Πολιτισμός|18.04.2019 18:25

Εκθεση: «Τα αρχαϊκά μέλη» του Ηλία Παπαηλιάκη

Γιώργος Βαϊλάκης

Στην καινούργια του δουλειά προτείνει μία ζωγραφική γλώσσα που καθορίζεται από την απόλυτη απλότητα σε ότι αφορά τη χρήση των υλικών του και την ευαίσθητη απόδοση του αντικειμένου του. Αλλωστε είναι ένας καλλιτέχνης που ταυτίζεται με τα θέματά του και δημιουργεί μία εσωτερική σύνδεση με κάθε εικόνα, προκειμένου να διαπραγματευτεί τα θεμελιώδη ζητήματα της φόρμας.

Πρόκειται για μία σειρά έργων που αποτελείται από πορτρέτα, στιγμές καθημερινότητας και νεκρές φύσεις με λάδι σε καμβά, καθώς και σχέδια μολυβιού σε χαρτί, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην έκθεση «Τα αρχαϊκά μέλη» σε επιμέλεια Stage Design Office και Σταύρου Παπαγιάννη. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη έκθεση διάρκειας έως το Σάββατο 11 Μαΐου, εγκαινιάζεται ένας νέος χώρος τέχνης – η Crux Galerie (Σέκερη 4, Κολωνάκι).

Ο Παπαηλιάκης απλώνει την ύλη του στον καμβά όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα χρώματος, επιτρέπει στις υφές του καμβά να είναι ορατές, απόλυτα εμφανείς από μικρή απόσταση, αναπόσπαστο μέρος του έργου. Μετά από αυτή την προετοιμασία, αποδίδει το θέμα χαράσσοντας επιλεγμένες γραμμές με ένα λεπτό πινέλο. Δεν χρησιμοποιεί οδηγούς, αλλά ζωγραφίζει αποφασιστικά και απευθείας πάνω στην επιφάνειά του - χωρίς να κάνει διορθώσεις. Κάπως έτσι, επιλέγει μια αυτοματοποιημένη προσέγγιση στο σχέδιο, η οποία -στην ουσία- υπονομεύει την παραδοσιακή διαστρωμάτωση της ζωγραφικής.

έκθεσηΗλίας Παπαηλιάκης