?ιαχειριστικός έλεγχος στην «Αυτοδιαχείριση»
Αναστασία ΚουκάΆπλετο φως στον σκοτεινό και ταλαιπωρηµένο επί δεκαετίες χώρο των πνευµατικών δικαιωµάτων σκοπεύει να ρίξει η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού. Μετά το σπάσιµο του αποστήµατος της Ανώνυµης Εταιρείας Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), η διοίκηση της οποίας είχε στήσει ένα… πάρτι οικονοµικών ατασθαλιών στις πλάτες των δηµιουργών, η Μυρσίνη Ζορµπά, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους», διέταξε οικονοµικό έλεγχο και στην «Αυτοδιαχείριση» (Autodia), τον δεύτερο µεγάλο οργανισµό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2003.
Μέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα, λοιπόν, οµάδα ορκωτών λογιστών αναµένεται να ξεσκονίσει τα οικονοµικά του Οργανισµού, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οικονοµικές και διαχειριστικές ατασθαλίες, οι οποίες παραβιάζουν τους νόµους που ισχύουν για τα πνευµατικά δικαιώµατα. Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πηγές, ο διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε ύστερα από σοβαρές καταγγελίες όχι ενός, ούτε δύο, αλλά πέντε µελών της «Αυτοδιαχείρισης», που κάνουν λόγο για σειρά παραβιάσεων, οι οποίες αφορούν σε συµβάσεις, παράνοµες αµοιβές, υπέρογκες προµήθειες και έλλειψη διαφάνειας στα οικονοµικά στοιχεία της.
Ανάµεσα στις καταγγελίες που έχουν γίνει και θα ελεγχθούν από την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει σύντοµα τον διαχειριστικό έλεγχο του Οργανισµού, συµπεριλαµβάνονται και αυτές που σχετίζονται µε προµήθειες-διαχειριστικά έξοδα που άγγιξαν το 80% και παράνοµες κρατήσεις ύψους περί του 65% για το έτος 2016, αλλά και µε την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυηµένης ετήσιας αµοιβής (συµβάσεις minimum guarantee) σε συγκεκριµένους δηµιουργούς -ανάµεσά τους και µέλη παλαιότερων ∆Σ-, οι οποίες βαφτίζονταν «προκαταβολές», ενώ την ίδια στιγµή σε άλλους οφείλονταν διανοµές ετών!
Παράλληλα, καταγγέλλεται η µη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για τον έλεγχο και την έγκριση των οικονοµικών καταστάσεων του 2017, µε τη συνακόλουθη δηµοσίευσή τους, η επί σειρά ετών απουσία έκδοσης εκκαθαρίσεων πνευµατικών δικαιωµάτων αλλά και η εµφάνιση κερδών στους ισολογισµούς της παρότι πρόκειται για µη κερδοσκοπική εταιρεία.
Ωστόσο, οφείλουµε να αναφέρουµε ότι η απόφαση για τον συγκεκριµένο διαχειριστικό έλεγχο ήρθε µε αρκετή καθυστέρηση, καθώς οι καταγγελίες δεν είναι καινούργιες. Κάποιοι δηµιουργοί, µεταξύ των οποίων και ο µουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, είχαν προσφύγει εδώ και µήνες στον αρµόδιο Οργανισµό Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ζητώντας να ελεγχθεί η «Αυτοδιαχείριση». Αναφερόµενη στη µεγάλη αυτή καθυστέρηση, η τέως διευθύντρια του ΟΠΙ, Ειρήνη Σταµατούδη, είχε ισχυριστεί ότι ο Οργανισµός δεν είναι αρµόδιος να εξετάσει τις περισσότερες από τις καταγγελίες, κάτι που δεν ισχύει, καθώς ήταν ο ίδιος Οργανισµός που διαχειρίστηκε τις καταγγελίες εναντίον της ΑΕΠΙ.
Η πρώτη απόφαση
Πάντως, στην πρώτη σχετική απόφαση που βγήκε από τον ΟΠΙ, τον περασµένο Ιούνιο, αναφερόταν ότι δεν διαπιστώθηκε παράβαση κατά του ΟΣ∆ «Αυτοδιαχείριση» και γι’ αυτό δεν του επιβλήθηκε κάποιο πρόστιµο. Παρότι ο Μ. Στρόφαλης επανήλθε τον περασµένο Ιούλιο ζητώντας την επανεξέταση των καταγγελιών του από την τότε υπουργό Πολιτισµού Λυδία Κονιόρδου, καταγγέλλοντας επιπροσθέτως ότι η σχετική εισήγηση της διευθύντριας του ΟΠΙ και του νοµικού τµήµατός του δεν βασίστηκαν σε ορθό νοµικό πλαίσιο και συνιστούσε ευνοϊκή µεταχείριση προς τον πρόεδρο της «Αυτοδιαχείρισης», Γιάννη Γλέζο, δεν διατάχθηκε, όπως θα ήταν λογικό, διαχειριστικός έλεγχος
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»