Ελβετία. Το μουσείο αναφέρει πως, η Γαλλία, «είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως για τους γυμνιστές: το εύκρατο κλίμα της και η παρουσία τριών θαλασσών έχουν διευκολύνει τη δημιουργία κοινοτήτων, οι οποίες - με εξαίρεση την Ελβετία - έχουν ελάχιστα πραγματικά ισοδύναμα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου ο γυμνισμός ασκείται πιο ελεύθερα, εκτός καθιερωμένων κοινοτήτων. Σήμερα, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για το γυμνισμό στη φύση, το οποίο και συμβαδίζει με την αναζήτηση υγιεινής, χορτοφαγικής διατροφής και τη χρήση φυσικών θεραπειών, διαλογισμού και γιόγκα στην ύπαιθρο. Αυτός ο τρόπος ζωής, μαζί με την απόρριψη στερεοτύπων και κατευθυντήριων της κοινωνίας σχετικά με τα σώματά μας, αποτελούν τα “κλειδιά” για την κατανόηση των ζητημάτων που διακυβεύονται διαχρονικά στον γυμνισμό».

Μεταξύ των 80 γυμνών επισκεπτών της έκθεσης του Mucem, ήταν και οι Kieren Parker-Hall και Alex Parry. Ο 28χρονος Parker – Hall είπε στο AFP πως, «δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που να απευθύνονται σε γυμνιστές στη Βρετανία. Κάνει πολύ κρύο». Από πλευράς του, ο 30χρονος Parry που είναι καλλιτέχνης βιτρό στο Μπρίστολ συμφώνησε ότι, «το να είσαι γυμνός στην Αγγλία θεωρείται λίγο παράξενο, ντροπιαστικό».

Ο επικεφαλής της ένωσης γυμνιστών της Μασσαλίας, Bruno Saurez, επισήμανε στους επισκέπτες της έκθεσης ότι, το κίνημα των γυμνιστών, εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα σε Ελβετία και Γερμανία. Η πρώτη ομάδα φυσιολατρών της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1930 στη νοτιοανατολική περιοχή της Προβηγκίας. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Μασσαλία, λόγω του μεσογειακού της κλίματος, μπορεί να είναι περήφανη για τα πολλά, ειδικά κέντρα γυμνιστών της.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος Mucem ρωτήθηκε για την υποχρεωτικότητα των επισκεπτών της έκθεσης στον γυμνισμό. Όπως είπε, με δεδομένο ότι, η έκθεση, ανοίγει για γυμνιστές μόνο μία φορά τον μήνα, το θεωρεί «λογικό» όσοι κλείνουν εισιτήρια να είναι προετοιμασμένοι σχετικά. «Όποιος θέλει να επισκεφθεί, τις συγκεκριμένες ώρες την έκθεση ντυμένος, θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο περίεργος», εξήγησε.

Η έκθεση στο Mucem της Μασσαλίας θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου.

ΓαλλίαΜασσαλίαμουσείογυμνοίγυμνιστέςεπισκέπτεςειδήσεις τώρα