Πολιτισμός | 16.04.2019 23:24

Παρατράγουδα μετά τη συνάντηση μουσικών δημιουργών και Μητσοτάκη (pics&vid)

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Αναταραχή και έντονο παρασκήνιο επικρατεί στα σωματεία των Ελλήνων δημιουργών από τον χώρο της μουσικής, μετά την κοινοποίηση στο twitter του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη βίντεο με το οποίο συνόψιζε και σχολίαζε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα 24ωρο μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των σωματείων.

Οι τελευταίοι (ήταν εκεί οι Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Δήμος Αναστασιάδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Γιαννατσούλια, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Στάθης Δρογώσης, Φοίβος Τασσόπουλος, Ηλίας Φιλίππου) συναντήθηκαν μαζί του στο πλαίσιο ανάλογων συναντήσεων που επιδιώκουν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκομματική στήριξη στο θέμα που τους «καίει»: το μέλλον της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και της σύστασης μέσω αυτής νέου ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων ο οποίος θα εποπτεύεται από τους ίδιους.

T

Η συζήτηση της Δευτέρας μεταξύ των 10 εκπροσώπων και του κ. Μητσοτάκη διεξήχθη σε καλό κλίμα («Δεν έχουμε βέβαια με όλους κοινές πολιτικές αφετηρίες, αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος: Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι», διαπίστωνε αρχικά στο σχετικό βίντεο και ο πρόεδρος της Ν.Δ), πλην όμως στο βίντεο που κοινοποιήθηκε ένα 24ωρο αργότερα, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνοψίζει τα της συνάντησης, ο ίδιος δήλωνε τα εξής: «Έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς».

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ

Κι ακόμα: «Τώρα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Και χαίρομαι ειλικρινά διότι στη συνάντησή μας άκουσα ότι έχουν πια όλοι τον ίδιο στόχο. Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση. Θα στηρίξω αυτό το στόχο γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους. Και θέλω γι αυτό να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την ελληνική μουσική. Το ελληνικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας. Η καταβολή ενός συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας για να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι».

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ

Οι αναφορές του κ.Μητσοτάκη τόσο στην «καταβολή ενός συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα», όσο κυρίως στα «λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση» άνοιξαν όμως τον ασκό του Αιόλου στα social media πρώτα και ύστερα στις «τάξεις» των μουσικών δημιουργών. Γιατί; Διότι είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της επί δεκαετίες προβληματικής Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας που δρούσε αποδεδειγμένα πια σε βάρος των δημιουργών, το αντιμετώπισε πρώτος ως Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, ο Νίκος Ξυδάκης δίνοντας εντολή για διαχειριστικό έλεγχο (που αποκάλυψε «τερατωδίες», οδηγώντας την υπόθεση στον εισαγγελέα).

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου ΝΔ

Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην κατεύθυνση της δημιουργίας της ΕΥΕΔ συνέδραμε καθοριστικά ο Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης. Μετά απ΄όλα αυτά κάποιοι από τους δημιουργούς αισθάνονταν ότι το θέμα τους γίνεται βορρά προεκλογικής τακτικής. Άλλοι διαφωνούσαν. Άλλοι προτιμούσαν την ηπιότερη αντιμετώπιση. Και άλλοι επέμεναν ότι είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση μίας ανακοίνωσης που θα αποκαθιστά τα πράγματα. Όπως και να χει το τελευταίο που χρειάζονταν σωματεία τα οποία μέχρι πρότινος διαφωνούσαν ήταν έναν τέτοιο λόγο νέας έντασης μεταξύ τους. Αύριο το πρωί δεν αποκλείεται πάντως να εκδοθεί κοινή ή μερική (κάποιων σωματείων δηλαδή) ανακοίνωση.

Κώστας Καλδάρας: Φάλτσες δηλώσεις

«Αισθάνομαι αγανακτισμένος από την διαστρέβλωση και την ωμή εκμετάλλευση των αγώνων μας για τα πνευματικά δικαιώματα. Μέσα από τις συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, που είχαν σκοπό την αναγνώριση της προσπάθειας μας, της ΕΥΕΔ και της διακομματικής συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα μας, έγινε και η συνάντηση (διευρυμένη αυτή τη φορά με εκπροσώπους από όλα τα σωματεία-προσωπικά δεν παραβρέθηκα) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε ο Κώστας Καλδάρας, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΔ. «Δυστυχώς η συνάντηση έγινε αντικείμενο προεκλογικής καμπάνιας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να φτιάχνει ένα σποτάκι – (μετά την συνάντηση κι όχι με δηλώσεις παρουσία των δημιουργών), γεμάτο δυστυχώς από τεράστιες ανακρίβειες» πρόσθεσε ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «παραθέτω λοιπόν λίγες από τις αδιάψευστες αλήθειες: 

α) Η ΑΕΠΙ, γεννήθηκε, έζησε, θριάμβευσε και κατέκλεψε, ΟΛΑ τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς να κουνηθεί φύλλο, αλλά και απαξιώνοντας και σαμποτάροντας κάθε αγώνα των δημιουργών.

β) Η αποκαθήλωση της ιδιωτικής ληστρικής εταιρείας, ξεκίνησε από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη και συνεχίζεται μέχρι τώρα, με την σημερινή υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση.

γ) Εάν δεν υπήρχε το μεταβατικό στάδιο της ΕΥΕΔ, που Πολλοί-Πάρα Πολλοί πολέμησαν, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αισιοδοξούμε για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που ετοιμάζουμε ως Εποπτικό.

δ) Στον δρόμο αυτό βρήκαμε σταθερούς συμμάχους. Την τεράστια πλειοψηφία των δημιουργών, που πρόσφατα πλέον έφτασε σχεδόν στο 100%, βρήκαμε την νέα διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, (αφού η προηγούμενη μας πολεμούσε με νύχια και με δόντια), βρήκαμε την Επίτροπο κα Μαρία Βλάχου και τους συνεργάτες της, που με ισχνές έως και ανύπαρκτες αμοιβές, στάθηκαν στο πλευρό μας, με μεγάλο προσωπικό κόστος. Οπότε μην ψάχνουμε για το ποιος συμπαραστάθηκε σε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα μας».

«Θα κλείσω αυτή την αναφορά, που αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω, αλλιώς θα ήμουν αχάριστος και άδικος, απέναντι σε πρόσωπα, καταστάσεις,  άδικος απέναντι στο παρελθόν, στο μέλλον, αλλά και στην αλήθεια, με μια απευθείας παρατήρηση στον κ. Μητσοτάκη: Οι δημιουργοί δεν είναι επαίτες να τους προσφέρετε “ένα συμβολικό ποσό” όπως δηλώσατε. Οι δημιουργοί έχουν δικαιώματα, που μέχρι σήμερα τα κλέβανε, τα απαξιώνανε, τα αρνιόντουσαν. Οι δημιουργοί είναι ένα διαχρονικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και τα έργα τους θα υπάρχουν ανεξάρτητα σκοπιμοτήτων και στο μέλλον κι αυτό είναι κατοχυρωμένο από τον ίδιο μας τον λαό! Γι’ αυτό ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξυπηρετεί πρόσκαιρες επιδιώξεις, αλλά μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ κοντά του!!!» κατέληξε

Κυριάκος Μητσοτάκης