Πολιτισμός|23.09.2024 23:00

Ai Weiwei: Άνδρας κατέστρεψε γλυπτό του γνωστού καλλιτέχνη - Καρέ καρέ η δράση του

Newsroom

Ένα γλυπτό του γνωστού καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei έσπασε, σκόπιμα, ένας άνδρας, κατά τη διάρκεια εγκαινίων της νέα του έκθεσης, στην Ιταλία.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της εκλεκτής τελετής εγκαινίων της έκθεσης «Who Am I?», που έχει θέμα τον ίδιο τον Ai Weiwei.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο Fondazione Palazzo Strozzi στην Μπολόνια της Ιταλίας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τον Μάιο του 2025.

 

Το κατεστραμμένο γλυπτό ήταν ο «κύβος από πορσελάνη», ένα εξαίσιο έργο από μπλε και άσπρη πορσελάνη. 

Βίντεο από τη στιγμή της καταστροφής του γλυπτού  

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης έδειξαν έναν άνδρα, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο 57χρονος Τσέχος Vaclav Pisvejc, να πατάει στο βάθρο του γλυπτού και να το σπρώχνει προς τα εμπρός.

Οι προθέσεις για εσκεμμένη ζημιά επιβεβαιώθηκαν όταν ο άνδρας σήκωσε ένα από τα σπασμένα κομμάτια πορσελάνης και το κράτησε πάνω από το κεφάλι του. Συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από το μουσείο και αργότερα παραδόθηκε στην αστυνομία.

 

Γνωστός στο χώρο της τέχνης για τις καταστροφές ο δράστης

Ο Arturo Galansino, γενικός διευθυντής του μουσείου καθώς και ο επιμελητής της έκθεσης, δήλωσε: «Δυστυχώς, γνωρίζω τον υπαίτιο αυτής της απερίσκεπτης χειρονομίας από μια σειρά ενοχλητικών και επιζήμιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των ετών που αφορούσαν διάφορες εκθέσεις και ιδρύματα στη Φλωρεντία».

Το 2018, ο Pisvejc επιτέθηκε σε μια καλλιτέχνιδα χτυπώντας την στο κεφάλι με τον ίδιο της τον πίνακα. Το 2023 σκαρφάλωσε γυμνός πάνω από ένα κτίριο στη Φλωρεντία, με τη λέξη «Λογοκρισία» ζωγραφισμένη πάνω στο σώμα του.

Για το τωρινό επεισόδιο έχει συλληφθεί με την κατηγορία της καταστροφής και αλλοίωσης πολιτιστικών αγαθών. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν πώς κατάφερε να εισέλθει στην εκδήλωση των εγκαινίων που ήταν αποκλειστικά για προσκεκλημένους.

έργο τέχνηςγλυπτάΙταλίακαλλιτέχνηςειδήσεις τώρα